Tujina

Na pomoč priskočile obveščevalne službe

Sofija, 30. 07. 2007 16.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Za izpustitev bolgark in palestinskega zdravnika iz libijskega zapora si je prizadevalo 20 tujih obveščevalnih služb.

Bogarske medicinske sestre in palestinski zdravnik so bili obtoženi, da so z virusom HIV namerno okužili 438 libijskih otrok.
Bogarske medicinske sestre in palestinski zdravnik so bili obtoženi, da so z virusom HIV namerno okužili 438 libijskih otrok. FOTO: Reuters

Vodja bolgarskih obveščevalcev, general Kirčo Kirov, je danes za bolgarski dnevnik 24 Časa povedal, da si je za izpustitev petih bolgarskih medicinskih sester in palestinskega zdravnika iz libijskega zapora prizadevalo 20 tujih obveščevalnih služb. Poudaril je tudi, da so se pri reševanju šesterice "srečevali številni interesi", vključno s prodajo orožja in naftnimi koncesijami.

Odnose med vodjema bolgarske in libijske obveščevalne službe je vzpostavil nekdanji najvišji funkcionar britanske prekomorske obveščevalne službe Mark Allan. Kirov in njegov libijski kolega Musa Kusa naj bi se srečala petkrat, in sicer v Libiji, Rimu, Parizu in Londonu, pogovore pa naj bi Kirov nato nadaljeval s Kusinim naslednikom Abdulahom Sanusijem, sicer svakom libijskega predsednika Moamerja Gadafija.

Kirov je povedal, da je že februarja, ko se je na Dunaju srečal z Gadafijevim sinom Sejfom al Islamom, vedel, da bo usoda šesterice znana do poletja, dejal pa je tudi, da je imel Libijo namen obiskati že nekdanji britanski premier Tony Blair. Slednji je želel, da bi se drama končala do njegovega odstopa s položaja britanskega premierja. Pri reševanju omenjene šesterice so sodelovali tudi Palestinci, Egipt, Alžirija in Maroko.

Spomnimo ...

Bolgarke in palestinski zdravnik, ki je medtem dobil bolgarsko državljanstvo, so bili obsojeni, ker naj bi z virusom HIV v bolnišnici v Bengaziju namerno okužili 438 libijskih otrok, od katerih jih je 56 medtem že umrlo. Maja 2004 so bili obsojeni na smrtno kazen, ki jo je nato 11. julija letos potrdilo še vrhovno sodišče. Libijski vrhovni pravosodni svet je smrtno kazen nedavno spremenil v dosmrtno zaporno kazen. Libijske oblasti so jih nato prejšnji teden izpustile, pristale pa so tudi na izročitev obsojencev bolgarskim oblastem. Bolgarski predsednik Georgi Parvanov jih je po prihodu v Bolgarijo pomilostil.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

civitasstain@gmail.com
31. 07. 2007 07.00
Tako se dela sedaj politika. Cela Evropa je izseljevana. Enkrat jemljejo talce, drugič se spravijo nazadnjaki na evropsko demokrtičnost in kulturo in mi popuščamo in plačujemo itd......Vsi pa tiščijo v Evropo, ker bi le rad tako živeli kot mi evropejci.