Tujina

Najvišja stopnja pripravljenosti

London/Glasgow/New York, 01. 07. 2007 10.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
23

V Veliki Britaniji je razglašena najvišja stopnja pripravljenosti. Antiteroristične enote izvajajo racije po vsej državi.

Protiteroristične enote so v povezavi z incidenti prijele pet osumljencev.
Protiteroristične enote so v povezavi z incidenti prijele pet osumljencev. FOTO: Reuters

Po dveh neuspelih bombnih napadih v središču Londona in napadu na mednarodno letališče v Glasgowu je v Veliki Britaniji razglašena najvišja stopnja pripravljenosti. Policija je aretirala že pet osumljencev. Preiskave in racije potekajo po celotni državi.

Razstrelitev vozila iz previdnostnih ukrepov

Na newyorškem letališču JFK so za kratek čas zaprli potniški terminal. Panika je nastala, ko so odkrili sumljiv paket.

V okviru preiskave je policija nadzorovano razstrelila avtomobil, ki je bil parkiran pred bolnišnico v Paisleyju, kjer leži eden izmed napadalcev iz Glasgowa. Policija je izjavila, da ni bilo nikakršnih znamenj, da bi v vozilu bilo eksplozivno telo. Uničili so ga iz previdnostnih ukrepov.

Zaradi sumljivega paketa so zaprli tudi enega od terminalov na največjem britanskem letališču, londonskem Heathrowu.

Aretirali že petega osumljenca

Britanska policija je v Glasgowu, v kraju  Newcastle-Under-Lyme in Liverpoolu izvedla več hišnih preiskav in aretirala že petega osumljenca, za katerega domnevajo, da je povezan s poskusi napadov. Prijeli so ga na območju Liverpoola.

Poleg danes aretiranega osumljenca so v soboto na območju Cheshirea na severozahodu Anglije prijeli dve osebi, domnevno povezani z napadi, aretirali pa so tudi oba voznika avtomobila, ki sta se v soboto zaletela v letališko poslopje v Glasgowu. Škotski pravosodni minister Kenny MacAskill je sicer sporočil, da voznika avtomobila nista škotskega rodu niti nista odrasla na Škotskem.

Brown: Velika Britanija se sooča z grožnjo

Do terorističnega preplaha prihaja teden dni pred drugo obletnico terorističnih napadov v Londonu 7. julija 2005. Takrat je bilo v napadih na sredstva javnega prevoza v Londonu ubitih 56 ljudi, vključno s štirimi samomorilskimi napadalci.

V televizijskem pogovoru, ki so ga lahko spremljali po celotni Veliki Britaniji, je britanski premier Gordon Brown dejal, da morajo državljani razumeti, da se Britanija sooča z "dolgoročno in nepretrgano" teroristično grožnjo. "Jasno je, da imamo na splošno opravka z ljudmi, ki so povezani z Al Kaido," je opozoril.

Ministrica za notranje zadeve Jacqui Smith pa je dejala, da se Britanci ne bodo pustili ustrahovati. "Mi, britanski narod, se ne bomo pustili ustrahovati in ne bomo pustili nikomur, da nam onemogoči normalno življenje," je dejala Smithova. Ob tem je pozvala ljudi, naj bodo pozorni in vsako sumljivo dogajanje prijavijo policiji.

V Veliki Britaniji so razglasili najvišjo stopnjo pripravljenosti pred terorističnimi napadi.
V Veliki Britaniji so razglasili najvišjo stopnjo pripravljenosti pred terorističnimi napadi. FOTO: Reuters

"Na bomo se uklonili, ne bomo se pustili zastraševati in vsekakor ne bomo dopustili nikomur, da spodkoplje britanski način življenja," je pritrdil Brown, potem ko je njegova vlada davi razglasila najvišjo stopnjo pripravljenosti pred terorističnimi napadi. Kot je dejal, dejanj terorizma "ni v nobenem primeru mogoče upravičiti z vero". Ob tem je dodal, da gre pri tem "v vseh okoliščinah za dejanja zla".

Zamude zaradi varnosti

Potrdim lahko, da smo prepričani, da je incident na letališču v Glasgowu povezan z dogodki v Londonu. Načelnik policije Willie Rae

Povečani varnostni ukrepi veljajo na letališčih in železniških postajah, zaradi česar oblasti prosijo potnike za razumevanje ob morebitnih zamudah. Varnostne ukrepe je poostrila tudi policija v Londonu, ki je poslala dodatne policiste h glavnim londonskim znamenitostim. Poostrena varnost bo veljala tudi ob teniškem turnirju v Wimbledonu in na koncertu v spomin na pokojno princeso Diano, na katerem na novem stadionu Wembley pričakujejo več deset tisoč obiskovalcev.

