Tujina

'Naj ne umre še en Srb'

Haag, 07. 12. 2006 19.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
0

Srbija je haaško sodišče pozvala, naj ne dovoli, da bi v njihovih zaporih umrl še en Srb.

Vojislav Šešelj gladovno stavka že 28 dni, njegovo zdravstveno stanje pa je vsak dan slabše.
Vojislav Šešelj gladovno stavka že 28 dni, njegovo zdravstveno stanje pa je vsak dan slabše. FOTO: Reuters

Srbija je Mednarodno sodišče za vojne zločina na območju nekdanje Jugoslavije pozvala, naj ne dopusti, da bi haaški obtoženec Vojislav Šešelj, ki že skoraj mesec dni gladovno stavka, umrl v zaporu.

Kot je srbska vlada zapisala v izjavi za javnost, bi bil nov tragični dogodek v haaškem sodišču popolnoma nesprejemljiv. V zaporu haaškega sodišča je, kot je znano, marca zaradi odpovedi srca umrl Slobodan Milošević, le teden dni pred Miloševićevo smrtjo pa si je sodil sam haaški obsojenec Milan Babić. Že leta 1998 pa sta v zaporu umrla Milan Kovacević in Slavko Dokmanović. Srbska radikalna stranka, katere vodja je formalno še vedno Šešelj, pa trdi, da je v haaških zaporih umrlo ducat Srbov.

Šešelj spet komunicira s sodnim senatom

Sicer pa je Vojislav Šešelj na haaško sodišče iz bolnišnice zapora naslovil pritožbo s sedmimi zahtevami in tako prvič od 11. novembra, odkar gladovno stavka, začel komunicirati s sodnim senatom.

Šešelj je za prekinitev stavke zahteval izpolnitev vrste pogojev, ki jih je nenehno dopolnjeval, nekaterim pa je haaško sodišče že ugodilo. Eden od sedanjih Šešljevih pogojev je, naj mu sodišče omogoči, da se brani sam. Tiskovni predstavnik sodišča Refik Hodžić je v sredo spomnil, da je to pravico imel od oktobra in da so mu je odvzeli ter določili zagovornika, ker se ni želel udeležiti prvih dveh dnevov sojenja 27. in 28. novembra.

Obtoženec v pritožbi zahteva tudi zamenjavo sodnega senata, ki mu predseduje Alphonse Orie, razveljavitev vseh procesnih dejanj sodišča po 10. novembru, ko je začel gladovno stavkati, ponovni začetek sojenja ter odstranitev iz postopka dodeljenega zagovornika Davida Hooperja in njegovega pomočnika Andreasa O'Shea.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.