Tujina

Napad na Sadama

Basra/Bagdad/Aman, 30. 07. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

Neznanec je v četrtek med zaslišanjem v Bagdadu napadel nekdanjega iraškega voditelja Sadama Huseina.

Sadam Husein je bil strmoglavljen prred dobrima dvema letoma
Sadam Husein je bil strmoglavljen prred dobrima dvema letoma FOTO: Reuters


"Ko je predsednik zapuščal sodno dvorano, ga je napadla neka oseba in med njima je izbruhnil pretep," je sporočil glavni odvetnik obrambe Sadama Huseina, Khalil Dulami. Podatkov o morebitnih poškodbah nekdanjega iraškega predsednika ni.

Predstavniki ameriške vojske, ki so zadolženi za varovanje Huseina, so zanikali incident. Dulali je dejal, da ne predstavniki sodišča ne ameriški varnostniki niso skušali zaščititi Husina, zato naj bi zoper predstavnike tribunala vložil pritožbo.

Iraško sodišče je ta mesec proti Sadamu vložilo prvo obtožnico za poboj 143 prebivalcev vasi Dudžail severovzhodno od Bagdada leta 1982, kjer je bil tarča ponesrečenega poskusa atentata. Sadam Husein, ki je bil strmoglavljen aprila 2003, na začetek sojenja čaka v priporu v oporišču blizu bagdadskega letališča.


Z bombo nad Britance

V mestu Basra na jugu Iraka so napadalci napadli konvoj britanskega konzulata, pri tem pa sta umrla dva oborožena varnostnika britanske varnostne družbe Control Risks Group.

Britanska ambasada v Bagdadu je sicer potrdila, da incident preiskujejo, več podatkov pa niso želeli izdati. Priče poročajo, da so skrajneži napadli vozilo bele barve. Zaenkrat še ni znano, ali sta bila ubita varnostnika britanska državljana.

Britanski vojaki nadzorujejo območje na jugu Iraka (Foto: Reuters)
Britanski vojaki nadzorujejo območje na jugu Iraka (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Iraška policija je sporočila, da je nekaj minut po prvi eksploziji odjeknila še ena, pri čemer sta bila ranjena dva otroka.

Eksplozija avtomobila bombe, ki je odjeknila v bližini narodnega gledališča v Bagdadu, je terjala najmanj sedem življenj, ranjenih pa je bilo še 25 ljudi. Med mrtvimi so najmanj trije policisti, med ranjenimi pa mati z dvema otrokoma.

Drugo največje mesto v Iraku je bilo v zadnjem letu in pol priča redkim napadom, čeprav so tudi tukaj prisotni iraški skrajneži. V tem mestu in v drugih predelih južnega Iraka za varnost skrbijo britanske sile.

Našli trupla uslužbencev letališča

Na jugozahodu Bagdada so našli trupla dveh uslužbencev bagdadskega mednarodnega letališča in njunega voznika, ki so jih ugrabili v sredo na poti na delo. Trupla direktorja oddelka za komunikacije na bagdadskem letališču Mahirja Jasina, njegovega kolega Mahmuda Hamada al Zavbajeja in njunega voznika so našli na polju na jugozahodu Bagdada.