Varnostne ukrepe so poostrili tudi na ameriških letališčih in potniških centrih, vendar pa stopnje pripravljenosti pred terorističnimi napadi niso zvišali, je sporočil tiskovni predstavnik Bele hiše Tony Snow. Avstralska vlada pa je avstralske državljane, ki bodo obiskali Veliko Britanijo, posvarila k previdnosti.

KOMENTARJI (23)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
02. 07. 2007 19.04
"Ne razmišljajte - glejte TV in preprosto verjemite kar vam rečejo. Tako boste vzorni, poslušni, pridni državljani in vas bodo tisti na oblasti imeli radi." Ja yukatan, zato pa je ta svet takšen, poln zmanipuliranih lutk, ki ne vidijo dlje od ..., ki ne vidijo v kaj jih peha svetovna oblast, ki ne vidijo da jih bo prej ali slej prisilila v novi svetovni red, katerega sistema sužnji so po malem že zdaj, m/oney, m/oney, m/oney, ..., obey, obey, obey.
Ramzess
02. 07. 2007 18.50
"V Veliki Britaniji je razglašena najvišja stopnja pripravljenosti. Antiteroristične enote izvajajo racije po vsej državi." Človek dobi vtis, pravzaprav je težava v tem, da domača oblast, za britance, predstavlja večjo nevarnost, kot tuji "teroristi". "Policija je izjavila, da ni bilo nikakršnih znamenj, da bi v vozilu bilo eksplozivno telo. Uničili so ga iz previdnostnih ukrepov." Čudno da niso napisali, da so denimo rešilca pognali v zrak iz previdnostnih razlogov, ker so v njem videli "nekakšno" elektronske naprave. Upam, da imajo ti policaji odškodninski fond za svoje previdnostne ukrepe. Če bi šlo za moj avto, bi se drugače pogovarjali, preko sodišča, in ne preko izgovora previdnostnih ukrepov. Norost no. "Ob tem je pozvala ljudi, naj bodo pozorni in vsako sumljivo dogajanje prijavijo policiji." Previdno s to prošnjo, ljudje vidijo tudi popačene slike in dogodke, in ne zavedajo se škode, ki jo naredijo s svojim dejanjem in krivo prijavo nedolžnim ljudem. Zelo neprijetna reč. 1. "Jasno je, da imamo na splošno opravka z ljudmi, ki so povezani z Al Kaido," 2. "Mi, britanski narod, se ne bomo pustili ustrahovati in ne bomo pustili nikomur, da nam onemogoči normalno življenje," 3. "Na bomo se uklonili, ne bomo se pustili zastraševati in vsekakor ne bomo dopustili nikomur, da spodkoplje britanski način življenja," jonson="To govorijo tudi arabski muslimani..." 4. "v vseh okoliščinah za dejanja zla". Tipični primeri kopiranja ameriškega načina in režima, kajne, ni mogoče spregledati. Poleg jezika jim skupna zdaj tudi "ameriška" demokracija in način izražanja. max99="Nov premier-nova politika zastraševnja!!!! Le tako imaš, lahko rajo na povodcu...!!!!" Ta svet resnično tone, globlje in globlje v lasten dr...
yukatan
02. 07. 2007 16.52
Fantje - na vašem mestu bi malo pazil kaj pišem. Kaj kmalu lahko s pomočjo satelita locirajo vaše prebivališče in vas postavijo pred sodišče zaradi takšnega pisanja. Ne razmišljajte - glejte TV in preprosto verjemite kar vam rečejo. Tako boste vzorni, poslušni, pridni državljani in vas bodo tisti na oblasti imeli radi.
saram
02. 07. 2007 08.43
Tomo_25 : Ne vem, po čem sklepaš, da so muslimani narod? Prvič- muslimani so pripadniki verstva in načeloma so razširjeni po vsem svetu- torej so različnih narodnosti. Drugič - na svetu je več miljonov ljudi, ki pripadajo tej veri in močno dvomim, da poznaš večino in upravičeno trdiš, da je večina "počenih do konca". Poleg tega je ta termin- islamski skrajneži zelo neprimeren, saj je (kot v krščanstvu) ubijanje eden največjih grehov in ti ljudje počnejo ravno to, torej se tukaj njihova vera konča in niso "pravi" muslimani. Malo več obzirnosti preden blekneš take neumnosti, prosim! Itak vsi vemo, da ima vsaka vera, vsak narod, določen procent ljudi, ki pač odstopa in taka posploševanja pač niso na mestu.
jan87
02. 07. 2007 07.40
