Tujina

Muslimane bolj spoštujejo

Washington, 13. 07. 2009 10.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Po preteklem obdobju demoniziranja podobe muslimanov pa v času vladavine Baracka Obame prihaja do pozitivnega odnosa do muslimanov. V ZDA Obamo podpira kar 85 odstotkov muslimanov.

Predsednik ZDA Obama se je večkrat zavzel za komunikacijo z muslimanskimi državami.
Predsednik ZDA Obama se je večkrat zavzel za komunikacijo z muslimanskimi državami. FOTO: Reuters

Osem let po napadu na Svetovni trgovinski center (WTC) in demoniziranju podobe muslimanov se je podoba ameriških muslimanov pozitivno spremenila. K temu je vsekakor pripomogla izvolitev prvega temnopoltega ameriškega predsednika Baracka Obame. Predsednik, ki je sicer kristjan, je na uradni zaprisegi uporabil svoje srednje ime Hussein in pozval islamske države k dialogu in sodelovanju. Nekaj mesecev po izvolitvi je tudi imenoval posebnega odposlanca za Bližnji vzhod.

Zelo smo pozitivni glede naše prihodnosti tukaj,” je glede stanja v ZDA dejal računovodja in ameriški musliman Wasan Alqaisi. “Spremenila se je komunikacija z muslimanskimi državami. Počutimo se, da nas bolj spoštujejo. Upamo, da se bo to nadaljevalo v prihodnosti,” je še dejal. Mnogo muslimanov je v ZDA emigriralo zaradi nevzdržnih političnih in gospodarskih razmer ter revščine v matičnih državah, nekateri pa so se odločili tudi za univerzitetni študij.


Nov začetek med muslimani in ZDA

Ameriški predsednik Barack Obama je pred nekaj meseci v Egiptu v nagovoru muslimanom dejal, da si ZDA želijo "novega začetka" v odnosih z muslimanskim svetom, ki bo temeljil na medsebojnem spoštovanju. "Sem sem prišel iskat nov začetek v odnosih med ZDA in muslimani po vsem svetu, ki bo temeljil na skupnih interesih in medsebojnemu spoštovanju, na resnici, da se Amerika in islam ne izključujeta in jima drug z drugim ni treba tekmovati," je dejal Obama v nagovoru milijardi in pol muslimanom.

Obamov 12-letni dvojnik Felix Agyaba Afriyie
Obamov 12-letni dvojnik Felix Agyaba Afriyie FOTO: Reuters

Zatrdil je, da ZDA z islamom družijo "skupna načela; to so načela pravičnosti in napredka, strpnosti in spoštovanja vsakega človeškega bitja". Opozoril je tudi, da se je treba "upreti nasilnemu ekstremizmu v vseh njegovih oblikah".

Obama je požel pozitivne kritike tudi zaradi dejstva, da se je zavzel za zaprtje zloglasnega zapora Guantanamo na Kubi in izpustitev zapornikov. Večkrat je tudi poudaril, da politika predsednika Georga Busha v boju proti terorizmu ni bila ustrezna. Odločno je zavrnil, da je mučenje najboljši način zasliševanj. “Ti postopki spodkopavajo vladavino zakona. Zaradi njih nam svet obrača hrbet, teroristi pridobivajo nove rekrute, sovražniki se še bolj odločno bojujejo z nami, zavezniki pa nam manj vneto pomagajo. Naši vojaki so bolj ogroženi. Možnost, da se jim bo sovražnik predal brez boja, je manjša, možnost, da bodo ujete Američane mučili, pa večja. Na kratko: niso nam pomagali v boju proti terorizmu, ampak so ga ogrozili," je pred meseci zatrdil Obama.

Obamo podpira 85 odsotkov muslimanov

Iz raziskave, ki so jo opravili leta 2007, je razvidno, da je v 90. letih prejšnjega stoletja v ZDA prišlo okoli 21 odstotkov muslimanov. Po napadu na WTC leta 2001 in s sprejetjem patritorskega zakona ('Patriot act'), ki je močno omejil osnovne človekove pravice, saj je policija lahko pridržala in zaslišala vsako sumljivo osebo, pa so muslimani prišli še pod večji drobnogled. Po nekaterih podatkih je bilo zaslišanih in pridržanih okoli 60 tisoč ljudi.

Francoska muslimanka
Francoska muslimanka FOTO: Reuters

V zadnjih dveh letih sta bila v kongres izvoljena dva muslimana, več oseb pa je bilo izvoljenih na nižjih ravneh državne uprave. Po 100 dneh vladavine se je popularnost Baracka Obama med muslimani povzpela na 85 odstokov, kar pa je primerljivo s 75-odstotno podporo Judov.

Eden izmed prvih muslimanov v kongresu ZDA Keith Ellison je dejal, da so tako strogi ukrepi proti muslimanom te prisilili, da so se začeli povezovati ter tudi družbeno in politično udejstvovati. Dejal je še, da so se naučili, da če hočejo spremembe, se morajo tudi sami vključiti v politične in družbene procese.

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dr.psiho
13. 07. 2009 19.54
deusVult...verjetno si strokovnjak za islam..??Kako delo drugače v življenju opravljaš razen tega blatenja islama??
mjolnir
13. 07. 2009 15.12
"Zatrdil je, da ZDA z islamom družijo "skupna načela; to so načela pravičnosti in napredka, strpnosti in spoštovanja vsakega človeškega bitja"." V Ameriki to obstaja samo še na papirju in v teoriji, medtem ko pa v islamu niti v teoriji!
jezek-teka_teka
13. 07. 2009 13.59
Kar naj jim popuščajo, kmal bojo hotl svojo državo, tko k hamas ...
etano
13. 07. 2009 13.15
No, to je pa res lepo... Do naslednjega izgreda...
riberi
13. 07. 2009 11.45
Antikrist je v Vatikanu po strogo zaupnih informacijah
jezek_pika_poka
13. 07. 2009 11.16
Identiteta antikrista še vedno ni znana. V devetdesetih letih je vse kazalo na Sadam Huseina, kar pa se je z njegovo usmrtitvijo pokazalo da to ni bil. Je to Osama bin Laden? Hamas, Fatah, Al-Kaida??? Morda pa se antikrist skriva v 1,5 milijarde velikem segmetnu svetovne populacije???
Presskiller
13. 07. 2009 11.05
Ma js bi vsakega hadžija z ruto pregledal če nima bombe
nosferatu
13. 07. 2009 10.54
"Zatrdil je, da ZDA z islamom družijo "skupna načela; to so načela pravičnosti in napredka, strpnosti in spoštovanja vsakega človeškega bitja"." Hehehe, ja, samo to se pa res strinjam ja... glede na dejansko stanje bi rekel, da obe frakciji gledata na te teme zelo podobno :P