Tujina

'Kje se še lahko zgodi, da premier in finančni minister ne govorita?'

Rim, 03. 11. 2011 07.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
4

To se sprašuje italijanski politik, ki je le eden od številnih kritikov potez premierja Berlusconija. Slednji pa je na vrhu G20 napovedal, da bo nove ukrepe za rešitev finančnih zagat države vezal na zaupnico.

Silvio Berlusconi
Silvio Berlusconi FOTO: Reuters

V Italiji so se včeraj vrstili sestanki, na katerih so predstavniki ljudstva iskali rešitev za tretje največje gospodarstvo v območju z evrom. Na večernem sestanku vlade so kljub pričkanju vseeno uspeli sprejeti dopolnila k proračunski zakonodaji. Izkupiček sestanka ni idealen, a je bil največ, kar so lahko dosegli. Med predlaganimi zakonodajnimi ukrepi so prodaja državnih nepremičnin, spodbujanje investicij v infrastrukturo in privatizacija lokalnih javnih podjetij, podrobnosti o ukrepih pa niso znane.

Je pa italijanski premier Silvio Berlusconi na srečanju G20 napovedal, da bo te nove ukrepe vezal na zaupnico. Sicer gre za ukrepe, ki jih je Berlusconi predstavil že v v pismu predstavnikom EU minuli teden.

Nasprotja med politiki

Berlusconi se hkrati sooča s kritiki, ki zahtevajo njegov odstop. Po poročanju časnika Corriere della Sera je Berlusconiju šest nekoč zvestih poslancev iz vrst Ljudstva svobode poslalo pismo, v katerem ga pozivajo, naj vendarle odstopi. Tako bi po njihovem mnenju Italija lahko dobila novo politiko in novo vlado.

Da vlada ni več sposobna vladati, je prepričan tudi nekdanji Berlusconijev zaveznik in predsednik poslanske zbornice Gianfranco Fini. Berlusconija je ocenil za glavno lutko italijanskega političnega gledališča. "Mi lahko pojasnite, v kateri državi na svetu se še lahko zgodi, da premier in minister za finance ne govorita?" se sprašuje Fini.

Napolitano pomirja

Medtem pa je predsednik Italije Giorgio Napolitano danes zaključil posvetovanja z opozicijo in koalicijo na temo vladne in gospodarske krize v državi. Napolitano je med drugim preverjal podporo morebitni vladi narodne enotnosti, ki pa jo je koalicija zavrnila. Sekretar vladajočega Ljudstva svobode Angelino Alfano je po srečanju z Napolitanom dejal, da ima vladajoča koalicija dovolj veliko večino, da izpelje mandat.

Ideji o tehnični ali kakršni koli drugi vladi brez predčasnih volitev nasprotujejo tudi v koalicijski Severni ligi. Predsednik republike Napolitano je po srečanju pomirjujoče sporočil, da so lahko evropski partnerji Italije in finančni trgi mirni, saj da se tako koalicija kot opozicija zavedata resnosti razmer, v katerih se je znašla država.

Preberite še: Obrestna mera na italijanske obveznice, ki potečejo čez deset let, je blizu meje, ki ne omogoča vzdržnega zadolževanja.

 

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Danijel Fric
03. 11. 2011 16.48
O ta italjanček, ma pa rad mlade punce, pa saj jih samo gleda !
CKKPJ_Milko
03. 11. 2011 15.28
Lahko se je zgodilo v vladi zmagovitega trojčka....kjer je Pahor svetoval Križaniču naj ne govori......baje dela bolje kot govori... No ja rezultati so nam vsem znani ....le da nekateri tega ne priznajo ;)
tsdafsdfsfgjhtz
03. 11. 2011 09.29
ljubi ga deda!!!!
Ofca1A
03. 11. 2011 08.21
Ahhh in ta politika in pranje možganov in nevem kaj še,...... Nase pa pozablamo,.....