Tujina

Nacizem naj bo preteklost

Weimar, 10. 04. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Weimarju so s spominsko slovesnostjo zaznamovali 60. obletnico osvoboditve taborišča Buchenwald.

Slovesnosti, ki je potekala v narodnem gledališču v Weimarju, se je med drugim udeležilo več kot 500 nekdanjih preživelih taboriščnikov iz 26 držav, tudi iz Slovenije (Foto: Reuters)
Slovesnosti, ki je potekala v narodnem gledališču v Weimarju, se je med drugim udeležilo več kot 500 nekdanjih preživelih taboriščnikov iz 26 držav, tudi iz Slovenije (Foto: Reuters) FOTO: Reuters
V taborišču Buchenwald in njegovih 39 podružnicah je bilo med drugo svetovno vojno zaprtih 250 tisoč ljudi iz številnih evropskih držav, življenje pa je izgubilo 56.000 ljudi. V Buchenwaldu in njegovi podružnici Dora (od leta 1944 je bila samostojno taborišče), je bilo zaprtih tudi 2000 Slovencev, od katerih jih je umrlo okoli 700. Po zadnjih podatkih je živih še okoli 40 taboriščnikov iz Buchenwalda in Dore.

Nemški kancler Gerhard Schröder je na spominski slovesnosti ob 60. obletnici osvoboditve nekdanjega nacističnega koncentracijskega taborišča Buchenwald poudaril, da je spominjanje na zločine nacizma stalna moralna obveza Nemčije. "Nočemo in ne bomo dopustili, da krivice, nasilje, antisemitizem, rasizem in sovražnost do tujcev dobijo novo priložnost," je dodal.

Politiki, kulturniki in več sto nekdanjih taboriščnikov so se strinjali, da se strahote nacizma ne smejo ponoviti.

Predsednik osrednje judovske organizacije v Nemčiji Paul Spiegel je v govoru na slovesnosti opozoril pred porastom vpliva skrajno desničarskih strank. Kot je ocenil, je cilj takšnih strank v Nemčiji postati "običajen, samoumeven sestavni del politične in družbene kulture". "To nas mora vznemiriti," je poudaril. Prav tako je izpostavil, da skrajni desničarji vedno pogosteje pridobivajo privržence med mladimi.

"Priče bodo onemele"

Pred nevarnostjo skrajnega desničarstva je opozoril tudi predsednik vlade nemške zvezne dežele Turingije Dieter Althaus. "Moramo se bolj potruditi, ne pa le ponavljati 'Nikoli več!'," je dejal.

Zbranim je spregovoril tudi španski pisatelj in nekdanji taboriščnik Jorge Semprun, ki pa je močno razburil občinstvo, ko je dejal, da na naslednji spominski slovesnosti leta 2015 ne bo več nobenega preživelega. "Priče bodo onemele," je dejal in sprožil izraze razburjenja iz publike.

"Priče bodo onemele," je prepričan nekdanji taboriščnik Semprun (Foto: Reuters)
"Priče bodo onemele," je prepričan nekdanji taboriščnik Semprun (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Na slovesnosti tudi Slovenci

Spominske slovesnosti se se udeležila tudi skupina štirih slovenskih preživelih taboriščnikov in 21 njihovih svojcev, prav tako pa tudi slovenska veleposlanica v Berlinu Dragoljuba Benčina in konzulka Irena Gril. Skupina je po osrednji slovesnosti položila venec pred "slovensko piramido" na zbornem mestu nekdanjega taborišča.