Tujina

FOTO: Žrtev se je na pohodu za mir spomnilo 150 tisoč ljudi

Oslo, 25. 07. 2011 08.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
N.S./N.D./STA/Reuters
Komentarji
110

Policija pravi, da je število žrtev streljanja na otoku Utoya manjše, a razsežnost tragedije je vseeno velika. Norvežani so se v spomin na žrtve odpravili na ulice in v zrak simbolično dvignili vrtnice.

Danes je sicer policija sporočila, da je število smrtnih žrtev napada v Oslu večje, na otoku Utoya pa manjše. V napadu v Oslu je tako umrlo osem in ne sedem ljudi, medtem ko je število smrtnih žrtev na otoku 68 in ne 86.

Število mrtvih na otoku je bilo na začetku tako visoko, saj je šlo za približno oceno. Mediji so sprva poročali le o desetih žrtvah, a ko so policisti prišli na otok, so videli, da je žrtev mnogo več. In takrat so podali prvo oceno. Zdaj velja, da je skupno na krvavi petek umrlo 76 ljudi.

Spominjajo se žrtev

V spomin na tragično umrle se je na ulicah Osla zbralo več kot 150 tisoč ljudi. V rokah nosijo vrtnice bele in rdeče barve. "Nocoj so ulice polne ljubezni," je množici dejal princ Haakon. Tudi v drugih delih države se ljudje zbirajo na ulicah, da bi s tem sporočili, da žrtev nikoli ne bodo pozabili.

Predsednik DZ Pavel Gantar je poslal sožalnico predsedniku norveškega parlamenta ter izrekel iskreno sožalje norveškim parlamentarnim kolegom in vsem družinam, ki so v tragediji izgubile svoje najbližje.

Sicer so se žrtev po vsej Norveški simbolno spomnili že opoldan, in sicer z minuto molka. Premier je minuto molka začel v avditoriju na Univerzi v Oslu. Kraljeva družina in premier sta nato podpisala uradno sožalje.

Minuti molka so se pridružili tudi vsi vlaki v državi. Točno ob 12. uri je na semaforjih zagorela rdeča luč in vlaki so za eno minuto obstali. Poleg ustavljenih vlakov so Železnice spodbujale vse zaposlene in potnike, da se pridružijo minuti molka. Oblasti so tudi ostale udeležence v prometu pozvale, naj ob 12. uri zapeljejo na stran, vendar naj ne ustavljajo v predorih ali na kakšnih drugih nevarnih mestih.

Minuti molka se je pridružila tudi borza v Oslu. Trgovanja sicer niso ustavili, spodbujali pa so vse udeležence, naj za minuto odložijo delo in pokažejo spoštovanje do vseh žrtev in njihovih svojcev.

Norveški so podporo izkazale vse skandinavske države, ki so se pridružile minuti molka. Nekdanji švedski premier Carl Bildt je preko Twitterja vse ljudi pozval, naj se poklonijo žrtvam.

Spomin na žrtve dvojnega napada so obeležili tudi v Evropski komisiji. Opoldne je komisarka za ribištvo Maria Damanaki prisotne pozvala k minuti tišine, s katero so izrazili spoštovanje in sočutje EU do žrtev petkovega napada. "Stopimo skupaj za Norveško," je dejala Damanakijeva.

Sumljiv že marca

Norveški mediji sicer poročajo, da je policija marca dobila seznam ljudi, ki ilegalno kupujejo kemične snovi na Poljskem. Na tem seznamu je bil tudi norveški skrajni desničar Anders Behring Breivik.

Poljski policisti so na podlagi poročil, da je Breivik poskušal od nekega moškega kupiti eksploziv, preiskovali aktivnosti moškega na Poljskem, vendar so policisti nato sporočili, da je Breivik imel s Poljakom le poslovne stike. Od poljskega podjetnika je kupil gnojilo, a kot so sporočili iz poljske obveščevalne agencije, je bil ta nakup povsem legalen. Dodali so, da gnojilo, ki ga je Breivik kupil na Poljskem, ni bilo ključno za izdelavo bombe.

Preiskali hišo očeta norveškega krvnika

Francoski policisti so sicer preiskali hišo Breivikovega očeta v Cournanelu na jugu Francije. Hišo je danes obkrožilo več deset policistov, ki so civilistom, vključno s poročevalci, prepovedali dostop do objekta, namenov preiskave pa ne želijo razkriti.

