Tujina

'Napadel nas je Nato'

Tripoli/Misrata/Brega, 07. 04. 2011 12.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
22

Libijski uporniki pravijo, da so jih v Misrati napadle Gadafijeve sile, blizu Brege pa naj bi na njih iz zraka streljali pripadniki Nata. Zanikajo pa trditve libijske vlade, da so Britanci napadli eno izmed naftnih polj.

Libija
Libija FOTO: Reuters

Iz libijske Misrate poročajo o novih smrtnih žrtvah. Uporniki po poročanju agencije Reuters pravijo, da so mesto napadle sile, zveste Moamerju Gadafiju. V napadu naj bi umrlo pet ljudi, 25 naj bi jih bilo ranjenih.

Blizu Brege pa naj bi imeli uporniki težave z zvezo Nato. Pripadniki Nata so po trditvah upornikov iz zraka streljali nanje. "Napadel nas je Nato," je dejal Younes Jumaa, ki je v bolnišnici v Adžabiji. Dejal je, da je bilo v napadu ranjenih še nekaj upornikov. Reutersu so v bolnišnici dejali, da je v napadu umrlo najmanj pet ljudi. Kot poroča BBC,  pa naj bi po podatkih zdravnikov v Adžabiji umrlo 13 ljudi.

Tarča Natovih letal so sicer Gadafijeve sile v okolici Brege. Tam so režimske sile upornike ustavile pri napredovanju proti zahodu države. A uporniki so zavezništvo obtožili, da ne naredi dovolj za zaščito civilistov. Po njihovih navedbah so Natova letala v napadu na okolico Brege 1. aprila ubila 13 ljudi, od tega štiri civiliste.

Kdo je napadel naftno polje?

Glede napada na naftno polje Sarir, ki je v delu Libije, ki ga nadzorujejo uporniki, vsaka stran trdi svoje. Libijska vlada je včeraj sporočila, da so naftno polje napadli Britanci. Pri tem naj bi umrli trije ljudje. Kot je povedal namestnik zunanjega ministra Kaled Kaim, je bil v obstreljevanju poškodovan naftovod, ki povezuje naftno polje Sarir z mestom Tobruk, ki je v rokah upornikov.

Uporniki pa trditve vlade zanikajo in pravijo, da je jasno, da so napad izvedle vladne sile. "Smešno je, če bi mislili, da so to storili Britanci,“ je dejal predstavnik gibanja upornikov Mustafa Gheriani. Dodal je, da napad nosi Gadafijev podpis.

Uporniki so se sicer odločili, da prekinejo z deli tudi na naftnih poljih Misla in Waha. Pravijo, da je postalo preveč nevarno, saj so Gadafijeve sile povsod.

Kontaktna skupina se bo kmalu prvič srečala

Britansko zunanje ministrstvo je medtem sporočilo, da bo v Dohi v Katarju v sredo, 13. aprila, prvo srečanje kontaktne skupine, ki je pristojna za politično vodstvo mednarodnega posredovanja v Libiji. Skupina je bila oblikovana na mednarodni konferenci 29. marca v Londonu.

Na srečanju bodo sodelovale tako države članice skupine kot nekatere mednarodne organizacije. Kljub temu pa britansko ministrstvo ni moglo natančno potrditi, kdo je bil povabljen. Pričakovano je, da se bodo srečanja poleg predstavnikov Velike Britanije udeležili še predstavniki ZDA in Arabske lige.

Z Malte medtem prihajajo poročila, da je v državo prebegnil nekdanji libijski minister za energijo Omar Fati Bin Šatvan, ki je vlado zapustil leta 2007. Šatvan je na Malto prispel na čolnu, ki je odplul iz Misrate. Minuli teden je v Veliko Britanijo iz Libije prebegnil nekdanji libijski zunanji minister Musa Kusa.

