Tujina

Napad preložen zaradi Turčije

New York/Bagdad, 04. 03. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Odločitev Turčije, da ne bo dovolila namestitve ameriških sil na svojem ozemlju, naj bi napad na Irak preložila za najmanj dva tedna. Turška vlada naj bi v prihodnjih dneh parlament pozvala k novemu glasovanju, v ZDA pa pravijo, da bodo v primeru ponovne zavrnitve poiskali alternativno rešitev.

Po mnenju ZDA o njihovem predlogu resolucije ni potrebno niti razpravljati
Po mnenju ZDA o njihovem predlogu resolucije ni potrebno niti razpravljati FOTO: Reuters

Turška zavrnitev namestitve ameriških sil na svojem ozemlju bi tako lahko preložila morebitno vojno do konca marca ali zgodnjega aprila, ocenjujejo visoki ameriški predstavniki. Poleg tega so se zaradi turške odločitve pojavili pomisleki, da bi lahko Kurdi, ki nadzorujejo severni del Iraka, skušali zasesti naftna polja ali da bi iraška vojska lahko uničila naftna polja, v primeru da na tem območju v zgodnjih dneh napada ne bi bilo ameriške vojske.

Visoki ameriški in britanski predstavniki so medtem sporočili, da bodo osnutek resolucije, ki navaja, da Irak ni izpolnil zahtev za razorožitev s prepovedanim orožjem za množično uničevanje, Varnostnemu svetu ZN predložili na glasovanje naslednji teden. Ameriški veleposlanik John Negroponte je o bližajočem se petkovem poročanju vodje inšpektorjev Blixa dejal, da ZDA glasovanje o novi resoluciji pričakujejo že v kratkem po Blixovem nastopu, najkasneje pa prihodnji teden. "Naše stališče je, da je nova resolucija dovolj preprosta in jasna in da niso potrebne nobene nove razprave," je povedal Negroponte.

Brez veta ZDA potrebujejo 9 glasov

Britanski časnik Guardian je poročal, da naj bi se ameriški predsednik Bush zatekal k vedno bolj umazanim metodam. Ameriški obveščevalci naj bi namreč načrtovali vohunsko operacijo prisluškovanja članom delegacij držav, ki imajo sedež v Varnostnem svetu ZN.

Predlagateljice nove resolucije ZDA, Velika Britanija in Španija lahko glasovanje zahtevajo kadarkoli. Resolucija pravi, da je Sadam Husein zapravil vse možnosti za mirno razorožitev in da je čas, da se sooči s posledicami. Vendar pa ZDA s takšnim pogledom niso prepričale nekaterih ostalih članic Varnostnega sveta ZN, predvsem treh stalnih članic, Rusije, Kitajske in Francije, ki se še vedno zavzemajo za nadaljevanje inšpekcij in bi lahko resolucijo blokirale z vetom.

Ker se ZDA zavedajo, da bi do veta lahko prišlo, se že dalj časa prizadevajo za razdelitev Rusije in Francije. Njihov končni cilj pa je, da bi Francija v svojih protivojnih prizadevanjih ostala vse bolj osamljena in bi se zaradi prehudega pritiska odločila za podporo večini.

Kopičenje vojske v Perzijskem zalivu

Proti Perzijskemu zalivu je odplula tudi letalonosilka Nimitz
Proti Perzijskemu zalivu je odplula tudi letalonosilka Nimitz FOTO: Reuters

Ameriška letalonosilka USS Nimitz in še šest drugih vojnih ladij je včeraj izplulo iz kalifornijskega pristanišča v San Diegu in se napotilo proti Perzijskemu zalivu. Na krovu USS Nimitza je 5.500 vojakov in 70 bombnikov F/A-18. V Perzijskem zalivu so sicer že tri ameriške letalonosilke, medtem ko sta dve v vzhodnem Sredozemlju. ZDA naj bi minuli teden v Zaliv poslale skupno 60 tisoč vojakov, ki pa naj bi v Perzijski zaliv prispeli šele konec aprila.