Jens Breivik sicer že več let nima stikov s sinom, v intervjuju za norveško TV2 pa je dejal, da z njim tudi v bodoče ne namerava imeti stikov. "Nobena normalna oseba ne bi naredila kaj takšnega," je povedal. "Namesto, da je ubil toliko ljudi, bi moral ubiti sebe," je dodal oče norveškega krvnika.

V okolici otoka še vedno iščejo pogrešane.
V okolici otoka še vedno iščejo pogrešane. FOTO: Reuters

Zakaj policija ni imela helikopterja?

Norveška policija se medtem brani pred očitki javnosti o prepočasnem odzivu na petkovo dogajanje na otoku Utoya. Vodja policije v Oslu Anstein Gjengedal je dejal, da so protiteroristično enoto Delta na otok poslali takoj po prvem prejetem opozorilu.

Po njegovih besedah so se policisti odločili za avtomobilski prevoz, namesto da bi se na kraj dogajanja podali s helikopterjem, saj "je bilo tako preprosto najhitreje". Edini helikopter, ki bi ga policisti lahko uporabili, je bil namreč helikopter norveške vojske, ki se je nahajal zunaj Osla.

"Več let smo prosili, da bi nam dodelili lasten transportni helikopter, a brez uspeha," je poudaril Gjengsdal. Trenutno je v lasti policije le en nadzorniški helikopter, ki ga policisti niso mogli uporabiti, saj je bilo vse osebje, ki z njim upravlja, med napadom na Utoyi na dopustu.

Policija iz Osla je svojo edino helikoptersko službo namreč prizemljila od začetka junija do začetka avgusta. Že prej so helikopter večkrat prizemljili, da bi privarčevali denar. Tako je bilo za velikonočne praznike letos in lani. ''Imamo omejeno število ljudi, ki letijo s helikopterjem. Policija je to ekipo poslala na počitnice,'' je povedal John Fuller.

Med prvimi žrtvami "mati Utoye"

Ena izmed prvih žrtev Breivika je bila "mati Utoye". 45-letna Monica Bosei je umrla pred očmi fanta Jona Olsena. Premier Jens Stoltenberg je med nedeljsko mašno slovesnostjo dejal, da je bila Monica za številne mati Utoye. ''Zdaj je mrtva. Ustreljena in ubita, medtem ko je sejala zaupanje in veselje v mladini iz cele države,'' je povedal.

Direktor kirurgije v bolnišnici Ringriket v Honefossu severozahodno od Osla Colin Poole je povedal, da je Breivik uporabljal dum-dum naboje. Kirurgi v njegovi bolnišnici so sprejeli 16 žrtev streljanja, v žrtvah pa niso našli niti enega samega naboja. ''Ti naboji so bolj ali manj eksplodirali v telesu in povzročili notranje poškodbe, ki so grozne,'' je povedal in dodal, da so naboji "hiperfragmentarni" in da se zelo neobičajno premikajo v telesu.

Monica je bila na čolnu, s katerim je na otok plul Breivik. Kmalu je imela pomisleke glede Breivika, ki je imel oblečeno policijsko uniformo. Sumničenje jo je stalo življenja, vendar je mogoče preprečilo še večjo tragedijo, je povedal očividec.

Na čolnu je bil takrat tudi namestnik predsednika podmladka vladajoče laburistične stranke AUF 19-letni Earl Sandbakken, ki je slišal pogovor med Breivikom in Monico. ''Govorila je z njim o dogodkih v Oslu, kar so se pogovarjali vsi na čolnu. Očitno ni maral preveč vprašanj, zato se je obrnil stran in rekel, da se ne želi pogovarjati,'' je povedal.

Monica je očitno nekaj posumila, zato je takoj, ko je prispela na Utoyo, odšla v hišo, kjer je govorila z najetim varnostnikom, ki ima izkušnje v policiji. Ko je Breivik to videl, je potegnil pištolo in oba ubil. Varnostnik in Monica sta bila prvi žrtvi na Utoyi.

Monica je za seboj pustila partnerja in njuni dve hčerki. Partner Olsen je celo videl Monicino usmrtitev. Le malo stran je bila njuna 16-letna hčerka s prijateljico. Njo je Breivik ustrelil, Olsen pa je še pravočasno odpeljal hčerko na varno. Olsen je nato cel dan pomagal pri reševanju na Utoyi. Varnostnik pa je bil 51-letni polbrat princese Mette-Marit.

