Tujina

Na Bledu v ospredju Gruzija

Bled, 31. 08. 2008 16.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Glavne razprave na Strateškem forumu Bled so se vrtele okrog dogajanja v Gruziji. Rupla skrbi ideja o zaščitni coni okrog Osetije in Abhazije.

Strateški forum Bled
Strateški forum Bled FOTO: Reuters

Slovenski, češki in latvijski premier (Janez Janša, Mirek Topolanek in Ivars Godmanis) so se v pogovorih na Bledu pred ponedeljkovim izrednim vrhom EU o Gruziji strinjali, da so na Kavkazu potrebni mir, stabilnost, pa tudi evropska perspektiva držav v regiji. Je pa Janša poudaril, da na vrhu ne bo predloga za uvedbo sankcij proti Rusiji.

"Smo v fazi iskanja rešitev za to, da se situacija stabilizira in da se zagotovijo pogoji, da se konflikt reši na miren način," je pojasnil Janša po ločenih pogovorih s češkim in latvijskim kolegom ob robu Strateškega foruma Bled. "Podpiramo pa tudi predloge, ki gredo v smer, da se natančno razišče okoliščine konflikta," je dodal in izrazil popolno podporo načrtu francoskega predsedstva.

Osrednja tema Strateškega foruma Bled je soodvisnost med podnebnimi spremembami in energetsko varnostjo.

Tudi češki premier Topolanek se je izrekel proti sankcijam in menil, da niso smiselne. Se je pa zavzel za napotitev mednarodnih sil v regijo.

Latvijski premier, ki je po izbruhu rusko-gruzijskega konflikta v začetku meseca večkrat predlagal zaostritev odnosov med EU in Rusijo, na novinarsko vprašanje o stališču njegove države do sankcij proti Rusiji ni odgovoril. Je pa poudaril, da EU potrebuje "skupno stališče in skupen odnos" do konflikta v Gruziji in da bodo to skušali doseči na vrhu v Bruslju.

Kosova in Južne Osetije ni mogoče primerjati

Premierji, katerih države so letos priznale neodvisnost Kosova, so poudarili, da razmer na Kosovu ni moč primerjati z razmerami v gruzijskih separatističnih regijah Južna Osetija in Abhazija, ki ju je prejšnji teden priznala Rusija. Kot je dejal Janša, razmere niso primerljive "v večini primerov". Poudaril je, da so članice EU Kosovo priznale šele, ko so bila izčrpana vsa sredstva za mirno rešitev kosovskega konflikta, medtem ko je Moskva priznala Južno Osetijo in Abhazijo že kmalu po izbruhu rusko-gruzijskega konflikta.

Janez Janša in Mirek Topolanek
Janez Janša in Mirek Topolanek FOTO: Reuters

Latvijski premier Godmanis pa je izpostavil, da so razmere na Kosovu pred priznanjem preučile številne mednarodne institucije, medtem ko v Južni Osetiji in Abhaziji ni nikogar, ki bi lahko posredoval objektivne informacije. Po njegovem mnenju je najprej treba ugotoviti, kaj se dogaja na terenu.

Na vprašanje, ali bi gruzijsko-ruski konflikt lahko vplival na pogajanja o sodelovanju pri izgradnji plinovoda Južni tok, je Janša povedal, da pogajanja o Južnem toku trenutno potekajo na tehnični ravni. Ob tem je izrazil upanje, da konflikt v Gruziji ne bo vplival ne na ta projekt niti na ostale zadeve v odnosih med EU in Rusijo.

Po besedah Janše bo treba veliko postoriti, da bi v odnosih med Brusljem in Moskvo znova dosegli stanje, kakršno je bilo ob vrhu EU – Rusija, ki je bil konec junija v sibirskem Hanti Mansijsku. Prva prioriteta je po njegovih besedah rešitev razmer v Gruziji, druga pa vrnitev na stanje pred izbruhom konflikta, vključno z umikom ruskih sil.

Premierji so pozornost namenili tudi glavnim temam letošnjega Strateškega foruma Bled – podnebnim spremembam in energiji –, ki so bile tudi med glavnimi poudarki polletnega slovenskega predsedovanja Evropski uniji.

