Tujina

Naftni madež vse bližje španski obali

La Coruna, 30. 11. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Po več dnevih slabega vremena se je v boj z razlito nafto iz potopljenega tankerja Prestige pred špansko obalo podalo sedem posebnih ladij, ki bodo skušale očistiti morje. V madežu naj bi bilo kar 9000 ton nafte in je le 12 kilometrov oddaljen od galicijske obale.

Tanker je za seboj pustil ogromen madež
Tanker je za seboj pustil ogromen madež FOTO: Reuters

Močni vetrovi in morski tokovi še naprej ženejo ogromni madež proti rtu Finisterre, madež se na koncu rta vidi že s prostim očesom.

Naftni madež, ki naj bi obsegal kar 500 kvadratnih kilometrov, je danes čez dan razpadel na več manjših, še pa se vedno pospešeno bliža španski obali.

Zaradi strupene nafte je moralo zdravniško pomoč poiskati že najmanj 20 ljudi, ki pomagajo pri čiščenju obale. Zaradi hlapov strupene nafte so se jim vnele dihalnih poti in oči. Podpredsednik španske vlade Mariano Rajoy je ob teh navedbah pojasnil, da nafta iz tankerja Prestige ni rakotvorna.

Doslej je posebnim ladjam, ki se sicer osredotočajo predvsem na največje madeže, uspelo z morske gladine odstraniti skoraj 3000 ton izredno strupene žveplene težke nafte.

Španske oblasti pa so medtem podvojile število ljudi, ki se na obali trudijo z odstranjevanjem nafte; zdaj jih je že 1800. Tem so se pridružili tudi številni prostovoljci iz vsega sveta, ki se borijo proti "črni kugi" na galicijski "obali smrti".

SORODNI ČLANKI