Tujina

Nadaljevanje ofenzive

Bejrut/Jeruzalem, 12. 07. 2006 11.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

Izraelski premier je napade Hezbolaha in ugrabitev dveh vojakov označil za vojno dejanje in napovedal ukrepe.

Vodja Hezbolaha Sayyed Hassan Nasrallah je poudaril, da je cilj zajetja dveh izraelskih vojakov prisiliti izpustitev palestinskih zapornikov v izraelskih zaporih. »Kar smo storili danes je edina možna pot, da dosežemo izpustitev zapornikov«, je dejal Nasrallah.

Izraelska vojska je raketirala območje na jugu Libanona
Izraelska vojska je raketirala območje na jugu Libanona FOTO: Reuters

Poudaril je še, da izraelski napadi ne bodo pripomogli k izpustitvi vojakov. Libanonski gverilci so po njegovem mnenju zaustavili prodor izraelske vojske v Libanonu. “Nočemo nadaljne zaostritve na jugu Libanona, nočemo vojne v Libanonu. Toda, če bo sovražnik zaostril konflikt in če misli, da bo Libanon plačal ceno za to, potem smo pripravljeni na vse”, je dejal Nasrallah.

Ameriška državna sekretarka Condolezza Rice je opomnila Sirijo naj uporabi svoj vpliv za pozitivno razrešitev nastalega konflikta. ZDA so prav tako obsodile ugrabitev dveh izraelskih vojakov, ker naj bi to dejanje spodkopalo stabilnost v regiji. ZDA so odgovornost za ugrabitev izraelskih vojakov pripisale Siriji in Iranu.

Generalni sekretar Združenih narodov Kofi Annan je zahteval, da Hezbolah izpusti zajete izraelske vojake v Libanonu in priporočil vsem regionalnim vodjem, da storijo vse za preprečitev nadaljenega zaostrovanje konflikta v Bližnjem vzhodu. “Obsojam napad, ki se je zgodil in zahtevam, da se nemudoma izpusti izraelske vojake.

Libanon zahteva nujno sejo VS ZN zaradi izraelskega napada

Libanonska vlada je sporočila, da ni odgovorna za zajetje izraelskih vojakov s trani libanonskega skrajnega gibanja Hezbolah in zaradi "agresivnih" povračilnih ukrepov Izraela zahtevala sklic nujne seje Varnostnega sveta ZN. Poleg tega je Libanon odpoklical svojega veleposlanika v ZDA Farida Abuda, ker naj bi ta podajal izjave, ki so bile "neodgovorne in v nasprotju s stališčem in politiko vlade

"Libanonska vlada ni bila obveščena o zajetju in ne nosi odgovornosti za to, kar se je zgodilo in kar se dogaja na mednarodni meji," je po zasedanju libanonske vlade dejal libanonski minister za informiranje Gazi Aridi. "Vlada ostro obsoja izraelsko agresijo, katere cilji so vladna infrastruktura in civilisti," je povedal in dodal, da vlada zato poziva k nujnemu zasedanju VS ZN.

Hamas pozdravil zajetje izraelskih vojakov

Vladajoče palestinsko gibanje Hamas je čestitalo libanonskemu skrajnem gibanju Hezbolah, ki je danes zajelo dva izraelska vojaka. "Hamas čestita vodstvu Hezbolaha in njegovemu generalnem sekretarju, generalu Sajedu Hasanu Nasralahu, ter vsem njegovim odporniškim bojevnikom, prav tako pa tudi palestinskemu, arabskim in muslimanskim narodom," je Hamas zapisal v sporočilu.

"Ta operacija, ki so jo izvedli dva tedna po zajetju izraelskega vojaka na območju Gaze, kaže na šibkost izraelske vojske, ki se hvali s tem, da je nepremagljiva. Operacija Hezbolaha ponovno potrjuje komplementarnost odpora proti sionistični entiteti, bodisi v Palestini bodisi v Libanonu," je še zapisano v sporočilu.

Potek izraelskega napada

Potem ko je Hezbolah danes zajel dva izraelska vojaka, je izraelska vojska na območje ob meji z Libanonom vpoklicala dodatne enote. Izraelski premier Ehud Olmert je medtem potrdil, da so izraelske čete vdrle v Libanon in sprožile obsežno kopensko in zračno ofenzivo, katere cilj je rešiti vojaka. Hezbolah v zameno za vojaka zahteva izpustitev svojih pripadnikov iz izraelskih zaporov. V spopadih na libanonsko-izraelski meji je bilo, po poročanju arabske televizije Al Džazira, ubitih sedem izraelskih vojakov.

Izrael je po ugrabitvi dveh vojakov na mejo z Libanonom vpoklical rezervne vojake
Izrael je po ugrabitvi dveh vojakov na mejo z Libanonom vpoklical rezervne vojake FOTO: Reuters

"Danes zjutraj ob 9.05 je Hezbolah v bližini meje z zasedeno Palestino zajel dva izraelska vojaka in ujetnika že premestil na varno območje," je v izjavi zapisal Hezbolah. Kot je sporočil, gre za uresničevanje njegove obljube, da bo dosegel izpustitev zapornikov v Izraelu.

