Tujina

Napad na novinarje?

Bagdad, 24. 10. 2005 17.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Bagdadu so skoraj istočasno eksplodirale tri avto-bombe. Policija poroča o 10 smrtnih žrtvah.

Arhivska fotografija hotela
Arhivska fotografija hotela FOTO: Reuters

V bližini zavarovanega hotelskega kompleksa v iraški prestolnici Bagdad so skoraj istočasno eksplodirale tri avto-bombe. Kot je sporočila policija, je v napadu umrlo najmanj 10 oseb, 22 ljudi je ranjenih. Nastala je tudi ogromna gmotna škoda, saj so mnoge sosednje stavbe močno poškodovane.

Eksplozije so odjeknile v neposredni bližini hotela Sheraton in Palestine, kjer prebiva večina tujih novinarjev in predstavnikov medijskih hiš. Nad mestom napada, ki ga varuje ameriška vojska, je takoj nastal ogromen oblak dima.

Očividci pravijo, da je najprej eksplodiral avtomobil, ki se peljal po cesti, ki ločuje hotela. Kot poročajo novinarji CNN, sta najprej odjeknili dve manjši eksploziji, ki jima je sledila močnejša. Slednja je odjeknila na trgu, kjer je nekoč stal znameniti spomenik diktatorja Sadama Huseina.

Iračanka kaže razbito okno po eksploziji
Iračanka kaže razbito okno po eksploziji FOTO: Reuters

Eden od avtomobilov naj bi trčil v ograjo, ki varuje hotela. Tako je odprl pot tretjemu vozilu, ki je eksplodiral ob ameriškem vojaškem vozilu. Zaenkrat ni poročil o smrtnih žrtvah iz ameriških vojaških vrst.

Eksplozije so najbolj poškodovale južno stran hotela. Prah je vdrl v hotelske sobe, novinarji so v naglici oblačili varnostno opremo in se umaknili v kletne prostore.

Iraške oblasti sumijo, da so napad na tuje novinarje pripravili privrženci Sadama Huseina, ki so v zadnjih dneh na tuje dopisnike naslovili več groženj s smrtjo, ker niso zadovoljni z njihovim poročanjem o sojenju Sadamu Huseinu. Za zdaj uradno še nobena skupina ni prevzela odgovornosti za napad.