Tujina

Na večerji o lakoti

Edinburgh, 06. 07. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
0

Na Škotskem se je začel vrh G-8. Ob tem so v Edinburghu pripravili še zadnji koncert Live 8, s katerim želijo politike prepričati, naj pomagajo revnim državam.

Na zadnjem od koncertov Live 8, kjer nastopajo svetovno znane zvezde, se je zbralo okoli 60 tisoč poslušalcev.

Organizator omenjenih koncertov, irski glasbenik Bob Geldof, je pred tem britanskega premierja Tonyja Blaira pozval, naj vztraja pri pobudi za podvojitev finančne pomoči afriškim državam.

Tony Blair bo izpostavil problematiko revščine v Afriki in negativne podnebne spremembe (Foto: Reuters)
Tony Blair bo izpostavil problematiko revščine v Afriki in negativne podnebne spremembe (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Začetek vrha G-8

V razkošnem kompleksu Gleneagles se z večerjo, ki jo gosti britanska kraljica Elizabeta II., začenja tridnevno vrhunsko srečanje skupine sedmih najrazvitejših držav na svetu in Rusije (G-8). Gostitelj srečanja, britanski premier Tony Blair, naj bi razpravo z voditelji ZDA, Japonske, Nemčije, Francije, Italije, Kanade in Rusije v luksuznem hotelskem kompleksu severozahodno od Edinburgha osredotočil na dve temi, ki si ju je postavil za prednostni nalogi ob prevzemu predsedovanja G-8: občutno povečanje pomoči Afriki in omejitev segrevanja ozračja.

Na vrh so poleg voditeljev držav članic G-8 povabljeni še voditelji Kitajske, Indije, Brazilije, Mehike, Južnoafriške republike, Nigerije, Tanzanije, Etiopije, Alžirije, Egipta, Gane in Senegala ter predstavniki mednarodnih institucij, kot so Združeni narodi, Svetovna banka, Mednarodni denarni
sklad, Svetovna trgovinska organizacija in Afriška unija, pa tudi
predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso.

Bo podnebje razdelilo voditelje?

Ena od prednostnih nalog je povečanje moči Afriki (Foto: Reuters)
Ena od prednostnih nalog je povečanje moči Afriki (Foto: Reuters) FOTO: Reuters
Poslanec v norveškem parlamentu je organizatorja koncerta za pomoč Afriki Live 8 Boba Geldofa predlagal za Nobelovo nagrado za mir.

Kar zadeva Afriko, po Blairovem mnenju obstaja možnost, da voditelji pridejo do skupne točke. "Podnebne spremembe pa so zelo težko vprašanje. Po mojem mnenju bo neizmerno pomembno že, če se bomo strinjali, da je treba delati na gospodarstvu z nizkim deležem ogljikovih izpustov, da moramo omejiti izpuste toplogrednih plinov in da moramo to narediti takoj," je dodal. Združene države Amerike namreč še vedno odločno zavračajo podpis Kjotskega protokola o zmanjševanju izpustov toplogrednih plinov, predsednik George Bush pa je dejal, da ne misli podpisati ničesar, "kar bi le malo dišalo po Kjotskem protokolu". Na vrh so povabljeni tudi voditelji Kitajske, Indije, Brazilije, Južnoafriške republike in Mehike, katerih razvijajoča se gospodarstva imajo pri onesnaževanju zraka velik delež.

Voditelji menijo, da se bo o pomoči Afriki lažje dogovoriti kot zmanjševanju izpustov toplogrednih plinov (Foto: Reuters)
Voditelji menijo, da se bo o pomoči Afriki lažje dogovoriti kot zmanjševanju izpustov toplogrednih plinov (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Bush: Človek odgovoren za okoljske spremembe

V četrtek bo na vrhu sodeloval še generalni sekretar Združenih narodov Kofi Annan, spregovorili pa naj bi tudi voditelji sedmih afriških držav in aktivisti, med njimi tudi irski glasbenik Bob Geldof.

Ameriški predsednik Bush je izjavil, da bi moral svet poiskati še druge vire energije, ki ne bi temeljili le na izrabi fosilnih goriv. Pred tem je priznal, da je človek odgovoren za okoljske spremembe in segrevanje ozračja.