Rupla skrbi ideja o zaščitni coni

Dimitrij Rupel
Dimitrij Rupel FOTO: Črt Butul

Slovenskega zunanjega ministra Dimitrija Rupla, ki se je ob robu blejskega strateškega foruma seznanil tako z gruzijskimi kot ruskimi stališči glede razmer v Gruziji, skrbi predvsem ruska ideja o zaščitni oziroma tamponski coni okrog ozemlja Osetije in Abhazije.

Pojasnil je, da ruska stran govori o tem, da je za preprečitev oboroženih obračunov potrebno vzpostaviti zaščitno cono. "Če je to cona, ki je velika 10, 15 ali 18 kilometrov, kot nekateri govorijo, je to precej ozemlja in moramo biti zelo previdni," je opozoril minister, ki meni, da brez resnih konferenc in sporazumov ni mogoče računati na kakršnekoli trajne rešitve, ki bi pomenile korak naprej od sedanje napete situacije.

Slovenija tako po Ruplovih besedah podpira idejo o humanitarni oziroma donatorski, pa tudi politični konferenci. Prav o slednji je bilo v zadnjih dneh veliko govora in tudi nestrinjanja glede tega, ali bi morala na tej konferenci sodelovati vse države, ki so neposredno zainteresirane, torej tudi Ruska federacija. Slovenija sodelovanje z ruske strani podpira. Kot je pojasnil Rupel, namreč slišimo različne zgodbe o dogajanju 7. oziroma 8. avgusta. "Seveda si želimo biti, kolikor je mogoče, informirani iz vseh strani," je dodal.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (38)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vetlan
02. 09. 2008 11.37
Ferdox, govorili smo o Kavkazu, in sicer Osetiji. Glede preseljevanja v Sibirju sem ti že napisal, tega ne zanikam. Misliš, da je želel Stalin ustvariti tam novo Nemčijo ? Tudi za Ruse je bil Stalin diktator, enako je delal z njimi. Sicer je bil Gruzin he he Glede Baltijskih dežel.. ali veš, da so to bili pred vojno poljedelske dežele ? Rusi so jim zgradili tovarne in napotili tja svoje delavce, ker nihče od njih ne znal delati za strojem, enako velja za Ukrajino. Veš, Ferdox, verjemi mi, da poznam situacijo bolj kot ti, ki si jo samo prebral v knjigah, jaz sem pa to videl na lastne oči.
killi-123@hotmail.com
02. 09. 2008 07.21
pajtlerblanka, samo ti in tebi podobni ste lahko tako zaverovani v vašega vožda. Gruzija je priznala metanje kasetnih bomb na speče Osetijce, ampak ne,zate to ni dovolj,ker tvoj JJ to ne prizna,temu ni tako. zaslepljenost Blanka?
brankasrbijanka
02. 09. 2008 00.52
VETLAN@00:39 Kunoć in lepe sanje....
vetlan
02. 09. 2008 00.39
Hvala, Branka za pozornost. Lahko noč.
brankasrbijanka
02. 09. 2008 00.22
VETLAN@20:04 Zato ker ne!!! A ti je sedaj jasno?
Buena Vita
02. 09. 2008 00.19
jooooooooooooooooj JANŠA je spet in spet med voditelji to vas kuri hhhuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu,to va žre živce sem pa res stara,vsake toliko pozabim vaš žuljobolezen
Buena Vita
02. 09. 2008 00.17
killi123 kaj tud ti? tud ti si ratu trobilo, fajn kar trobi,posluša te nihče veš da ste levaki pošvicali vse zaloge artiljerija vas zapušča zdej se brigajte za maxi-mini robčke,ker jih v mercatorju ni,boste morali v naše trgovine,tujega konkurenčnega porekla vsaj dvakrat ceneje kot vaš sosed
vetlan
01. 09. 2008 20.04
"Kosova in Južne Osetije ni mogoče primerjati" Zakaj ne ?
vetlan
01. 09. 2008 20.02