Na iraškem ozemlju je že nameščenih več tisoč pripadnikov posebnih vojaških enot, med katerimi je 300 Britancev. Torej se je napad na Irak de facto že začel, čeprav ZDA in Velika Britanija še vedno čakata na odobritev Varnostnega sveta ZN. ZDA bodo imele za potrebe napada kmalu na voljo okoli 285 tisoč mož, katerim naj bi se pridružilo še 48 tisoč britanskih vojakov.

Sadam Iračanom obljublja zmago

Iraški predsednik Sadam Husein je ob muslimanskem novem letu na iraški državni televiziji dejal, da bodo Iračani iz spopada z ZDA izšli kot zmagovalci. "Zmagovalci boste zaradi vaše vere in zato ker ste pravični v nasprotju z lažnivci, krepostni v nasprotju z razuzdanci, iskreni v nasprotju z izdajalci in borci džihada v nasprotju s plačanimi vojaki ter agresorji," je dejal in dodal: "Plod vaše vere in potrpežljivosti bo zmaga proti nasprotniku. Zahvaljujoč Bogu bodo verniki premagali tirana in njegove zaveznike," je še dejal.

Iračane je pozval, naj se zgledujejo po muslimanskih prednikih, ki naj bi svojo skupnost z orožjem branili pred neverniki. V religiozno obarvanem govoru, ki se je kljub prispodobam očitno nanašal na ZDA, je Husein še dejal, "da se ima tiran naše dobe za Boga in si domišlja, da lahko spremeni ljudi v sužnje in si prilasti njihovo odločanje, svobodo in legitimne odločitve".

Uničevanje raket se nadaljuje

Sadam Husein je iraškemu ljudstvu ponovil, da bodo iz te bitke prišli kot zmagovalci
Sadam Husein je iraškemu ljudstvu ponovil, da bodo iz te bitke prišli kot zmagovalci FOTO: Reuters

Mednarodni inšpektorji Komisije ZN za nadzor, verifikacijo in inšpekcije (UNMOVIC) so začeli pregledovati letalske izstrelke, napolnjene z biološkimi bojnimi snovmi, je potrdil tiskovni predstavnik UNMOVIC Hiro Ueki. Iraški strokovnjaki so sicer pred dvema tednoma pod nadzorom UNMOVIC začeli z izkopavanjem območja pri kraju El Asisija 100 kilometrov južno od Bagdada, kjer naj bi Irak po lastnih navedbah leta 1991 uničil 157 bomb vrste R-400.

Irak že četrti dan uničuje raket vrste al-samud 2, ki po ugotovitvah inšpektorjev presegajo dovoljeni domet 150 kilometrov. Kot je povedal predstavnik iraškega ministrstva za informiranje, so doslej uničili skupno 19 raket in dve lansirni rampi."Dogovorjeno je bilo, da bomo uničili dve ali tri rakete in eno napravo za raketno izstreljevanje. Delo se je začelo ob 6. uri po zahodnoevropskem času in se nadaljuje," je dejal iraški predstavnik. Imeli naj bi kakih 120 tovrstnih raket.

Kitajska je uničevanje raket pohvalila in ponovno izrazila upanje na mirno rešitev iraškega vprašanja. Tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva je obenem pozval Bagdad k nadaljnjemu sodelovanju z inšpektorji. Uničevanje raket al-samud 2 je predtem pohvalila že Rusija.

ZDA so kljub temu poudarile, da uničevanje raket ni dovolj. Po besedah tiskovnega predstavnika Bele hiše Arija Fleischerja namreč ne gre za pravo razorožitev. "Nismo videli nobene popolne in takojšnje razorožitve. Nismo videli ničesar, kar je zahteval varnostni svet," je poudaril Fleischer, ki je spomnil, da Irak uničuje rakete, katerih obstoj je predtem zanikal. Poudaril je še, da so Iraku ostali tedni in ne meseci.