Tujina

Na Madžarskem zasuk v levo

Budimpešta/Bruselj, 22. 04. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

Madžarska levosredinska opozicija si je na drugem krogu parlamentarnih volitev zagotovila tesno zmago, zmagovalna socialistična stranka pa bo koalicijsko vlado oblikovala z Zvezo svobodnih demokratov. Dosedanji premier Viktor Orban je že priznal volilni poraz.

Liberalna Zveza svobodnih demokratov ima 20 poslancev. Vodja socialistične stranke Peter Medgyessy je sinoči pred zbranimi volilci razglasil volilno zmago. Zlasti v Budimpešti so socialisti zbrali veliko število glasov, saj so zmagali v 27 od 32 volilnih okrožjih.

Ministrstki predsednik Viktor Orban je priznal svoj poraz, njegova stranka FIDESZ ima skupaj z Madžarskim demokratskim forumom 188 poslancev. Volilna udeležba je dosegla 71,2 odstotka, kar je največ po koncu komunističnega režima leta 1990. 176 sedežev je razdeljenih na podlagi neposrednih volitev, ostalih 210 pa na podlagi deleža strank. Orban je po objavi rezultatov čestital svojemu nasprotniku Medgyessyiju.

Zmagovalec Peter Medgyessy
Zmagovalec Peter Medgyessy FOTO: Reuters

V drugem krogu so razdelili 131 neposrednih mandatov za sedeže, pri katerih noben izmed kandidatov v prvem krogu ni zbral več kot 50 odstotkov podpore. Predsednik države Ferenc Madl je stranke pozval, naj skupaj nastopijo za prihodnost Madžarske. Socialisti, nasledniki komunistične stranke, so že v letih 1994 in 1998 sestavili vlado skupaj z liberalci.

Madžari so v nedeljskem drugem krogu parlamentarnih volitev glasovali za spremembo. Tako sta doslej opozicijska Madžarska socialistična stranka (MSZP) in liberalna Zveza svobodnih demokratov (SZDSZ) po uspehu na volitvah že napovedali pogovore o oblikovanju koalicije. Pogovori naj bi se začeli že v torek, po mnenju predsednika SZDSZ Gaborja Kunczeja pa naj bi bila nova vlada oblikovana v šestih do sedmih tednih. MSZP in SZDSZ bosta imeli v novem, 386-članskem parlamentu večino desetih sedežev. Pod vodstvom kandidata socialistov Petra Medgyessyja želita oblikovati vlado, ki bo nasledila koalicijo konservativne Zveze mladih demokratov (FIDESZ) in Madžarskega demokratičnega foruma (MDF).

Verheugen pozdravlja madžarsko odločitev

Günter Verheugen računa na kontinuiteto madžarske pristopne politike
Günter Verheugen računa na kontinuiteto madžarske pristopne politike FOTO: Reuters

Madžarska je na nedeljskih parlamentarnih volitvah pokazala močno zavezanost demokraciji, je v odzivu na drugi krog volitev menil evropski komisar za širitev Günter Verheugen. "Kljub zahtevnim procesom tranzicije in reform, ki imajo pogosto hude posledice za posamezne skupine prebivalstva, je Madžarska zavrnila ekstremistične, ksenofobične, protievropske in nedemokratične sile že v prvem krogu volitev," je poudaril Verheugen.

Komisar je še prepričan, da se strategija nove vlade v ključnih točkah ne bo spremenila in da bo Madžarska pot priprav za članstvo v Evropski uniji nadaljevala z nezmanjšano odločnostjo. Moj vtis po srečanju z voditelji zmagovalne strani še pred volitvami je bil, da bo tudi vlada pod socialističnim vodstvom pokazala najmanj enako stopnjo zavezanosti in poudarka na uspešno sklenitev procesa integracije, je še dejal Verheugen.

SORODNI ČLANKI