Tujina

Napeto na Strehi sveta

Lhasa, 14. 03. 2008 19.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V Tibetu vre. Protestniki, ki nasprotujejo kitajski nadvladi, zažigajo trgovine in avtomobile. Peking obtožuje dalajlamo.

Protestirali so tudi tibetanski begunci po svetu. Slika je iz New Delhija.
Protestirali so tudi tibetanski begunci po svetu. Slika je iz New Delhija. FOTO: Reuters

Tibet pretresajo najhujši nemiri v zadnjih dvajsetih letih. V prestolnici Lhasa na stotine protestnikov glasno zahteva konec kitajske okupacije, med pohodom po mestu so požgali več trgovin in avtomobilov. "Ljudje zažigajo avtomobile, motocikle in avtobuse. Povsod je dim. S kamni razbijajo izložbe, Strah nas je,“ je dejal nek prebivalec Lhase. Umrla naj bi najmanj dva človeka.

Kitajsko vlado pozivamo, naj se loti težav Tibetancev ob spoštovanju človekovih pravic. To je najpomembnejši del. Radi bi videli spravo med kitajskimi oblastmi in tibetanskimi predstavniki. Zunanji minister Dimitrij Rupel v imenu EU

Protesti so izbruhnili na različnih koncih Lhase, na trgu pred templjem Jokhang se je 400 Tibetancem zoperstavilo kar tisoč pripadnikov policije. Drugo žarišče protestov je pred palačo Potala. Kitajske varnostne sile so obkolile več samostanov.

Peking, ki v svet pošilja sporočila o pretepanju in ropanju med tibetanskimi protesti, namreč za nemire obtožuje budistične menihe. Okoli 300 se jih je v torek iz samostana zunaj Lhase odpravilo na miren pohod proti prestolnici, s katerim so obeležili 49. obletnico vstaje proti Kitajski. Še pred mestom jih je pričakala močna policijska in vojaška patrulja, več kot 50 menihov so aretirali. Kaj se je dogajalo, še vedno ni znano, očividci pa so poročali, da je bilo poleg vojaških in policijskih vozil tam tudi več rešilcev. Po tem dogodku so izbruhnili nemiri.

Kitajski policisti se skrivajo pred kamni protestnikov
Kitajski policisti se skrivajo pred kamni protestnikov FOTO: Reuters

Evropska unija in Združene države so kitajske oblasti pozvale, naj se vzdržijo prekomerne uporabe sile za zadušitev protestov. Isto sporočilo je Pekingu namenil tudi dalajlama, tibetanski verski in politični voditelj, ki že pol stoletja živi v izgnanstvu. Borec za mir in dobitnik Nobelove nagrade je v očeh Pekinga predvsem separatist. Obtožujejo ga, da je gonilna sila protestov. "Vlada avtonomne regije Tibet je v petek sporočila, da ima dovolj dokazov, da je sabotaže v Lhasi organizirala in vodila dalajlamova klika,“ je poročala kitajska tiskovna agencija Šinhua.

Pol stoletja ztiranja

Kitajske sile so leta 1950 zavzele Tibet. Devet let pozneje so se prebivalci pod vodstvom dalajlame uprli. Kitajci so vstajo zatrli in na tisoče ljudi, med njimi tudi tibetanski voditelj, je zbežalo čez gore v Indijo. Obletnico vstaje so z demonstracijami obeležili tudi tibetanski begunci v Indiji in drugje po svetu.

"Pomagajte nam!" je na obraz zapisal protestnik v Indiji.
"Pomagajte nam!" je na obraz zapisal protestnik v Indiji. FOTO: Reuters

Kitajska je zaradi razmer na "Strehi sveta“ pogosto tarča kritik človekoljubnih organizacij, pa tudi tujih vlad. Ameriški State Department je predvsem zaradi Tibeta v letnem rednem poročilu Kitajsko redno uvrščal med države, ki najbolj kršijo človekove pravice. Letos – poročilo za leto 2007 so objavili ta teden – ni bilo tako, gostiteljice prihodnjih olimpijskih iger ni med najhujšimi kršiteljicami. Kljub temu so glede Tibeta zapisali: "Oblasti so nadaljevale z resnimi kršitvami človekovih pravic, med drugim z mučenjem, samovoljnimi aretacijami in zadrževanjem ljudi, hišnimi pripori ter nadzorovanjem oporečnikov.“ Med temi pa se lahko znajde vsak, ki ima doma sliko dalajlame. Nune in menihi, ki mu ostajajo zvesti, pa se velikokrat znajdejo v zaporu, kjer postanejo žrtve mučenja, trdijo aktivisti, ki se po vsem svetu borijo za pravice Tibetancev.

Dodajajo še, da množično priseljevanje Kitajcev – teh je v regiji že več kot avtohtonih Tibetancev, poleg tega pa naj bi veliko lažje prišli do služb – ogroža tibetanski način življenja.

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

HiddenThief2
15. 03. 2008 18.35
bysard | 14.03.2008 | 21:44 potem tudi podpiras vse srbske akcije na kosovem? saj so bili oni prej tam kot albanci in jih majo potem pravico pobit in izgnat. Dvolicne pickice ste, nc druzga.
car_fuzine@hotmail.com
15. 03. 2008 18.31
Treba jim je poslati američane in eu da jih naučijo"demokracije"ala bush.Z "nevidnimi" bombniki in ostalo ameriško kramo za množično ubijanje.In potem bi vsi uživali v mac donaldsu in coca coli in bili srečni in veseli.Tibet si zasluži samostojnost ampak ko to kitajska odloči in samo takrat.V tem stoletju sigurno ne.Države kot so Kitajska,Rusija in Indija so protiutež tem ameriškim psihopatom in evropskim ritoliznežem in dokler so one močne in svobodne je še upanja za svobodo človeške vrste.
fmunih@email.si
15. 03. 2008 06.29
Kitajska je že kot komunističen režim prežeta z enoumjem, politično, policijsko in vojaško brutalnostjo, izkoriščevalska do delavcev in kmetov, okolje varstveno neučinkovita glede zaščite prebivalstva pred strupenim zrakom in zapravljiva zaradi gradenj, ki so spomeniki "vladarjem". Šopirjenje države, medtem, ko ljudstvo nosu drek na rokah (ne umivajo si rok po veliki potrebi), ne kaže na kulturo države. Fuj....
pijanec@hotmail.com
15. 03. 2008 00.59
Nihče ne bo pomagal in zapravil tono denarja za območje brez naravnih bogastev.
robinud@volja.net
14. 03. 2008 23.50
To bodo opravili z levo. Imajo prakso. So že dve deželi osvobodili v zadnjih nekaj letih.
ServerAUTOMATIC
14. 03. 2008 23.09
Upam, da bodo Amerikanci ukrotili Kitajce in osvobodili Tibet. Podpora Bushu, če se loti tega projekta.
bysaRD
14. 03. 2008 21.44
dejan84: Predvideva, da je 84, tvoja letnica rojstva. Moraš pogledati še malo prej v zgodovino, da boš dojel kaj se res dogaja. Do takrat ti pa predlagam, da molčiš malček.
HiddenThief2
14. 03. 2008 21.20
no dejmo povedat kaj se res dogaja, tibetanci napadajo KITAJSKE trgovine in prebivalce vecinskega naroda, to se dogaja. Samo na zalost zahoda je kitajska dost velika drzava, da lahko obracuna z njimi brez, da bi imela skrbi pred ameriko