haha... tukaj se pa je zbrala slovenska intelektualna srenja... sem prepričan da bi bil nad vašimi teorijami navdušen Sankar Sen..
nintendo64@email.si
02. 07. 2007 03.51
Vseeno so mi vsi ti komentarji glede ameriških politik malo dvolični. Če Američani ne naredijo nič na kriznih žariščih, jih vsi šimfate. Če kaj naredijo, je spet narobe. Priznam pa, da je Irak sicer bil tempirana bomba, vendar jih je samo Husein lahko držal v miru. Zdaj pa so iz EDINE! sekularne države na tem območju prešli v verski fanatizem...to pa je najslabši možni izid za zahodne države. Pa ko že omenjate Muslimane v Evropi. Nihče se ne zaveda, da imajo njihove ženske v povprečju 2-3x več otrok kot naše Evropejske. Kar pomeni eksponentno rast njihovega prebivalstva. In ko jih bo 20-30 odstotkov (predvidevamo lahko, da bodo vsi volili za svoje), bodo dobili tudi ogromno politično moč. Potrebno jih bo upoštevat pri vseh pomembnejših odločitvah. Potem pa bo konec tipične ločenosti države in religije, za katero je Evropa potrebovala več kot 500 let, da jo je dosegla. Zdi se mi škoda, da je Evropa tako kratkovidna.
mire@email.si
02. 07. 2007 02.31
Frenchy od kdaj pa nas financira amerika in te ostale države? Men se zdi da si ti pa taki podobni tebi tukaj mongoloidi, če boš prebral lepo komentarje boš videl da je vsak na koncu dodal da ne podpira teh skrajnežev. kot 2 pa slovenija je prišla sama do svojega napredka, ni noben financiral slovenije ne skrbi, edino kar so delali 2 desetljetji nazaj je to, da naredijo čimveč da bi se slovenija in ostale države odvojile od YUGE, ker je yuga komunistična, in ker je TITO kao diktator itd. Uspelo jim je, uspelo pa jim je tudi da jih cel svet sovraži, tako da oni nimajo lih z rožicami postlano, pizdarija bo in to že vsak pameten ve. Amerika izgublja vedno več zaveznikov, tisti ta levičarji pa zaveznike dobijajo, venezuela, iran, rusija, kitajska, še malo pa cela latinska amerika, še malo pa cela azija, pa ko bodo dobili embargo od vseh pa bojo bogi. Amerika brez nafte nebi bila nič, NASPLOH PA BREZ NAS EVROPEJCEV NEBI imeli NIČ, saj jim EU nasploh največ dobička dela. Problem je u tem da dandanes se ne ve kolko vladnih uslužbencev sploh sodeluje z američani, kdo pa jih sovraži, tako da nič nebi bil presenečen če naša vlada ima dolgoročne projekte z američani. Kolko je naša vlada glupa bodo u roku 10 let tle začeli baze gradit ameriške pa bog ne dej "AMERIŠKI protiraketni ščit" za zaščito proti iranu, ki sam sedi pa gleda gluposti kake provaljiva tisti kreten od busha. Seveda da je amerika agresivna ko pa vidijo da ljudje niso pičke in da jim hodijo v zelje, PA sej ni nobeden budala da se bo pustu da jih bombardirajo. A se vi zavedate da od 2.s.v so bombardirali že čez 50 držav? Pa potem dajejo neke nadaljevanke KAO PREDSEDNICA, pa neke ameriške vojaške filme itd. O SVOBODI in kako so oni HUDI in na koncu jih še predvajajo na POP TV? Dejte nehat predvajat ta sranja, američani so močni samo v filmih in proti kmetom ki imajo 1 puško na 10. Angleži pa kolikor vidim IZ ŠEFOV so se spremenili v CUCKE, vse podpirajo kar američani delajo američani pa se povzdigujejo v nebesa, kao NEBEŠKI NAROD, DEMOKRACIJA, SVOBODA, hah poserem se jaz njim na njihovo svobodo, ko pa se na ulicah ubijajo za gram KOKE. Narkomani in neizobraženi, takim je pa res težko vlit v glavo da je vojna dobra in da je ZA SVOBODO amerike. Ko se bo amerika nehala delat nekega svetovnega policaja bo mir, če ne bo spet pršlo do konfliktov in vemo kaj se je zgodilo z vsako velesilo v zgodovini, VEDNO so želeli več, dobili pa so propad. Že da vzameš nekega busha kmeta, ki je po možnosti še poneveru volitve ali po možnosti dobil veliko podporo ker mu je oči bil predsednik zveš da je njihova demokracija v kurcu. TA WTC PA TE svinjarije to so vse krinke in izgovori američanov itd. Dejte no od enkrat se je kar začela vojna proti terorizmu, pred tem pa jim je bilo lepo JIH URIT in JIM DOBAVLJAT OROŽJE! KRIMINALCI! Ko pomislim da neki starci iz njihovega kongresa in neki bush ki so jim že jajca zgnila vodijo svet mi pride slabo. Taki kot so oni nebojo obžalovali za ljudi ki so jih dali umoriti niti na smrtni postelji, zato ker so bolani, TO SO čisti hitlerovci modernega časa, LJUDJE pa tega ne vidijo ker so še preveč zaposleni da preživijo in imajo preveč svojih problemov da bi se bavili politikom. No to je za danes vse, nedasemi več pisat , LP vsem
