Tujina

Napad vse bližje

Washington/Kuvajt/Ankara, 07. 03. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

Ameriška vojska nadaljuje z izkrcavanjem vojaške opreme v turškem pristanišču Iskenderun. Ameriška in britanska letala obstreljujejo iraške cilje, zajeti voditelj Al Kaide Šejk Mohamed pa je napovedal, da bo Al Kaida ob napadu na Irak napadla ameriške cilje v Perzijskem zalivu.

Kot poroča ameriški časnik Washington Post, je eden najpomembnejših članov teroristične mreže Al Kaide Kaled Šejk Mohamed, ki so ga v soboto aretirali v Pakistanu, je v primeru napada na Irak napovedal val terorističnih napadov na ameriške enote v Perzijskem zalivu.

General Mike Jackson, poveljnik britanske vojske, je dejal, da so že pripravljeni
General Mike Jackson, poveljnik britanske vojske, je dejal, da so že pripravljeni FOTO: Reuters

Časnik je kot vir navedel pakistanskega predstavnika, ki je bil navzoč na zaslišanju Kaleda Šejka Mohameda. Dejal naj bi, da je aretirani izjavil, da sicer nima konkretnih informacij, da pa mu "šesti čut pravi, da bodo imeli informacije iz Savdske Arabije, Katarja in Kuvajta" in da obstaja več deset ljudi, kot je on sam, ki so pripravljeni dati življenje, Američanov pa ne bodo pustili živeti v miru.

Izkrcavanje v Turčiji kljub nasprotovanju parlamenta

Četudi turški parlament ni odobril namestitve ameriški vojski, le ta nadaljuje z izkrcavanjem
Četudi turški parlament ni odobril namestitve ameriški vojski, le ta nadaljuje z izkrcavanjem FOTO: Reuters

V pristanišču Iskenderum na jugu Turčije pa so v noči na petek izkrcali več sto ameriških vojaških vozil, kar po mnenju poznavalcev pomeni, da se ZDA niso odpovedale odprtju severne iraške fronte v primeru napada na Irak. Gre za terenska vozila, tovornjake, reševalna vozila ter elemente za pontonske mostove. Šlo naj bi za izkrcanje v Turčiji, odkar je v soboto turški parlament zavrnil namestitev okoli 60 tisoč ameriških vojakov na turškem ozemlju.

Turške televizije so tudi poročale, da je proti Iraku krenil konvoj 500 vlačilcev, naloženih z vojaškimi vozili turške vojske. V četrtek se je proti meji napotilo že 200 turških vojaških tovornjakov.

Iraški cilji tarča ameriško-britanskih letal

General Mike Jackson, načelnik britanske vojske, je med obiskom Kuvajta povedal, da so tamkajšnje britanske enote pripravljene na napad. »Čez štiri ali pet dni bi lahko začeli, a če je potrebno tudi danes,« je dejal Jackson.

Ameriška in britanska letala, ki nadzirajo spoštovanje prepovedi preletov na severu in jugu Iraka, pa so davi bombardirala premični radarski sistem, je sporočilo osrednje ameriško poveljstvo, ki ni navedlo, ali so ga tudi zadeli.

Kalid Šejk Mohamed naj bi se nahajal v ameriškem oporišču Bagram pri afganistanski prestolnici
Kalid Šejk Mohamed naj bi se nahajal v ameriškem oporišču Bagram pri afganistanski prestolnici FOTO: Reuters

Predstavniki misije ZN, ki nadzirajo demilitarizirano območje med Irakom in Kuvajtom, poročajo o številnih kršitvah strani oseb v civilnih oblekah, med njimi tudi nekaj ameriških marincev. Kot je dejal tiskovni predstavnik ZN Fred Eckhard, so marinci poškodovali električno ograjo na meji med državama, kar so kot kršitev mednarodnega prava že prijavili Varnostnemu svetu. Marinci poročilo že preučujejo, ameriški diplomati pa o zadevi še niso imeli komentarjev. Ograjo je Kuvajt postavil po zalivski vojni leta 1991.