Tujina

Zamaskirani neznanci ugrabili dve vozili, policija razstrelila kombi

Dublin, 21. 01. 2019 16.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
A.K., / N.Š. / STA
Komentarji
4

V Londonderryju na Severnem Irskem je policija izvedla nadzorovano eksplozijo kombija, ki so ga pred tem po navedbah prič ugrabili trije zamaskirani moški. Zatem so ga zapustili, pri tem pa na zadnji sedež vozila odvrgli neznan predmet.

To je bil danes že drugi primer ukradenega vozila v Londonderryju. Policija je bila namreč popoldne obveščena, da so v drugem delu tega drugega največjega severnoirskega mesta štirje zamaskirani neznanci ugrabili še en kombi. Dvojici, ki je bila v vozilu, so ukazali, naj ga odpeljejo v drug del mesta in ga tam pustijo, je sporočila policija.

Teroristični napadi, tudi z avtomobili bombami, so v preteklosti pogosto pretresali Severno Irsko, a velikonočni sporazum iz leta 1998 je območju prinesel mir. Občasno še nastajajo posamezni incidenti med katoličani in protestanti ali spopadov z varnostnimi silami. Teroristične celice se kratkoročno želijo znebiti britanske nadvlade na Severnem Irskem, dolgoročno pa ustanoviti demokratično socialistično republiko Irsko, v kateri bo združen celoten irski otok

Do incidentov prihaja, potem ko je v Londonderry v soboto eksplodiral avtomobil bomba. Po mnenju pristojnih severnoirskih oblasti naj bi bila za eksplozijo, v kateri ni bil nihče ranjen, odgovorna Nova Irska republikanska armada.

Politiki na Severnem Irskem so napad obsodili. Vzbuja pa skrbi, da bi paravojaške skupine lahko izkoriščale sedanjo politično negotovost glede Severne Irske in njene meje z Republiko Irsko zaradi brexita.

Britanska premierka Theresa May je danes v britanskem parlamentu dejala, da se obsodbi napada pridružujejo vsi poslanci spodnjega doma. "Skupaj smo z ljudmi Severne Irske in jim zagotavljamo, da se ne bomo nikoli vrnili k nasilju preteklosti," je dejala. Napad je obsodil tudi irski premier Leo Varadkar.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Napadalci vozniku prislonili pištolo na glavo in mu odtujili avtomobil

Policija je zaradi sobotne eksplozije avtomobila skupno aretirala pet oseb. Petega so prijeli danes, je sporočila policija.

Gre za 50-letnega moškega, ki so ga prijeli zaradi očitkov terorizma, vpleten pa naj bi bil tudi v oboroženi rop, ki se je zgodil minuli teden. Kot poroča BBC, je vseh pet v policijskem pridržanju. Po ugotovitvah policije so osumljenci sobotne eksplozije dostavljalcu pic prislonili pištolo na glavo, ugrabili njegovo vozilo in ga uporabili za eksplozijo. Policija je po dogodku zaprla okoliški vozni park in nekateri vozniki še vedno ne morejo do svojih vozil.

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
21. 01. 2019 20.47
-3
Naslov prav čudno izpade, dve vozili ukradli, tretje vozila pa je razstrelila policija. Če ga ne ukradejo, pa ga razstrelijo, v vsakem primeru ostane lastnik brez.
Ramzess
21. 01. 2019 20.45
-3
Ugrabili ali ukradli, dve ali tri vozila, sploh preberete kaj napišete.
Neutrino
21. 01. 2019 19.48
+3
Spet se vrača Zombie od Cranberries...
Frane Šajn
21. 01. 2019 19.31
+4
Opaaa, pa menda ja ni IRA spet v elementu!?