Tujina

Napade pripravili pred meseci

Gaza/Oslo, 11. 07. 2006 18.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Izraelska ofenziva, ki je del operacije strmoglavljenja palestinske vlade, je bila načrtovana že pred meseci.

Izraelski tanki v Gazi
Izraelski tanki v Gazi FOTO: Reuters

Izraelski siloviti napad na območju Gaze je del operacije za strmoglavljenje vlade palestinskega gibanja Hamas, ki jo je Izrael načrtoval več mesecev, je v prispevku, objavljenem v današnji izdaji ameriškega časnika Washington Post, zapisal palestinski premier Ismail Hanija. "Ugrabljeni izraelski vojak Gilad Šilat je le izgovor za posel, ki je bil določen pred meseci," je še zapisal Hanija.

Palestinski premier Ismail Hanija si ogleduje posledice izraelskega napada
Palestinski premier Ismail Hanija si ogleduje posledice izraelskega napada FOTO: Reuters

"Trenutna invazija na območju Gaze je zgolj zadnji poizkus uničenja rezultatov poštenih in svobodnih (palestinskih parlamentarnih) volitev v začetku tega leta. Gre za eksplozivno nadaljevanje pet mesecev trajajoče kampanje gospodarskega in diplomatskega vojnega stanja, ki sta ga usmerjala ZDA in Izrael," je v prispevku z naslovom "Agresija pod lažnimi pretvezami" zapisal Hanija.

Premier še opozarja, da če Izrael Palestincem ne bo dovolil živeti v miru in državni celovitosti, tudi Izrael teh pravic ne bo mogel uživati. Ob tem je dodal, da če se je “Izrael pripravljen pogajati resno in pošteno ter rešiti bistvena vprašanja iz leta 1948, ne pa se ukvarjati le s sekundarnimi iz leta 1967, je pošten in trajen mir mogoč."

Humanitarno krizo je treba rešiti

Izraelska vojska nadaljuje z ofenzivo, poimenovano "Poletni dež". Območje Gaze so tako danes ponovno napadla izraelska letala, kopenske čete pa so pripravljene na okrepitev ofenzive, ki je v tednu dni terjala več kot 50 palestinskih življenj.

Norveška, Španija in Švedska pa so medtem za petek predlagale sestanek, na katerem bi razpravljali o možnih rešitvah humanitarne krize na območju Gaze, je sporočil norveški zunanji minister Jonas Gahr Store. "Nujno je, da mednarodna skupnost nemudoma sprejme nadaljnje ukrepe," je poudaril Store in spomnil, da so ZN zaprosili za povišanje nujne pomoči palestinskim ozemljem z 215 na 383 milijonov dolarjev. 

Izraelsko ofenzivo naj bi pripravili že mesece pred ugrabitvijo izraelskega vojaka, čeprav Izrael trdi drugače
Izraelsko ofenzivo naj bi pripravili že mesece pred ugrabitvijo izraelskega vojaka, čeprav Izrael trdi drugače FOTO: Reuters

Kot je pojasnil, sestanek, ki bo predvidoma potekal v petek v Ženevi, podpirata tudi Švedska in Španija, pa tudi Jan Egeland, koordinator ZN za humanitarno pomoč. K udeležbi na pogovorih je pozval tudi sprti strani na Bližnjem vzhodu in dejal, da je v rednem stiku s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom in izraelsko zunanjo ministrico Cipi Livni.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.