Tujina

Nagrada ameriškima fizikoma

Stockholm, 03. 10. 2006 13.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Nobelovo nagrado za fiziko bosta prejela John Mather in George Smoot za delo v zvezi s teorijo velikega poka.

Nobelovo nagrado za fiziko bosta letos prejela Američana John Mather in George Smoot za svoje delo v zvezi s teorijo velikega poka, ki razlaga nastanek vesolja, je danes sporočila Švedska kraljeva akademija v Stockholmu. 

Kot je pojasnila švedska kraljeva akademija, sta znanstvenika prestižno nagrado dobila za "odkritje črne snovi" in ugotovitve v zvezi z mikrovalovnim prasevanjem kozmičnega ozadja. 

Njune raziskave pojasnjujejo izvor vesolja in skušajo pojasniti nastanek zvezd in galaksij. Poleg tega so izsledki nagrajencev prispevali k temu, da je "kozmologija postala eksaktna znanost", v utemeljitvi še navaja akademija. Po teoriji velikega poka ali prapoka je vesolje nastalo ob veliki eksploziji pred 13,7 milijarde let.

60-letni Mather je astrofizik v centru za vesoljske polete Goddard ameriške vesoljske agencije NASA v Marylandu, 61-letni Smoot pa je profesor fizike na kalifornijski univerzi Berkeley. Znanstvenika sta si pri delu pomagala s satelitom COBE, ki ga je NASA izstrelila leta 1989.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.