Tujina

Na sojenju odstranili odvetnico

Bagdad, 22. 05. 2006 11.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
0

Glavni sodnik je na sojenju Sadamu Huseinu in sodne dvorane znova nagnal eno izmed odvetnic obrambe.

Odvetnica obrambe Bušra Halil
Odvetnica obrambe Bušra Halil FOTO: Reuters

Nova obravnava na sojenju strmoglavljenemu iraškemu diktatorju Sadamu Huseinu in še sedmim soobtoženim se je v Bagdadu začela s prisilno odstranitvijo ene izmed odvetnic obrambe, Libanonke Bušre Halil, ki ji je glavni sodnik Rauf Abdel Rahman po mesecu dni od prve izločitve dovolil, da znova pride v sodno dvorano. A ko je želela nekaj povedati, jo je sodnik prekinil, temu je nato sledilo glasno prerekanje, zatem pa jo je sodnik znova nagnal iz dvorane.

Halilova je bila iz sojenja izključena že aprila, ko se je prerekala s sodnikom, danes pa ji je Abdel Rahman dovolil, da se vrne v odvetniško ekipo obrambe. Toda že takoj sta se zapletla v nov spor - ko je Halilova želela dati izjavo, jo je sodnik na hitro prekinil in ji ukazal naj sede. "Želim le nekaj povedati," je vztrajala Halilova, kar pa je sodnika tako razkačilo, da je sodnim slugam glasno ukazal, naj jo odstranijo iz dvorane.

Halilova je protestno s sebe strgala odvetniško togo in jo vrgla po tleh, zatem pa se je tudi krčevito upirala stražarjem, ki so jo skušali spraviti iz dvorane. Sodnik pa ji je še pojasnil, da se mora držati pravil. "Ste odvetnica, morate se obnašati po pravilih," je dejal Abdel Rahman.

Sadam Husein meni, da je še vedno on predsednik Iraka
Sadam Husein meni, da je še vedno on predsednik Iraka FOTO: Reuters

Medtem je vzrojil tudi Sadam Husein. Glasno je protestiral, toda tudi njemu je sodnik ukazal, naj utihne. To je Huseina povsem razkačilo in je začel stoje ter z dvignjeno pestjo glasno ponavljati: "Jaz sem Sadam Husein. Jaz sem predsednik Iraka." Sodnik pa mu je odgovoril, da je bil predsednik, zdaj pa je obtoženec.

Izmenjava tovrstnih fraz je sicer postala že skoraj zaščitni znak vsake nove obravnave na sodnem procesu proti nekdanjemu iraškemu predsedniku, ki mu skupaj s še sedmimi soobtoženimi sodijo za pokol šiitov v vasi Dudžail leta 1982, ki je sledil poskusu atentata na Huseina v tej vasi.

Po umiritvi razmer v sodni dvorani se je obravnava nadaljevala z zaslišanjem prič obrambe. Prva današnja priča je uslužbenec nekdanjega revolucionarnega sodišča, Muršid Mohamed Jasim, ki je pričal v korist obtoženega Avada al Bandarja, sodnika, ki je leta 1982 obsodil 148 šiitov iz Dudžaila na smrt. Al Bandar se zdaj zagovarja, ker naj obtoženim ne bi zagotovil pravičnega sojenja. Priča obrambe je danes skušala dokazati nasprotno.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.