Tujina

Na Siciliji izredno stanje

Rim, 20. 03. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Potem ko je v ponedeljek v siciljansko pristanišče Catania priplula ladja z 928 nezakonitimi priseljenci, povečini iraškimi Kurdi, je italijanska vlada danes na Siciliji razglasila izredno stanje.

Umberto Bossi
Umberto Bossi FOTO: Reuters

Italijanski mediji poročajo, da je na poti proti Italiji še več takšnih ladij, tiskovni predstavnik obrambnega ministrstva Paolo Bressan pa je te trditve zavrnil in pojasnil, da obalna straža, ki nadzoruje italijanske teritorialne vode, nima takšnih podatkov.

"Ogrožajo nas horde"

O priseljencih v Italiji je na posvetu o priseljevanju v Gorici, ki ga je organizirala italijanska Severna liga, govoril tudi predsednik stranke in minister za reforme v Berlusconijevi vladi Umberto Bossi. V svojem značilnem populisitčnem slogu je pred navdušenim občinstvom nastopil v bran svojemu predlogu zakona o priseljencih, ki se je sprožil številne ogorčene kritike tudi na Goriškem.

"Ta zakon smo zasnovali na zelo preprostem konceptu - naj pride, kdor dela; kdor ne dela, pa naj gre drugam, saj v tej državi ne more ostati. Ogrožajo nas horde. Ne bodimo naivni. Horde ne bodo spoštovale naše zgodovine," je na posvetu izjavil Bosi.

SORODNI ČLANKI