ShadowRunner
02. 07. 2007 01.39
Zakaj so porušili WTC... Ja mogoče se zate zgodovina tam začne, kot da si ni amerika že 50 let pred tem začela zagotavljati nafto z načrtnimi atentati, podpiranjem teroristov v raznih državah da so porušili vlade itd. Vse te operacije, ki jih je izvajala CIA so zdaj javne saj po tolko in tolko letih zaupno dokumentacijo objavijo in se zgovarjajo da zdaj ne delajo več tako. Med drugim so tudi Sadamu Huseinu pošiljali orožje, da je lahko pobijal Irance in izvajal genocid nad kurdi. Seveda so se kasneje odločili, da je Sadam postal prenevaren in je čas da preizkusijo nova orožja. Med preizkušanjem novih kemičnih orožji jim je uspelo za celo življenje zastrupiti na tisoče lastnih vojakov, ki še zmeraj iščejo pravico na sodiščih. Frenchy bi se rad boril proti terorizmu in poslal naše vojake da okupirajo tuje države, kasneje bi lahko vsem povedal kako zelo prav je mel ko bi v Ljubljani stalno živeli v strahu pred avto bombami. Za some1 pa kot žrtve štejejo samo prebivalci zahodnega sveta. To ko vsak dan umirajo ljudje v Iraku se po njegovem mnenje nikoli ne more primerjati z enim samim napadom na ameriko. Ameriški vojaki so obtoženi pobijanje celih vasi, nekatere so celo spravili zaradi tega pred sodišče, medtem ko je večino svinjarije ameriška vojska itak prikrila če se je le dalo. Torej živiš v Iraku in imaš dokaj v redu življenje, potem se USA odloči da ima Sadam jedrsko orožje in zbombardijo cel irak. pri tem umre "po nesreči" na stotine civilistov, medtem ko jih na tisoče ostane brez službe in hrane. Američani in mediji se še posebej posvetijo naftnim ploščadam in strahovom da jih ne bi Iračani slučajno zažgali. Američani se nenadoma zelo zanimajo za "ekološke posledice" tega dejanja in naprošajo Iračane naj jim jih predajo cele in v delujočem stanju. In zdaj živiš v okupiranem Iraku z uničenim gospodarstvom in nafto v Ameriških rokah. Seveda hmalu vsi opazijo da se je življenski standard zelo poslabšal in se začnejo boriti za svobodo. Ni nobenega upanja na zmago proti nekomu tako močnemu kot je USA in edini način da preženejo okupatorja iz države je z medijsko vojno. To je z napadi doma in po svetu, ter tudi ugrabljali so tuje državljane in zahtevali da se vojska umakne iz Iraka. Amerika je te "borce za svobodo" seveda preimenovala v teroriste in al kajdo. Vsi pa seveda požirate ameriško propagando v obliki filmov in iger. Od 9/11 je bilo samo par 100 iger and filmov kjer se strelja arabske zlobce kot po tekočem traku. Za konec romana, medtem ko je ta komentar zelo anti-ameriški je napisan proti ameriški politiki/politikom, ki so pokvarjeni ravno tako kot naši in v žepih naftne, vojaške industrije. Proti američanom nimam nič, mam par prijateljev američanov, ki bi se strinjali z večino tega kar sem napisal. Pa tudi obsojam teroristične napade, tuki sam pojasnjujem zgodbo z druge plati. Saj kot vidimo v politiki in vsakdanjem življenju tisti ko je močnejši, boljši, bolj bogat vedno gleda na druge kot slabše kot on ali pa mogoče potrebne pomoči ali miloščine. In tako dela tudi Amerika, ki naj bi bila edina velesila. Pa tud še kako stvar vzamem nazaj, ker sem ravno prišel z rojstnega dneva in nisem popolnoma priseben. Hvala vsem, ki se jim je dalo vse to prebrat :P .