Ferdox, nekaj trdiš, česar ne veš. Ljudje so se večinoma sami selili. Nasilno so preseljevali samo takoj po revoluciji (bolj premožne, ki so jim tudi nacionalizirali premoženje), ter nemcev v Sibirju (Stalin pred vojno). Sami so se pomešali. Saj je tudi Gruzinov in ostalih v Moskvi ter po celi Rusiji več, kot v Gruziji. Vem, ker sem tam živel v unih časih. Zelo dobro poznam Rusijo, Gruzijo, Osetijo itd. Ne tupi, če ne veš. Sigurno ne bom verjel gruzinom, toliko izkušenja pa imam z njimi. In razumem Osetincev, ki so se odločili za Rusijo.
billnebill
01. 09. 2008 16.37
Kosova in Južne Osetije ni mogoče primerjati... SAME S.HIT, DIFFERENT PACKAGE!!!!
billnebill
01. 09. 2008 16.32
GLEJ OPICO V SIVI JAKNI IN KOCKASTI SRAJCI... MALO PA JE RUPLU PODOBNA!!!!
Ferdo Crni
01. 09. 2008 14.30
prašek - spet: če bi bila diplomacija tako simpl kot se tu nakazuje, potem bi res lahko vsak vaški pivec "tajkuna" šel za zunanjega ministra. Prav vsak primer se razlikuje od drugega. Ni enakega vzorca in pravila. Sovjeti so v času CCCP načrtno izvajali etnocid oziroma etično čiščenje s preseljevanjem rusov na vsemogoče kraje. Tudi baltske države se otepajo s tem problemom. V Estoniji naprimer je od leta 1939 rusko prebivalstvo do 90-ih let naraslo iz 8% na tretjino vsega prebivalstva. Tu torej ne gre za etnično manjšino ampak za načrtno etnično pri(e)seljevanje. Vsak zgodba ima svojo zaledje in če se je kosovo priznalo še ne pomeni, da lahko sedaj vsaka vas ustanovi svojo republiko.
vetlan
01. 09. 2008 13.16
Ferdox, sem napisal \"SPOSOBEN rešiti...\". Svoje mnenje pa seveda lahko podamo, čeprav naše mnenje nobenega tam gor ne zanima.
starasablja
01. 09. 2008 13.13
Ni se še Rupel dovolj poučil o mejnem sporu s sosednjo HR, pa že hoče reševati spor čisto drugje. Res je nemogoč \"mirovnik\" enkrat tko, drugič pa po ameriško.
Ferdo Crni
01. 09. 2008 11.41
Še enrkat - beri počasi killi. Nikjer nisem pisal ali z besedico omenil, da se z mnenjem uradne slovenske diplomacije 100% strinjam. Govorili smo o reševanju tujih problemov, ki naj bi se jih lotevala Slovenija. Jaz sem samo dejal, da ima lahko slovenija "SVOJE" (uradno diplomatsko mnenje) napram svetu kot vse ostale države. Torej ne o vsebini slovenskega mnenja ampak o pravici, da ga sploh ima. Kaj si ti potegnil iz tega je pa dejansko problem tvoje osebne verodostojnosti.
killi-123@hotmail.com
01. 09. 2008 11.28
Ferdox, podpiraš podrepništvo naših politikov. Nismo vsi za tako "samostojno " mnenje,žal. Prišel bo čas(mogoče), ko bodo politiki stali za svojimi trditvami,ne glede, bilo to po godu Rusom ali Američanom.
Ferdo Crni
01. 09. 2008 11.15
killi - subjektivne pamflete o "verodostojnosti" kakršnega koli mnenja bi se dalo na široko razpravljati. Vendar te opozarjam, da z funkcionalno nepismenostjo, ko ne ločiš med podajanjem uradnega slovenskega mnenja in mnenja razpravljalca Ferdax svoji verodostojnosti ne delaš ravno uslugo.
killi-123@hotmail.com
01. 09. 2008 10.52
ferdox, svoje mnenje lahko podaš, toda kaj ko si verodostojen kot naša (USA) politika. M ogoče boš čez čas res podal samo tvoje mnenje, zaenkrat nisi zmožen.
Ferdo Crni
01. 09. 2008 10.32
Torej vetlan, noben naj ne rešuje noben drug problem ker imajo vsi kakšne svoje probleme, ki so nerešeni? In od kje ti ideja, da Slovenija karkoli rešuje kjerkoli, še posebno v Gruziji? Svoje mnenje pa menda lahko podamo mar ne?
vetlan
01. 09. 2008 10.22
Ferdox01.09.2008, 10:00, če nisi spodoben rešiti svojega problema, ki ti je bolj znan, kako boš reševal problem drugih ?