Tujina

Najnevarnejša ptica na svetu s kremplji pokončala svojega lastnika

Miami, 14. 04. 2019 08.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Velika ptica, znana kot kazuar, je v Gainesvillu na Floridi na domu s kremplji pokončala lastnika, potem ko je ta padel na tla v njeni bližini. Moški je bil dolgoletni vzreditelj eksotičnih ptic in lam. Kazuarji sicer spadajo med najnevarnejše ptice na svetu, saj njihovi ostri kremplji v dolžino merijo do deset centimetrov.

Za 75-letnega Američana Marvina Hajosa se večletna vzreja eksotičnih živali ni dobro končala. Kot je za BBC povedal načelnik policije v mestu Gainesville na Floridi, so policisti moškega našli hudo poškodovanega na njegovem domu in ga takoj odpeljali v bolnišnico, kjer pa je poškodbam podlegel. 

Moškega je na posestvu z ostrimi kremplji napadel kazuar, potem ko je 75-letnik padel na tla v njegovi bližini. Američan je bil sicer lastnik ptice, je povedala policija, na svojem domu pa je vzrejal še številne druge eksotične živali, med drugim lame. 

Kazuar je podoben emuju, njegovi domovini pa sta Avstralija in Nova Gvineja. Kazuar ne more leteti, lahko pa hitro teče, tudi do 50 kilometrov na uro. So zelo težke ptice, tehtajo lahko do 60 kilogramov, znane pa so po svojem črnem perju in roževinasti "čeladi", s katero je prekrita modra glava. 

Kazuarji so izjemno dobri tekači, ki lahko dosežejo hitrost do 50 kilometrov na uro.
Kazuarji so izjemno dobri tekači, ki lahko dosežejo hitrost do 50 kilometrov na uro. FOTO: Shutterstock

Ta naravna čelada jim pride prav, ker je učinkovita zaščita pred poškodbami, ki bi lahko nastale pri hitrem teku. Južni in severni kazuar sta zaradi izgube habitata ranljivi vrsti. Po ocenah naj bi bilo njihovo današnje število med 1.500 in 10.000 primerki. Približno 40 jih hranijo v ujetništvu v Avstraliji. Zaradi izgube habitata so nekateri kazuarji iz deževnega gozda prišli v človeška naselja, kar je ponekod povzročilo konflikt, posebno s sadjarji.

Kot navaja živalski vrt San Diego na svoji spletni strani, so kazuarji najbolj nevarne ptice na svetu, saj njihovi kremplji v dolžino merijo približno deset centimetrov. Le z enim hitrim zamahom lahko pokončajo potencialno grožnjo. 

 

KOMENTARJI (39)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sociedadreal1
03. 09. 2022 19.54
-1
Jufka na Dobu!
Korintos11
02. 05. 2022 19.31
+2
Zadnje čase imamo po hišah polno psov in mačk, in še kakih drugih živalskih vrst, otrok pa vedno man j.