Tujina

Napad na vodjo Hamasa

Jeruzalem/Ramala, 26. 09. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Med žrtvami novega izraelskega napada v Gazi naj bi bil po izraelskih navedbah tudi vodja vojaškega krila gibanja Hamas v Gazi Mohamed Deif, ki je že več let na izraelskem seznamu najbolj iskanih Palestincev.

Tiskovni predstavnik izraelske vlade je potrdil, da je bil Deif tarča današnjega napada, ni pa mogel potrditi, ali je bil ubit. Izraelci so iz helikopterja napadli vozilo, v katerem se je peljalo več pripadnikov gibanja Hamas. Ubita sta bila dva Palestinca, okoli 25 pa ranjenih. Med slednjimi je bilo deset otrok.

V nasilju na palestinskih ozemljih so danes umrli še trije Palestinci in en izraelski vojak, v Hebronu pa je umrl tudi 14-mesečni palestinski dojenček, domnevno zaradi solzivca, ki ga je na tamkajšnji tržnici uporabila izraelska policija.

Šaron vztraja pri obleganju

Železni Šaron ostaja neomajen in Arafata ne spusti na prostost
Železni Šaron ostaja neomajen in Arafata ne spusti na prostost FOTO: Reuters

Izraelski premier Ariel Šaron kljub vztraja pri nadaljevanju obleganja glavnega urada palestinskega voditelja Arafata v Ramali, čeprav je Varnostni svet ZN v torek sprejel resolucijo, s katero zahteva prekinitev obleganja Arafatovega sedeža v Ramali. Kot je dejal Šaron, je to del strategije za preprečitev stopnjevanja nasilja. V Arafatovem uradu naj bi se po njegovih besedah tudi skrivala "skupina morilcev in velikih teroristov".

Palestinsko vodstvo ne vidi razloga za nadaljevanje pogajanj o končanju obleganja rezidence, saj je v torek sprejeta resolucija Varnostnega sveta ZN zavezujoča. V skladu z resolucijo mora namreč Izrael takoj prekiniti obleganje.

SORODNI ČLANKI