Izraelski obrambni minister Amir Perec je poudaril, da je za usodo vojakov neposredno odgovoren Libanon. "Libanon mora vojaka nemudoma izslediti, preprečiti, da bi bila kakorkoli poškodovana in jih vrniti Izraelu," je poudaril minister.

Izraelski tanki in letala so po navedbah libanonskih varnostnih služb danes obstreljevali ceste, mostove in položaje Hezbolaha na jugu Libanona, s čimer naj bi skušal Izrael preprečiti, da bi pripadniki Hezbolaha z ugrabljenima vojakoma pobegnili na območja oddaljena od meje z Izraelom in tako onemogočili izraelsko reševalno akcijo. Izraelska vojska je sicer sporočila, da gre za odgovor na napade libanonskih gverilcev, ki so pred tem z raketami obstreljevali cilje na severu Izraela.

Izraelski premier Olmert je izjavil, da bodo libanonski skrajneži, ki so napadli severno mejo Izraela, za svoja dejanja plačali "visoko ceno"
Izraelski premier Olmert je izjavil, da bodo libanonski skrajneži, ki so napadli severno mejo Izraela, za svoja dejanja plačali "visoko ceno" FOTO: Reuters

Olmert: To je vojno dejanje

Izraelski premier je poudaril: "Želim pojasniti, da dogodki danes zjutraj niso bili teroristični napad, ampak je šlo za dejanje suverene države, ki je napadla Izrael brez razloga ali izzivanja," je poudaril Ehud Olmert ter ponovil, da mora odgovornost za napad Hezbolaha v celoti prevzeti vlada v Bejrutu. "Libanon bo čutil posledice svojih dejanj," je še dejal, obenem pa posvaril, da bo odgovor Izraela "zelo, zelo, zelo boleč." Olmert je za danes sklical izredno sejo svojega kabineta, na kateri bodo odločili o nadaljnih vojaških ukrepih.


Raketni napad na Gazo

Z zajetjem vojakov ob nemirni meji z Libanonom se je na Bližnjem vzhodu tako odprla že druga fronta, potem ko je zajetje izraelskega vojaka s strani Palestincev pred dvema tednoma sprožilo ofenzivo Izraela na območju Gaze.

Izrael je davi napotil tanke in pehoto na jug območja Gaze in tako razširil svojo vojaško operacijo, s katero želi doseči izpustitev izraelskega vojaka, ki so ga pred dvema tednoma zajeli palestinski skrajneži. Izraelska vojska je davi z raketami napadla tudi hišo nekega pripadnika vladajočega palestinskega gibanja Hamas v kraju Šejk Radvan v bližini mesta Gaza. V napadu je bil ubit lokalni vodja Hamasa, njegova žena in njuni otroci stari od 7 do 19 let.

Posledice raketnega napada v Gazi
Posledice raketnega napada v Gazi FOTO: Reuters

Palestinska stran je potrdila, da so Izraelci davi napadli hišo enega najbolj iskanih palestinskih skrajnežev, vodje oboroženega krila Hamasa Mohameda Dejfa. Ob tem pa je zavrnila poročanje medijev, da je bil slednji v operaciji ranjen. Oboroženo krilo Hamasa Brigade Ezedina Kasama je v odzivu že zagrozilo z "bolečim in močnim" odgovorom. Kot so zapisali v sporočilu, bo izraelsko vodstvo "obžalovalo ta zločin". Napovedali so tudi, da bodo odslej oni določali pravila igre.

Izraelska vojska je z letali napadla avtomobil v kraju Han Junis na severu območja Gaze. V napadu sta bila ubita dva Palestinca, eden pa je bil ranjen. V raketnem napadu izraelske vojske na hišo vodje gibanja Hamas v kraju Šejk Radvan je bilo ubitih devet Palestincev, 37 pa jih je bilo ranjenih.

Izraelska vojska je na območju Gaze ponoči ubila še enega palestinskega policista in skrajneža iz skupine, ki je prevzela odgovornost za ugrabitev izraelskega vojaka. Od prejšnje srede, ko je Izrael poostril ofenzivo v Gazi, je bilo ubitih že najmanj 60 Palestincev.

Mednarodna javnost pozvaja k strpnosti

Združeni narodi in Evropska unija so že izrazili zaskrbljenost nad najnovejšim zaostrovanjem na Bližnjem vzhodu in zahtevali takojšnjo izpustitev vojakov, obenem pa so obe strani pozvali k strpnosti. Osebni predstavnik generalnega sekretarja ZN Kofija Annana za južni Libanon, Gier Pederson, je ob tem povedal, da je libanonski premier Fuad Siniora Annana zaprosil, naj pomaga preprečiti maščevanje Izraela. Podobno so se odzvali tudi britansko in ameriško zunanje ministrstvo ter francoski zunanji minister Philippe Douste-Blazy.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.