Tujina

Nad Irak le z mandatom OZN

Koebenhavn, 25. 09. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Kitajski premier Zhu Rongji je na vrhu Evropske unije in Kitajske ob robu vrhunskega zasedanja članic EU in desetih azijskih držav, poudaril, da Kitajska ostro nasprotuje vsakršnemu posegu ZDA proti Iraku brez mandata Združenih narodov.

Kitajci pričakujejo glede Iraka mandat OZN
Kitajci pričakujejo glede Iraka mandat OZN FOTO: Reuters

Zhu je prepričan, da bi lahko imela vsakršna samostojna akcija ZDA proti Iraku resne posledice.

Obenem pa se je odzval tudi na očitke nevladne organizacije za človekove pravice Amnesty International o kršenju človekovih pravic. Poudaril je, da verska sekta Falun Gong s svojim delovanjem krši pravno ureditev Kitajske ter zanikal trditve, da jim kršijo pravice.

Kot je dodal kitajski premier, je vprašanje Falun Gonga po njegovem mnenju notranja zadeva države.

Amnesty International je namreč na EU pred zasedanjem s Kitajsko naslovila poziv, naj pri vprašanju človekovih pravic bolj pritisnejo na Peking, saj je stanje na tem področju v tej državi vedno slabše. AI so zaskrbljeni nad slabim položajem predvsem na naslednjih področjih: obsodbe in izvrševanje smrtne kazni, samovoljni pripor in mučenje pripadnikov verske sekte Falun Gong ter preprečevanje iskanja azila Severnokorejcem.

Z voditelji EU se je kitajski premier pogovarjal o dvostranskih odnosih. Sodelovanje je dobro zlasti na področju trgovinske menjave, ki dosega vrednost 103 milijarde evrov. Sogovorniki so se dotaknili tudi nekaterih prepovedi, ki sta jih državi uvedli na področju prehrambenih in kozmetičnih izdelkov.