Tujina

Napovedali izpustitev Aung San Suu Kyi

Yangon, 03. 04. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Mjanmarska vladajoča vojaška hunta bo do 17. maja odpravila hišni pripor za voditeljico mjanmarske opozicije Aung San Suu Kyi.

Aung San Suu Kyi naj bi izpustili še pred 17. majem (Foto: Reuters)
Aung San Suu Kyi naj bi izpustili še pred 17. majem (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Kot je danes v Bangkoku napovedal mjanmarski zunanji minister Wing Aung bo tako omenjena voditeljica izpuščena pred sklicem ustavodajne skupščine, na katero bo vabljena tudi opozicijska Nacionalna liga za demokracijo (NLD). Kdaj natančno bo Aung San Suu Kyi izpuščena, minister ni napovedal.

Združeni narodi so konec minulega tedna sicer zahtevali, da morajo na ustavodajni skupščini sodelovati vse etnične in politične skupine, med njimi tudi opozicijska NLD.

Mjanmarska vlada je pred mesecem dni napovedala sklic konvencije, na kateri naj bi se dogovorili o novi ustavi. Konvencija naj bi se odvijala v glavnem mestu Mjanmarja (Burme), Yangon. Sicer je mjanmarsko vodstvo prve načrte o sklicu konvencije objavilo že avgusta lani, kot del programa za demokratične spremembe v državi.

Vojaška hunta je v Mjanmarju prišla na oblast leta 1988 z zadušitvijo demokratičnega gibanja, v katerem se je proslavila Aung San Suu Kyi. Potem ko jo je leta 1989 spravila v hišni pripor, kjer je ostala do leta 1995,je vlada leta 1990 razpisala splošne volitve, na katerih je zmagala njena stranka NLD, vendar vojaška hunta volilnih rezultatov ni priznala in stranki NLD ni prepustila oblasti. Aung San Suu Kyi so leta 2000 znova zaprli v hišni pripor, iz katerega so jo izpustili v začetku maja lani, konec maja pa jo je vojaška hunta po spopadih med pristaši opozicije in vojaških oblasti na severu države ponovno priprla. Od konca septembra lani je Aung San Suu Kyi v hišnem priporu v svoji rezidenci v Yangonu.