Tujina

Mušaraf pomilostil Buto

Islamabad, 05. 10. 2007 17.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Pakistanski predsednik Mušaraf je pomilostil nekdanjo premierko Buto, ki živi v izgnanstvu v Veliki Britaniji.

Butova zaradi obtožb o korupciji že osem let živi v izgnanstvu v Veliki Britaniji.
Butova zaradi obtožb o korupciji že osem let živi v izgnanstvu v Veliki Britaniji. FOTO: Reuters

Medtem ko se Pakistan dan pred volitvami novega predsednika utaplja v politični negotovosti, je predsednik Pervez Mušaraf danes podpisal odlok o pomilostitvi nekdanje premierke Benazir Buto. Mušaraf se je za pomilostitev Butove, ki zaradi obtožb o korupciji že osem let živi v izgnanstvu v Veliki Britaniji, odločil kljub temu, da je njegova prihodnost na čelu države še povsem negotova.

Pakistansko vrhovno sodišče je namreč danes odločilo, da lahko za soboto predvidene predsedniške volitve potekajo v skladu z načrti in da lahko na njih sodeluje tudi sedanji predsednik Mušaraf, vendar pa je obenem odredilo, da se rezultati glasovanja ne smejo objaviti, dokler sodišče ne preuči pritožb, ki jih je proti Mušarafovi kandidaturi vložila opozicija.

Današnja pomilostitev nekdanje premierke odpira pot za zavezništvo med njo in Mušarafom. Pogovori o morebitni delitvi oblasti med siceršnjima političnima nasprotnikoma so potekali več mesecev, pri čemer sta bila glavna pogoja Butove, da se Mušaraf odreče svojemu vojaškemu položaju ter da se ovržejo vse obtožbe proti njej in drugim opozicijskim politikom.

Pomilostitev politikov

Kljub temu pa je Mušaraf danes podpisal zgodovinski odlok o narodni spravi, s katerim je pomilostil vse politike, proti katerim so bile v letih 1985-1999 vložene obtožbe zaradi korupcije. Ta ukrep sicer koristi predvsem Benazir Buto in njenemu soprogu Asifu Aliju Zardariju, medtem ko se na nekdanjega premiera Navaza Šarifa ne nanaša.

Pakistanski premier Šaukat Aziz je glede predsednikovega odloka, ki ga je pred tem potrdila vlada, dejal, da bo v državno politiko prinesel "ozračje tolerance in harmonije", brez maščevanja in polarizacije, ki sta zaznamovala pakistansko politiko 80. in 90. let prejšnjega stoletja.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.