Tujina

Napovedujejo presojo ustavnosti

Pariz, 26. 10. 2010 18.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Sporna pokojninska reforma v Franciji je korak bližje uveljavitvi. Dokončno jo je odobril zgornji dom francoskega parlamenta. Zdaj mora prestati le še glasovanje v spodnjem domu.

Mraz
Mraz FOTO: Reuters

Zgornji dom francoskega parlamenta je dokončno odobril sporno pokojninsko reformo, ki je v državi sprožila stavkovni val. Za zadnjo različico je glasovalo 177 senatorjev, 151 jih je bilo proti. Reforma mora v sredo zadnje glasovanje prestati še v spodnjem domu parlamenta, kjer bo prav tako zagotovo potrjena.

Da bo reforma postala zakon, jo mora podpisati še francoski predsednik Nicolas Sarkozy. Do tega pa verjetno še ne bo prišlo takoj, saj so opozicijski socialisti napovedali ustavno presojo.

Presojo o skladnosti reforme s splošnimi pravnimi načeli pred pristojnim telesom, ustavnim svetom, je danes že napovedal vodja poslanske skupine socialistov v narodni skupščini Jean-Marc Ayrault.

Zaradi postopka pred ustavnim svetom, ki so ga sicer v Elizejski palači predvideli, pa bo po napovedih francoskih medijev zakon v veljavo stopil šele sredi novembra.

Minister za delo Eric Woerth je kljub temu današnje glasovanje v senatu označil za zgodovinsko. Razprava o reformi je sicer v senatu trajala kar 143 ur oziroma 16 dni.

Na obzorju novi val protestov

Medtem Francozi proti reformi protestirajo že mesece. Zadnji val protestov in stavk je Francijo zajel 12. oktobra, zaradi njega pa so se v državi med drugim soočili s težavami v železniškem in letalskem prometu, s pomanjkanjem goriva in krizo s smetmi.

Prav danes so smetarji prvič po dveh tednih začeli čistiti smeti v Marseillu. Toliko časa so namreč stavkali. Fotografije si poglejte v galeriji.

Demonstracije so se v torek nekoliko umirile, kljub temu pa jim še ni videti konca. Sindikati so namreč za četrtek pozvali k še enemu množičnemu uporu, ki naj bi ga ponovili tudi 6. novembra.

Najbolj sporen del reforme je postopen dvig upokojitvene starosti s sedanjih 60 na 62 let do leta 2018. Tisti, ki niso plačevali zadostnih prispevkov, pa se bodo namesto pri 65 lahko upokojili šele pri 67 letih.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

skydrol7
26. 10. 2010 22.59
vse to razgrajanje in vpitje brez veze....Sarkozy 1-Sindikati 0 ???