KOMENTARJI (22)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

yarrick
08. 04. 2011 08.34
@Ca6e 08.04.2011, 04:17 Veš, Zahod ni nič boljši kot pa so ti "tirani" tam dol.na vzhodu se pa odloči, da bo zatrl sovražnika z silo, na zahodu to naredijo politično, gospodarsko z embargi ali sovražnimi govori proti konkurenci.če to ni dovolj so tu še lažnjiva pričanja, sabotaže in marsikje plačni umori. ZAHOD kot ga vidiš ti je le neka idealna slika, ki pa je precej daleč od resnice. Da pa se gre tu zaradi nafte je pa logično, saj je amerika odvisna od zaveznic, ki ji ZASTONJ dajejo nafto. misliš da bi kupovala nafto od Chaveza, če bi imela vse svetovna regije kjer je večina nafte zase? Kaj pa misliš koliko porabijo take vojne operacije resoursov? Da ne govrim o tem, da se cel svet bode z zmanjšanjem CO2 dočim američani 100% povečujejo(letalski napadi, rolling thunder tankov...). Vse skupaj je farsa, cilj pa so naravni resoursi in pa odstranitev motečih elementov iz enačbe.pa saj je vseeno, amerika kot jo poznamo danes bo kaj kmalu propadla.ko bo dolar vreden 0 se bodo kaj kmalu tudi vojne končale(vsaj tiste, ki jih vodi amerika).Kar naj uživajo še te zadnje trenutnke NADMOČI nad svetom.Slej ko prej se jim bo maščevalo.ZDA=država trejtega sveta(zelo kmalu).
Madyy
08. 04. 2011 08.21
Evropa in Amerika je pokazala svoj pravi Nacistični obraz...
fakof_bolan
08. 04. 2011 08.08
Dobro ma kaj ne vidte da je ista ''pesem'' z 'osamo bin ladnom zaradi pridelka maka potem s huseinom je blo isto sam zaradi nafte in manka se primerov ko amerika celemu svetu prikaže voditelje v slabi luči (kaj use slabga je naredu in koga use je pobil...) in potem se vmeša, začne vojno in na koncu prevzame nadzor nad državo in to use samo zaradi NAFTE!!!!!
TV-MindControl
08. 04. 2011 05.24
nato feeding both sides.britanci prodali libiji za 350 miljard dolarjev v egipt 10????????
Ca6e
08. 04. 2011 04.17
Mah to o plačah prihaja iz Gadafijevega štabam, prav tako natolcevanje z enim postom nižje, kijer o teh zadevah ni nobenih dokazov, še manj niti eden Libijec tega ne more oz. ne bo potrdil!!!! Edino kar je res je to da gadafijevo pleme propada, tako kot je prav, diktatorji in samooklicani predsedniki nimajo kaj početi na tem svetu!!! vukanovic.tomaz 07.04.2011, 19:38 4 To je samo taktika tak kot nd Srbijo ko so Kitajsko ambasado trofli pa pardon , Ameri vejo da je vmes al-Kaida pa jih malo pikajo . V bisto so trofili vohunsko instalacijo, ki je vohunila za američani in jihovim orožjem, to je pred kratkim potrdila tako kitajska kot srbija!!! Kaj pa rinejo na vojno območje!!!
MILEVOLLIDISCO
08. 04. 2011 03.10
Življenje pod GADAFIJEM : - Brez plačno ZDRAVSTVO, - Brez plačno šolstvo -Študent v času študija dobiva povprečno plačo -Mladoporočenci dobijo stanovanje -Brezobrestni krediti -Nakup osebnega vozila po TOVARNIŠKI CENI -Kilogram kruha 0,15 $ -Itd,itd V svetu KAPITALA kaj takega je nepojmljivo, zato Gadafi MORA oditi !!!!!! "UPORNIKI" !!!! PRODAJAJO LIBIJSKO NAFTO PREKO KATARJA !!!! ????? Komu še ni jasno , zakaj je v Ameriki liter bencina 0,65 centov ?????
Diabolick
08. 04. 2011 00.51
