Tujina

Nagrada za Američana

Stockholm, 02. 10. 2006 11.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

Nobelovo nagrado za medicino sta si prislužila Andrew Z. Fire in Craig C. Mello za delovanje na področju genetike.

Nobelova nagrajenca za medicino je predstavil predsednik komiteja za Nobelove nagrade Goran Hansson.
Nobelova nagrajenca za medicino je predstavil predsednik komiteja za Nobelove nagrade Goran Hansson. FOTO: Reuters

V Stockholmu so razglasili dobitnika Nobelove nagrade za medicino in s tem začeli proces razglasitev letošnjih Nobelovih nagrajencev, ki se bo končal 13. oktobra z razglasitvijo dobitnika Nobelove nagrade za mir v Oslu.

Nobelova nagrada za medicino je šla v roke Andrewa Z. Firea in Craiga C. Melloja za delovanje na področju genetike. Ameriška znanstvenika sta odkrila temeljni mehanizem za nadzor pretoka genetskih informacij, je sporočila žirija v Stockholmu. Karolinska institut v Stockholmu je ameriška znanstvenika nagradil z desetimi milijoni švedskih kron (1,07 milijona evrov) za odkritje interference RNA, ki je pomembno za obrambo pred virusi. Svoje ugotovitve sta objavila že leta 1998.

Lani sta prestižno nagrado za medicino prejela Avstralca Barry J. Marshall in J. Robin Warren za raziskavo čira na želodcu, s katero sta dokazala, da ga povzroča bakterija in ne začinjena hrana in stres in da ga je najbolje zdraviti z antibiotiki.

Interferenca RNK se pojavlja v rastlinah, živalih in človeku. Institut poudarja velik pomen interference za uravnavanje izražanja genov, prispeva k obrambi pred virusnimi infekcijami in kroti transpozone. Interferenca RNK se že uporablja v temeljnih raziskavah kot metoda za preučevanje delovanja genov, v prihodnosti pa bi lahko pripeljala do novih načinov zdravljenja bolezni srca in ožilja ter raka.

Andrew Z. Fire se je rodil leta 1959 in je profesor na stanfordski univerzi. Craig C. Mello se je rodil leta 1960 in je profesor molekularne medicine na Harvardu.

V torek bo znan dobitnik Nobelove nagrade za fiziko, v sredo za kemijo, medtem ko bodo Nobelovega nagrajenca za ekonomijo razglasili 9. oktobra.

Kdo bo dobil najprestižnejšo nagrado?

Nagrade, vredne 10 milijonov švedskih kron (okoli 1,1 milijona evrov), vsako leto podelijo 10. oktobra, ob obletnici smrti ustanovitelja sklada Alfreda Nobela, švedskega industrialca in izumitelja dinamita. Prestižna priznanja podeljujejo za posebne dosežke v dobrobit in za napredek človeštva, od prve podelitve leta 1901 pa jih je prejelo okoli 700 ljudi in ustanov z vsega sveta.

Najprestižnejša med Nobelovimi nagradami je nagrada za mir, katere dobitnik bo znan 13. oktobra. To sta lani prejela Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) in njen generalni direktor Mohamed El Baradej, in sicer za prizadevanja za preprečitev uporabe jedrske energije v vojaške namene.

Letos se za favorita med 191 kandidati za Nobelovo nagrado za mir omenja nekdanjega finskega predsednika Marttija Ahtisaarija, ki je posredoval v številnih mirovnih procesih, najbolj pa se je odlikoval s sklenitvijo mirovnega sporazuma med indonezijsko vlado in uporniki v provinci Aceh. S tem je pomembno prispeval h koncu več kot 30 let trajajoče vojne, v kateri je življenje izgubilo okoli 15.000 ljudi.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.