Breivik je policiji med zaslišanjem povedal, da je bila njegova tarča bivša premierka Gro Harlem Brundtland. Brundtlandova, ki je vodila tri vlade v 80. in 90. letih prejšnjega stoletja in jo imenujejo "mati naroda", je na otoku na dan pokola imela govor, vendar je še pred prihodom Breivika odšla. ''Breivik je načrtoval, da bo na Utoyo prišel med govorom Brundtlandove, vendar je povedal, da je zamudil,'' je povedal neimenovani vir.

  • 19
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 20

KOMENTARJI (110)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tartufi
27. 07. 2011 07.39
crnkamn: na tvoj komentar moram podati repliko. Če bi se "nacistična Nemčija" in skoraj vse islamske države združile skupaj verjemi da bi ti sedaj pel drugačno zgodbo. Tako da lepo prosim zapri svoj nevedni gobec in skrij se pred takimi komentarji. Jst ti lahko povem da veliko veliko veliko muslimanov je (pa sedaj lahko rečem na žalost) umrlo zastonj za Slovenijo. Kar imejte svojo pravoslavno cerkev ker konec koncev molilnice niso toliko pomembne kot to kar imaš v srcu. Skoraj 100% sem da si pravoslavec ker pravi krščani se nebi strinjali s tvojo tezo da je krščanska in pravoslavna dediščina skupna. LP
crnkamn
26. 07. 2011 12.18
tartufi: Rad bi ti povedal da so se muslimani borili za Slovenijo (malo si preberi zgodovino Slovenije ter Soško fronto. A res in koliko je bilo muslimanskih borcev? Jaz ti osebno lahko povem, da so v 2. svetovni vojni, skoraj vse islamske drzave mnozicno sodelovale z nacisticno nemcijo v nacrtu zasuznevanja celotnega sveta! Pravoslavna cerkev je lahko in v srediscu ljubljane in povsod po sloveniji, pa nisem pravoslavec, ker je krscanska kulturna dediscina skupna, kot je vasa z turki, in arabci!
tartufi
26. 07. 2011 08.21
komentar za cucjetina: verjetno si kakšen zavrt Srb ki sovraži muslimane in zaradi tega tvoj komentar. Rad bi ti povedal da so se muslimani borili za Slovenijo (malo si preberi zgodovino Slovenije ter Soško fronto,ipd). Govoriš o enih molilnicah medtem ko je pravloslavna cerkev v središču Ljubljane!!! V scru Ljubljane - Tivoli!!! Kje pa je islamska džamija v Sloveniji?? Kar se pa tega krvnika tiče: samo enkrat sem slišala Krščanski skrajnež!!! Kaj je zdaj krščanski skrajnež a brezsrčni krvnik ki je moril svoj narod?? Ljudje ste/smo postali zaslepljeni z sovraštvom do islama in pozabljamo da vera islam (tisti ki ima malo možganov) ne predstavlja nič drugačnega kot krščanska vera.....
tamejhna
26. 07. 2011 08.08
fricko6...ne 8 tednov traja pripor, ki se lahko nato podaljša iz različnih razlogov (ponovitvena nevarnost, begosumnost, itd.) tako je vsaj pri nas predvidevam pa, da je tako tudi na Norveškem
fricko6
26. 07. 2011 01.54
Malo sem še mlad pa bi prosil da mi kdo razloži: Čez 8 tednov bo že na prostosti???
tatranm
26. 07. 2011 00.15
Kdo so Muslimani v Sloveniji?Kolikor se spoznam,Islam ne pozna nacionalnosti niti rase!
cucjetina
25. 07. 2011 23.56
ljudje moji rad imam vse narode vse nacije ampak ljudje in nacije demokracija bo nas uničila ko enkrat dovoliš enemu prišleku da je.... kar bi rad... da moli tam ker bi rad da si ustavrjajo molilnice potem pa verske objekte potem njihovo kulturo uvajajo potem z svojo nataliteto pridejo do večine v drzavi in dragi slovenci boste enkrat manjšina ostali boste brez drzave zal tako kaze rad vas imam jaz sem tudi z juga prišel in spoštujem slo kot drzavo če mislite ohraniti svojo identiteto in svojo drzavo čuvajte in glasujte za zmaga jelenčiča plemenitega lep pozdrav
noctus23
25. 07. 2011 23.32
