Tujina

'Naredili bomo konec tej marionetni vladi'

Bangkok, 20. 11. 2008 09.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, Reuters
Komentarji
0

Kamp, kjer so spali protestniki, ki so opozarjali na nepravilnosti vlade, je pretresla eksplozija, v kateri je umrla najmanj ena oseba, več kot dvajset pa je bilo ranjenih.

Protestniki, ki se veselijo razsodbe vrhovnega sodišča, da je Taksin Sinavatra zlorabil pooblastila, zaradi česar so mu prisodili dve leti zaporne kazni.
Protestniki, ki se veselijo razsodbe vrhovnega sodišča, da je Taksin Sinavatra zlorabil pooblastila, zaradi česar so mu prisodili dve leti zaporne kazni. FOTO: Reuters
Protestniki Ljudske zveze za demokracijo (PAD) so ob tem sporočili, da je granata eksplodirala blizu njihovega osrednjega odra. "PAD ne more več prenašati te tiranske vlade, ki vsakodnevno pobija ljudi," so zapisali v izjavi za javnost. "Zato smo se odločili, da za 23. november skličemo največji protestni shod v zgodovini države, ko nameravamo odkorakati do parlamenta in narediti konec tej marionetni vladi."


Prejšnji mesec je nek ostareli general zagrozil, da bo PAD-u vsak dan podtaknil bombo, če sami ne bodo prenehali s protesti.

Območje vladne palače, kjer je prišlo do incidenta, so sicer protestniki zavzeli že avgusta. V tem času so doživeli najhujše oblike uličnega nasilja od leta 1992, ko so se aktivisti v boju za demokracijo spopadli s tajsko vojsko.

Od premierja Somčaja Vongsavate zdaj tako zahtevajo, da odstopi in razpusti vlado. Po njihovem mnenju je namreč preblizu odstavljenemu premierju Taksinu Sinavatri.

Kamp, kjer je eksplodirala granata.
Kamp, kjer je eksplodirala granata. FOTO: Reuters

PAD se je izkazal za zelo močno gibanje, saj so sprožili odstop ministra in dveh ministrov, s čimer so skoraj sprožili vojaški državni udar. Zaradi tega so bili že večkrat tarče manjših napadov, zadnji pa bi lahko pomenil začetek resnejših poskusov njihovega utišanja.

Zveza konzervativnih akademikov, aktivistov in poslovnežev namreč obtožuje Vongsavata, da je samo namestnik odstavljenega Sinavatre.

Nova vlada je sicer načeloma pripravljena na pogajanja s PAD-om, vendar pa hkrati tudi hiti s kontroverznimi načrti za spremembo ustave, ki bi po mnenju protestnikov s Tajske naredila še bolj tiransko državo in jo vrnila v čas Sinavatre.
Njega zveza obtožuje korupcije in zlorabe pooblastil v času mandata, prepričana pa je tudi, da ima s svojimi zavezniki skriven načrt za prihodnost monarhije, ki je trenutno pod velikim vprašajem.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.