Tujina

Nad Kosovo z orožjem

Priština/Beograd, 01. 03. 2008 10.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Pomočnik srbskega ministra za Kosovo meni, da je vojaški napad povsem legitimen. Srbi naj bi delali nove meje.

Kljakić zagovarja vojaško posredovanje na Kosovu.
Kljakić zagovarja vojaško posredovanje na Kosovu. FOTO: Reuters
Predsednik vlade in predsedujoči Evropskemu svetu Janez Janša je danes ob robu 11. foruma Evropa v avstrijskem zimskošportnem središču Lech poudaril, da "Srbiji nihče ni zaprl vrat v EU", vendar pa je po njegovih besedah "prvi korak sedaj na strani Srbije".

Pomočnik srbskega ministra za Kosovo Ljubomir Kljakić je prepričan, da ima Srbija za obrambo svoje južne pokrajine (Kosovo) pravico uporabiti tudi vojaško silo. Kljakić dodaja, da bi morala vsaka država, ki bi se znašla v podobni situaciji kot Srbija po odcepitvi Kosova, imeti vse pravice in razpoložljiva sredstva da zaščiti svojo suverenost. Tudi vojaško posredovanje. Pri tem pomočnika skrbi, ker določen odstotek srbskega prebivalsta ne podpira radikalnih reakcij, ampak se strinja z neodvisnostjo Kosova.

Nove razdelitve Kosova ne bo

Feith: "Nove delitve Kosova ne bo."
Feith: "Nove delitve Kosova ne bo." FOTO: Reuters

Evropski odposlanec za Kosovo Pieter Feith je sinoči v Prištini izjavil, da uradni Beograd poskuša prekiniti kakršnokoli sodelovanje med večinskim albanskim prebivalstvom in srbsko manjšino na Kosovu. Feith je ocenil, da bi to pripeljalo do nadaljnje razdelitve pokrajine, ki je 17. februarja razglasila neodvisnost. Temu ostro nasprotuje tudi tako imenovana koalicija prijateljev Kosova oz. skupina za Kosovo, ki ne bo dopustila nadaljnjih razdelitev pokrajine.