Mrtvih na otoku je bilo 68 (potrjen vir) prav tako je bilo dones mnogo vec ljudi kot samo 150.000, kar je res v ponos Norveski, da ljudje stopijo skupaj in zaljujejo, za tako crnem dnevu.
bitnabit
25. 07. 2011 23.13
Za ta napad so vedli že 2 dni prej...
MERDE-AVE-MERDE
25. 07. 2011 23.07
YXY25.07.2011, 21:30 0 Pa kaj vas je tako strah drugih kultur? A tako malo mislite o sebi, da vam drugačni običaji predstavljajo grožnjo? Nikoli si nisem mislila, da je toliko Slovencev prestrašenih rasistov. Madona, morate imeti dolgočasno življenje če vas prav vsaka drugačnost moti. podpis
vukanovic
25. 07. 2011 22.26
Sam to novico pa res mal prevec forsirate . Danes zjutraj je Nato unicil bolnico v Ziltenu pa bogve kolk civilistov je umrlo pa to noben ne poroca pa noben se nezgraza , tak kot na tem Berviku , to je apsurd !!
dekart1
25. 07. 2011 21.53
Ta napad je po moje zrežiran, kot na dvojčka v Ameriki. Neverjetno inteligenten je potem ta človek, če naj bi vse pogruntal in organiziral SAM? Ne vrjamem da je le on. V tem je še oblast..a ni sumljiv pozen odziv policije in tako dalje...? Sploh pa če pogledamo kaj se dogaja pri nas..ogromno ljudi bi šlo na ulice, protestirali, stavkali, vglavnem državljani trpimo posledice državne oblasti! Ta peščica ljudi upravlja z 2 milijonoma ljudi..z našimi življenji, premoženjem, zdravjem in vsem kar imamo! Saj ni čudno da se potem toliko tragedij zgodi!
JANKO HABERMUTH
25. 07. 2011 21.46
Norec totalni. Le kje je dobil dum-dum naboje, ko pa so že od 2. svetovne vojne umakjene iz oborožitve. Pa še te bi naj imela predvsem nemška vojska.
OK10
25. 07. 2011 21.45
Najhuje je to da imajo več pravic kot pa ostalo domače prebivalstvo,ki bi moralo biti zaščiteno kot severni medvedi,pa čeprav se tudi tem tali led pod nogami.
YXY
25. 07. 2011 21.30
Pa kaj vas je tako strah drugih kultur? A tako malo mislite o sebi, da vam drugačni običaji predstavljajo grožnjo? Nikoli si nisem mislila, da je toliko Slovencev prestrašenih rasistov. Madona, morate imeti dolgočasno življenje če vas prav vsaka drugačnost moti.
crnkamn
25. 07. 2011 20.35
jasamtaj: morem ti napisat, ker govoris o nacionalistih eno dejstvo, pa mi prosim razloz kaj bi storil ti ki podpiras multikulturnost! savdska arabija ima 28 miljonov prebivalcev. kako bi se pocutili arabci, ce pride v to drzavo 2,8 miljona krscanov, ki zahteva gradnje cerkva, verski pouk, uvedbo alkohola, in hoje v beli halji z rdecim krizem? ali misli da nikogar to v arabskem svetu nebi motilo? a mislis da vi niste nacionalisti? ce pa mislis da smo vsi enaki in enakopravni, tud zahodna in vzhodna civilizacija, pa razlozi zakaj se ne marate z svojimi brati zidi!
vrt007
25. 07. 2011 19.52
Na srečo to dokazuje, da je na svetu več normalnih kot abnormalnih ljudi. Še natančen izračun na reprenzetativnem vzorcu: na 7,5 pozitivno mislečih pride eden, ki ima čudaška nagnjenja. Na 14-17 ljudi pride eden resno zloben. In na cca. 25 ljudi pride eden potencialni psihič. Na cca. 400 ljudi pa totalno bolan psihopat, ki je sposoben narediti isto, kot ta norec.
CRNALUKNJA
25. 07. 2011 18.20
Mobius,gdo je po tebi genij??? Buš,Obama,morda Sarkozi ali Bler,oziroma g.Gordon?? Glih oni so morilci,sejali so smrt od Hirošime,Nagasakija,Vijetnama,Iraka,Afganistana,Sr... še bojo.Prosim,samo nehaj bluzit in to teorijo palamudi lasnim otrokom.
antip0ptiz3m
25. 07. 2011 18.10
približna ocena je npr. 50, 80, 100,... ne pa 86. Al so se šli stavit kolko jih je umrlo v pokolu. oglavnem žalostno kam vodi ta svet. Še neandertalci bi se nam smejali!
JezekTekaTeka09
25. 07. 2011 18.05
Sami bratranci pa sestrične pa pol brati ... pa partnerji, pa veze ... sama demokracija ...