Tujina

Napadi v Maroku proti miru na Bližnjem vzhodu

London, 20. 05. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Najnovejši bombni napadi v maroškem pristaniškem mestu Casablanca so bili po mnenju maroške vlade usmerjeni proti mirovnim prizadevanjem na Bližnjem vzhodu. Maroški zunanji minister Mohamed Benaisa je dejal, da so napadi del "teroristične kampanje proti spremembam na Bližnjem vzhodu".

Po eksploziji
Po eksploziji FOTO: Reuters

Maroški zunanji minister Benais se je v Londonu srečal z britanskim kolegom Jackom Strawom. Straw je ob tem poudaril, da ni naključje, da sta bila cilj samomorilskih napadov v zadnjih dneh Maroko in Izrael.

Samomorilski napadalci so v petek pozno zvečer v priljubljenem delu Casablance istočasno sprožili več avtomobilov bomb ali se razstrelili pred zahodnimi oziroma judovskimi ustanovami. Pri tem je umrlo 41 ljudi, med njimi 12 od skupno 14 napadalcev. Maroški preiskovalci sklepajo, da za napadi stojijo tuje teroristične skupine. "Ne verjamem, da boste v Maroku našli skupino, ki bi bila sposobna izvesti tako obsežen napad s tako številnimi žrtvami," je v Londonu dejal Benaisa.

Napade sta preživela dva domnevna terorista, ki so ju že aretirali. Kot naj bi povedal maroški notranji minister Mustafa Sahel, je zaslišanje dvojice pokazalo, da so imeli storilci povezave z mednarodnimi terorističnimi skupinami.

SORODNI ČLANKI