Tujina

Nagrada v roke Bushevega kritika

Oslo, 13. 10. 2008 13.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
2

Letošnjo Nobelovo nagrado za ekonomijo bo prejel ameriški ekonomist Paul Krugman za analizo trgovinskih vzorcev in umestitev gospodarske dejavnosti.

Švedska akademija znanosti je danes v Stockholmu sporočila, da bo Nobelovo nagrado za ekonomijo za letošnje leto prejel znani ameriški ekonomist Paul Krugman za analizo trgovinskih vzorcev in umestitev gospodarske dejavnosti.

Krugman je profesor ekonomije in mednarodnih študij na univerzi Princeton v ZDA.
Krugman je profesor ekonomije in mednarodnih študij na univerzi Princeton v ZDA. FOTO: Reuters

Leta 1953 rojeni Krugman, ki je profesor na ugledni univerzi Princeton v ameriški zvezni državi New Jersey, od leta 2000 kolumnist za časnik New York Times, obenem pa tudi oster kritik politike, še posebej ekonomske, ameriškega predsednika Georgea Busha, je z omenjeno analizo ponudil novo teorijo za odgovor na številna vprašanja o učinku proste trgovine.

"Kakšni so učinki proste trgovine in globalizacije? Kaj poganja procese urbanizacije širom sveta? Paul Krugman je oblikoval novo teorijo, ki odgovarja na ta vprašanja. S tem je združil predhodno ločeni raziskovalni področji mednarodne trgovine in ekonomske geografije," je v utemeljitvi zapisala švedska akademija znanosti.

Krugman je že 40. ameriški dobitnik Nobelove nagrade za ekonomijo, najmlajše od nagrad, poimenovanih po švedskem znanstveniku, ki jo podeljujejo od leta 1969. V vsem tem obdobju je bilo med 58 nagrajenci 40 Američanov, kar predstavlja 69-odstotni delež.

Lansko leto so Nobelovo nagrado za ekonomijo prav tako prejeli trije Američani – Leonid Hurwicz, Eric Maskin in Roger Myerson, ker so postavili osnove teorije alokacijskih mehanizmov o tem, kako in zakaj se podjetja odločajo za investicije, s katero so prispevali k razumevanju dobro delujočih trgov.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

preprostež
14. 10. 2008 09.08
Dokler te nagrade ne dajo kakemu tajkunu, je vse v redu.
pridna1
13. 10. 2008 18.31
ja pametnjakovič ni kej...si jo pa zasluži kolikor sem pregledal njegovo strokovno literaturo