Tujina

Najprej pogovori, nato...

Tel Aviv, 11. 12. 2005 10.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Izrael ne izključuje možnosti za napad na iranske jedrske zmogljivosti, a bo za zdaj dal prednost diplomaciji.

Izraelska vojska še ne načrtuje napada na Iran
Izraelska vojska še ne načrtuje napada na Iran FOTO: Reuters

Izrael za zdaj ne načrtuje napada na Iran, ki mu očitajo razvijanje jedrskega orožja, a te možnosti ne izključuje, je povedal predstavnik izraelskega obrambnega ministrstva in nadaljeval, da bodo dali prednost diplomaciji.

Izrael je Evropsko unijo in Združene države pozval, naj okrepijo diplomatski pritisk na Teheran. Ta naj bi po njihovem prepričanju do marca že imel vse znanje za izdelavo atomske bombe.

Amos Gilad, svetovalec za strateško in varnostno načrtovanje pri ministrstvu se je oglasil, potem ko je britanski tednik Sunday Times objavil trditve, da je izraelski premier Ariel Šaron ukazal pripravljenost vojske za napad na objekte, kjer naj bi Iran izvajal bogatenje urana. Po pisanju časopisa naj bi ga izvedli marca.

Gilad je obstoj takšnega načrta zanika, a poudarja, da bi Izrael lahko v prihodnosti razmišljal tudi o tej možnosti. Leta 1981 so izvedli podobno akcijo proti Iraku, bombardirali so jedrski reaktor v Ksiraku.

Bogatenje urana v Isfahanu v Iranu
Bogatenje urana v Isfahanu v Iranu FOTO: Reuters

K akciji “v stilu Ksiraka” proti Iranu je pozval tudi Benjamin Netanjahu, ki si prizadeva za vodilno mesto v stranki Likud, potem ko jo je Šaron zapustil. Ta se je neposrednemu pozivu k napadu izognil, a je dejal, da imajo možnost za to.

Vendar pa analitiki opozarjajo, da ima Iran svoje jedrske zmogljivosti razpršene po vsej državi in da vojaška akcija ne bo tako preprosta kot v primeru Iraka pred četrt stoletja.

SORODNI ČLANKI