svar
02. 07. 2007 00.43
Tako je Frenchy. Tle teziste zakaj ne pustimo na miru muslimanov, kot to oni hocejo... Edino kar oni hocejo je da njihova nazadnjaska religija zavlada svetu. Ce bi hoteli da jih pustimo na miru ne bi napadali nasih mest in bi tudi mi njih pustili na miru.
Ciril Jazbec
02. 07. 2007 00.09
ja pa kakšno zastraševanje in manipulacija...res bolno da kdo to reče....če bi bili vi 11.9 v new yorku bi gledali na vse skupaj čisto drugače. teroristi so ena velika kruta realnost in varnost je na prvem mestu!
Frenchy
02. 07. 2007 00.07
Pa kaj ste vi tle usi mongloidi?!?! Tuki neki podpirate teroristicne napade. Ste normalni=? Kaj kr neki prbijate da hočejo samo to da jih svet pusti na miru, če bi bilo to res zalaj so pa potem porušli WTC? zakaj so potem leta 91 izvedli ogromno bombnih napadov? Mi (ja tudi slovenija) se borimo proti terrorizmu in vojni katero so oni začeli. Pa k že usi neki čez države šinfate...če nebi bilo teh držav bi bila slovenija isti k*rac kot ksna 3. svetovna država....kdo pa misli da nam daje denar da zgradimo svega in svašta k nam pride na pamet. Djte razmišljat preden pišete pa nehite klatiti neumnosti. Nehajte le brat članke iz 24 ur pa ostalih slovenskih novic ampak malo poglejte svetovne medije.
super_man
01. 07. 2007 23.48
se strinjam s postom od ShadowRunner spodi... ko angleži njih zbombandira, se noben ne sekira,... oni so sam hotl zbombandirat anglijo in je cel svet na nogah... ne podpiram ne ene ne druge.
ShadowRunner
01. 07. 2007 21.59
In glede na to, da točno veš kaj je mislil z biljonom mu ni treba reči da je neumen in ga nadirat.
ShadowRunner
01. 07. 2007 21.56
http://en.wikipedia.org/wiki/Billion Če si omejen samo na Slovenščino pol se ti mogoče zdi ogromna napaka. Če pa v današnjem svetu globalizacije veliko časa govoriš/pišeš v angleščini. Potem pa je tole majhna napaka.
fafl
01. 07. 2007 21.51
Ena sama velika manipulacija! Tale Brown je pa hitro začel s tem. Britanci naj se kar navadjo na oranžne in rdeče in nevemkereže alarme. Konec koncev, če pa se povsod vmešavaš in obenem uvažaš ljudi s celega sveta, potem se moraš soočiti tudi s tem...
jonson
01. 07. 2007 21.35
bartolomej, ne razumeš. Arabski muslimani govorijo isto kot britanci, ampak na svojem ozemlju. Saj gledaš novice. Hočejo, da jih zahod (amerika, anglija) pusti na miru.
anzi_mahackala
01. 07. 2007 20.21
Sami so si krivi kaj pa podpirajo Bushev režim in mu ližejo rit. Zdej pa majo.
max99
01. 07. 2007 19.35
Nov premier-nova politika zastraševnja!!!! Le tako imaš, lahko rajo na povodcu...!!!! Zaradi tega trpi cela evropska skupnost.Sami pa terajo vedno nove protiteroristične zakone,ki nimajo benga haska.!!! lp
ShadowRunner
01. 07. 2007 19.25
O ne avto bomba v Londonu gremo se zjokat, a v Iraku postrelijo cele vasi pa rečejo da so izvedli usprešno operacijo in postrelili 300 skrajnežev. Teroristični napadi so edini način kako se lahko bojujejo proti ogromnim tehnološko razvitim državam. In še to delajo samo zaradi medijev, če mediji ne bi poročali o napadih pol jih sploh ne bi bilo. To delajo samo zaradi pozornosti. Noben ne bi napadal UK če se ne bi vmešavala in se borila za nemoteno in poceni nafto. Da ne bo kdo mislil, da podpiram teroristične napade, ker jih ne. Tako kot tudi ne podpiram ameriškega izvažanja demokracije.(Find a reason or make one up-->support a faction that isn't in power--> bomb them--> install new government--> make sure we're best friends now and they know how much we have done for them) Američani na koncu ubijejo 100x več nedolžnih ljudi kot pa jih teroristi.
Bartolomeus
01. 07. 2007 17.33
Ja, jonson, ampak Brown je britanski premier, to je izjavil v Britaniji in za Britanijo in kolikor vem Britanija ni arabska muslimanska država. Je to težko razumeti?