"Priznavam, da je površje Zemlje toplejše in da je k temu problemu pripomoglo tudi povečanje količine toplogrednih plinov, ki ga je zakrivilo človeštvo," je dejal Bush po srečanju z danskim premierom Andersom Foghom Rasmussenom na kratkem obisku Danske pred potjo na vrh G-8.

Pri tem je napovedal tudi uporabo avtomobilov na vodikov pogon. "V mojih mislih ni dvoma, da bomo v nekem razumnem roku vozili različne tipe avtomobilov, take, ki jih bo poganjal vodik," je dejal Bush.

Gre sicer za enega pomembnejših namigov o spremembi okoljske politike ZDA, ki edine med industrijsko razvitimi državami niso ratificirale Kjotskega protokola o omejevanju izpustov toplogrednih plinov. »Kjotski protokol za ZDA ni primeren, in če sem odkrit, tudi za ostali svet ni primeren, saj bi se morale vanj vklučiti tudi države v razvoju,« je izjavil Bush.

Vrhunec bodo protesti dosegli zvečer

V ponedeljek in torek je bilo v protestih poškodovanih več demonstrantov in policistov (Foto: Reuters)
V ponedeljek in torek je bilo v protestih poškodovanih več demonstrantov in policistov (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Vse tri dni naj bi na odločitve osmerice poskušali vplivati tudi protestniki. Organizatorji pričakujejo, da se bo na ulicah zbralo več desettisoč ljudi. Za varnost bo skrbelo okoli 10.600 policistov, kar je največja varnostna operacija v zgodovini Velike Britanije. »Če bodo protestniki pripravljeni z nasiljem dosegati svoje cilje, jim bomo tudi odgovorili z nasiljem,« je povedal predstavnik policije.

Protesti naj bi vrhunec doživeli na nocojšnjem koncertu Live 8 v Edinburghu, kjer pričakujejo okoli 50 tisoč ljudi.

Policija je aretirala več deset protestnikov. Šlo naj bi za skrajne anarhiste in protikapitaliste, med njimi pa naj bi bili tudi pripadniki gibanja Črni blok (Foto: Reuters)
Policija je aretirala več deset protestnikov. Šlo naj bi za skrajne anarhiste in protikapitaliste, med njimi pa naj bi bili tudi pripadniki gibanja Črni blok (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Policija meni, da gre za pripadnike zloglasnega anarhističnega gibanja Črni blok, ki naj bi bil odgovoren za nasilne izgrede med vrhom G-8 v italijanski Genovi leta 2001.

V kraju Stirling nedaleč od Gleneaglesa se je dopoldne skupina protestnikov spopadla s policijo, pri čemer je bilo osem policistov ranjenih, policija pa je prijela 60 protestnikov. Šlo naj bi za skrajne anarhiste in protikapitaliste, ki so na Škotsko prišli iz vse Evrope, je sporočila britanska policija. Napadli so poslopja bank in restavracije s hitro prehrano v mestu, razbijali avtomobile in metali opeke v lokale, nato pa so napadli še enoto policije za boj proti izgrednikom.

Škotska policija se je na proteste dobro pripravila, srečanje G-8 bo varovalo več kot 10 tisoč policistov (Foto: Reuters)
Škotska policija se je na proteste dobro pripravila, srečanje G-8 bo varovalo več kot 10 tisoč policistov (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Glavni protesti potekajo v kraju Auchterarder, ki leži štiri kilometre severovzhodno od Gleneaglesa. Od tam se je več tisoč ljudi odpravilo proti močno zastraženem hotelu, kjer so nastanjeni udeleženci vrha sedmih najbogatejših držav in Rusije. Tik pred hotelom jih je ustavilo okoli sto policistov v popolni opremi, ki so protestniki po nekaj urah tudi razgnali in več protestnikov aretirali, tako da se je skupno za zapahi znašlo že okoli sto nasprotnikov globalizacije, lažje pa je poškodovanih 29 policistov. Protesti se nadaljujejo v Auchterarderju, kjer je zbranih več tisoč ljudi.