Tujina

Musavi za reforme pripravljen tudi umreti

Teheran, 01. 01. 2010 12.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vodja iranske opozicije Mir Husein Musavi je po smrti nečaka, ki je bil ubit med protesti proti režimu, povedal, da je za reforme v državi pripravljen tudi umreti.

Mir Husein Musavi in Mehdi Karubi
Mir Husein Musavi in Mehdi Karubi FOTO: Reuters

V svojem prvem pojavljanju v medijih po smrti svojega nečaka je voditelj iranske opozicije Mir Husein Musavi na svoji spletni strani zapisal, da se je država znašla v hudi krizi. "Odkrito povem, da dokler ne bo priznanja, da se država nahaja v resni krizi, ne bo nobenih možnosti za rešitev problemov in odprtih vprašanj," piše Musavi, ki še dodaja, da tudi njegova morebitna aretacija ali umor, ne bi umirila položaja. Zapisal je še, da se za zahteve ljudi ne boji umreti. Opredelil je rešitev za izhod iz krize, ki je sestavljena iz petih stopenj, primarno pa je najbolj pomembno to, da vlada, parlament ter pravosodje prevzamejo odgovornost za nastali položaj.

Musavijev nečak Sajed Ali Musavi je bil eden izmed osmih žrtev brutalnega zatrtja protestov 27. decembra lani v Teheranu. Varnostne sile, ki so streljale na protestnike, so ga, kot je povedal njegov stric, ustrelile v hrbet. Njegovo truplo so po poročanju družine oblasti premestile iz bolnišnice, saj so se bale, da bo ob pogrebu prišlo do še večjih protestov, ko pa so dobile zagotovilo, da bo pogreb potekal v družinskem krogu, so truplo zopet prepeljali v bolnišnico.

Nasilje, ki je izbruhnilo med nedeljskimi protesti, je bilo eno hujših od junijskih protestov, ki so sledili sporni izvolitvi predsednika Mahmuda Ahmadinedžada. Opozicija trdi, da so bili izidi poneverjeni, oblasti pa zagotvaljajo, da je vse potekalo v skladu z zakonom. V sredo pa se je v vseh večjih mestih po državi v podporo režimu in vladi zbralo več stotisoč ljudi, ki so med drugim vzklikali "smrt nasprotnikom".

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik113189
01. 01. 2010 14.27
Ahmadinedžad mu bo zelo rad izpolnil vse želje, če je pripravljen umreti pa je to od sile priročno in se bo še posebej potrudil. Le nekaj časa potrebuje, da bo zamašil vse razpoke kjer mu curljajo informacije v svet. Mogoče bi mu koristile tudi izkušnje evropejcev iz fevdalnih časov, ko je še v ozadju vladal kler in inkvizicija. Za začetek bi lahko preganjal čarovnice in se tako otresel nadležnih nasprotnikov, drva za kurjavo mu bo marsikdo rade volje poslal gratis. Ko bodo filtri za internet začeli delovali, bo Husein Musavi hitro postal zgodovina.
anjerd
01. 01. 2010 14.12
Glede na karakter njihovega predsednika, se mu ne bo potrebno dosti truditi da bi umrl. To je pač islamski svet, kjer v imenu vere manipulirajo z državljani.
mes
01. 01. 2010 13.56
Ameriške naftne družbe z izkoriščanje Iraške nafte in družbe kujejo neverjetne dobičke,pa še jim je vedno premalo,za ljudstvo je Ameriki malo mar! Irški narod so pahnili v revčino in kaos zdaj pa je na vrsti Iran.
6-5
01. 01. 2010 13.31
Bolje umreti kakor reforme , da se je država znašla v hudi krizi. (nafta je pljusknila čez rob) Zakaj Gorenje ne izvaža svojih pralnih strojev v Iran?
WestSilver
01. 01. 2010 13.18
če je blo vse regularno na junijskih volitvah sem jaz general major