Tujina

Na Madžarskem vodijo socialisti

Budimpešta, 08. 04. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na prvem krogu madžarskih parlamentarnih volitev po 99,75 odstotkov preštetih glasov rahlo vodi opozicijska socialistična stranka pred doslej vladajočo konservativno Zvezo mladih demokratov.

Glavni kandidat socialistov za novega madžarskega premiera Peter Medgyessy
Glavni kandidat socialistov za novega madžarskega premiera Peter Medgyessy FOTO: Reuters

Vstop v parlament si je zagotovila še opozicijska liberalna Zveza svobodnih demokratov s 5,6 odstotki glasov. V parlament se ni uspelo uvrstiti desnoradikalni Madžarski stranki resnice in življenja, za katero je volilo 4,4 odstotka volilcev. O zmagovalcu madžarskih volitev bo odločil drugi krog volitev, ki je predviden za 21. aprila. Volitev se je udeležilo rekordnih 71 odstotkov volilnih upravičencev.

Naslednik od leta 1998 vladajočega premiera Viktorja Orbana bi po pričakovanjih lahko bil glavni kandidat socialistov Peter Medgyessy, ki je sicer nestrankarski strokovnjak za bančništvo. Po volitvah v noči na ponedeljek je Medgyessy dejal, da je v prvem krogu zmagala MSZP, kar jasno kaže, da bo prišlo do zamenjave vlade.

Dosedanji premier Viktor Orban
Dosedanji premier Viktor Orban FOTO: Reuters

Madžarski premier Orban pa je pred člani svoje stranke ocenil, da Madžarska išče svojo pot med dvema usmeritvama. "Nihalo se je po prvem krogu volitev nagnilo za en odstotek na stran socialistov, zato sta pred nami dva težka tedna," je poudaril Orban.

Madžarski volilni sistem je sestavljen iz kombiniranega proporcianalnega in večinskega sistema. V vsakem od 176 volilnih okrožij, v katerih v nedeljo noben kandidat ni dobil več kot 50 odstotkov glasov, bo čez dva tedna potekal drugi krog volitev. Volilci bodo takrat večinoma izbirali med dvema kandidatoma, ki sta dobila največ glasov v prvem krogu, ostali predstavniki strank pa se bodo izbirali po strankarskih listah. Za zdaj bolje kaže socialistom, saj so levosredinski svobodni demokrati, najverjetnejša koalicijska stranka, dosegli tretji največji delež glasov na volitvah.

Madžarski parlament ima 386 sedežev. Ker prvi krog volitev odloči o tem, katere stranke bodo zasedle 185 poslanskih mest, si je madžarska levica že zagotovila 98, FIDESZ pa 87 poslanskih sedežev. V drugem krogu si bodo stranke razdelile še preostali 201 sedež.

SORODNI ČLANKI