Tujina

Napad v Rijadu načrtovali v tujini?

Rijad, 15. 05. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

Oblasti Savdske Arabije sumijo, da za ponedeljkovim trojnim terorističnim napadom v njihovi prestolnici stojijo <em>"zunanje sile"</em>. Sicer pa je bil Rijad tarča številnih kritik zaradi pomanjkljivo organiziranega varovanja.

"Zunanje sile so podprle napad. To izhaja iz identitete teroristov, ki so se urili v oporiščih Al Kaide v Afganistanu," je dejal savdski notranji minister. Sicer pa so bile savdske oblasti soočene s številnimi kritikami iz ZDA, da so slabo skrbeli za varnost ter da morajo priznati, "da imajo na svojem ozemlju teroriste".

Savdijci pravijo, da so v napad vpleteni ljudje iz tujine (Foto: Rueters)
Savdijci pravijo, da so v napad vpleteni ljudje iz tujine (Foto: Rueters) FOTO: Reuters

Ameriški mediji pa poročajo, da so ZDA že v soboto, dva dni pred napadi v Rijadu, Savdsko Arabijo posvarile pred morebitnimi terorističnimi napadi in zahtevale večjo zaščito ameriških objektov. Namestnik ameriške svetovalke za nacionalno varnost Stephen Haldey naj bi celo sam odpotoval v Rijad, da bi savdskim oblastem predstavil ameriške ugotovitve v zvezi z napadi. Hadley naj bi prosil za okrepljeno in na zunaj vidnejšo zaščito stanovanjskih poslopij tujcev v Rijadu. Hadley naj bi enega od objektov, ki je bil v noči na torek cilj napadov, celo izrecno omenil, Savdijci pa naj po poročanju ameriških medijev opozoril ne bi upoštevali.

Tudi savdski veleposlanik v Washingtonu, princ Bandar je potrdil, da so ZDA že več tednov svarile pred povečano grožnjo terorističnih napadov v Savdski Arabiji. "Ko so podali prošnjo po večji zaščiti, smo varnostne razmere podcenjevali in zaključili, da dotedanja zaščita zadostuje," je dodal Bandar. Predstavniki Savdske Arabije so še sporočili, da je že samo dejstvo, da je do napada prišlo, znak, da bi lahko še marsikaj postorili.

Bela hiša je v Savdsko Arabijo že napotila ekipo agentov FBI, ki naj bi tamkajšnjim oblastem pomagale pri preiskavi trojnega napada v katerem je umrlo najmanj 34 ljudi, med njimi devet napadalcev. Med mrtvimi je 8 ameriških državljanov, 17 pa je ranjenih. Britansko veleposlaništvo v Rijadu je sporočilo, da tri dni po samomorilskih napadih v savdski prestolnici še vedno pogrešajo dva britanska državljana. Veleposlaništvo skuša zdaj ugotovili, ali sta Britanca med doslej še neidentificiranimi smrtnimi žrtvami.