Ta vojna je čedalje bolj sumljiva.Zanetili so jo spet seveda američani tako kot vse povsod seveda zaradi nafte. Tako kot je razvidno iz zapisnikov kako je živelo Libijsko ljudstvo,da so imeli skoraj vse zastonj ogromne plače proti našim same dobre avtomobile,gorivo skoraj zastonj bi se teško reklo da je Gadafi tiran,Tirani so v Sloveniji in to tisti na vodilnih položajih in kateri vodijo Slovenijo v totalen propad.
pika poka ježek
07. 04. 2011 21.13
Hugo, Libija nima vojske, ima pa več ločenih paravojaških milic, zvestih velikemu Gadafiju. A tega zapuščajo ljudje, generali, diplomati in ministri.
Slo.pogreb
07. 04. 2011 19.40
ze enajsto leto opazujemo moc Nata v Afg-stanu
Vasojevich
07. 04. 2011 19.40
Ja tako kot so Srbi napadli civile v Grdelički klisuri..cc
Slo.pogreb
07. 04. 2011 19.38
To je samo taktika tak kot nd Srbijo ko so Kitajsko ambasado trofli pa pardon , Ameri vejo da je vmes al-Kaida pa jih malo pikajo .
Jožajoža
07. 04. 2011 19.33
tudi slovenci boste kmalu občutili vojno moč NATOVIH sil. NATO ščiti kapital in lastnike kapitala.
yarrick
07. 04. 2011 19.22
@19slovenija91 07.04.2011, 16:20 z NATOm bomo pa še prej. Le od kje tebi ideja da je NATO pakt poštena zveza?! Resnično se mi smiliš, z tem tvojim zelo omejenim "vidnim poljem" in pa pametjo. NATO pakt je le podaljšek fašistične OZN, njegova privat vojska. OZN=kmalu svetovna vlada, NATO=kmalu svetovna vojska, samo še ena valuta manjka. @hugo Saj veš kako gre novinarstvo; pogledaš an CNN, prekopiraš video, POVRŠNO PREVEDEŠ besedilo(ki je tako in tako propaganda zahodnih sil in skorajda prošnja za podporo pri teh ilegalnih napadih na libijo), in ga serviraš OVČICAM.Itak da Gadafija podpira še vedno večina ljudi(očitno niso živeli vsi tako slabo, kot ti "uporniki"(ki so povrh vsega še iz vrst bivših teroristov v vojni za irak, pa Ciinih agentov)).Edino pravilno. Glede na to, kako se na VRHU odloča o tem kdo KJA LAHKO in KAJ ne sem narediti se sprašujem , KDO DAJE VS OZN PRAVICO DA NAPADE KOGAR HOČE? Ve skupaj je ena velika farsa, in zgleda da jo je spregledalo že prece ljudi(pa še več se jih prebuja). Ker je OZN že premočno integrirana v delovanje sveta, je le še vprašanje kdaj bodo prevzeli oblast in razglasili Svetovno vlado.Takrat se nam bo šele kolcalo po starih(čeprav danes zanič) časih..... Pa oprosti za včerjašnjo "lekcijo" glede demokracije.Upam vsaj da je pri komu kaj zaleglo ;).
100per
07. 04. 2011 19.08
NATO???' to je NA(F)TO Gaddafi samo tako naprej!!!
tinetone
07. 04. 2011 18.55
"...blizu Brege pa naj bi na njih iz zraka streljali pripadniki Nata..." kdo da več... nafte natu...
BogatunLOL
07. 04. 2011 17.38
Zanimivo, zanimivo.... Uporniki so se sicer odločili, da prekinejo z deli tudi na naftnih poljih Misla in Waha. Pravijo, da je postalo preveč nevarno, saj so Gadafijeve sile povsod. Kako so Gadafijeve sile vsepovsot, če pa je ljudstvo proti???? Jasno, manipulacija.. Uporniki so v VELIKI MANJŠINI!!!!
hugo12
07. 04. 2011 17.18
to niso gadafijeve sile,ampak libijska vojska...gadafi je se vedno legitimen vladar drzave in prosim da ne sirite dezinformacije....ce boste nehali prepisovat od cnn-na,in ostalih ameriskih medijev,boste mogoce zaceli porocat korektno....
armand_hammer
07. 04. 2011 16.55
samo da ne pridejo v Evropo..
19slovenija91
07. 04. 2011 16.20
se zgodi... ma brez nata bi bli usi mrtvi!
breznican
07. 04. 2011 16.05
vsaka pomoč tudi nekaj stane