Tujina

Mušaraf neuradni zmagovalec

Islamabad, 06. 10. 2007 08.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

Na volitvah v Pakistanu je največ glasov dobil predsednik Mušaraf, ki pa bo moral na razglasitev izidov nekoliko počakati.

Pakistanski predsednik Pervez Mušaraf
Pakistanski predsednik Pervez Mušaraf FOTO: Reuters

V Pakistanu so že končali s predsedniškimi volitvami in volilna komisija je že začela s preštevanjem glasov, čeprav je vrhovno sodišče v petek odločilo, da rezultatov volitev ne bodo objavili, dokler sodišče ne bo razsodilo v primeru pritožb opozicije. Sodišče bo pritožbe začelo obravnavati 17. oktobra.

Opozicijski poslanci so volitve bojkotirali, poslanci iz vladajoče Pakistanske muslimanske lige in njenih zaveznic pa so že prepričani v zmago sedanjega predsednika Perveza Mušarafa. Ta je res dobil daleč največ glasov, vendar pa bo moral na razglasitev rezultatov počakati do sredine oktobra.

Daleč največ glasov za Mušarafa
Volitve so potekale v zveznem parlamentu in parlamentih štirih provinc.


Vodja pakistanske volilne komisije Kazi Mohamed Faruk je sporočil, da je Mušaraf v parlamentu dobil 252 od 257 oddanih glasovnic, tri glasovnice so bile neveljavne, dva poslanca pa sta glasovala za Mušarafovega glavnega
tekmeca, upokojenega sodnika Vadžihudina Ahmada. Po poročanju pakistanske televizije je Mušaraf zmagoval tudi v parlamentih vseh štirih provinc.

Tik pred volitvami pa so volilno skupščino nepričakovano zapustili poslanci Pakistanske ljudske stranke (PPP) nekdanje premierke Benazir Buto. "Ne bomo glasovali za predsednika v uniformi," je izjavil poslanec PPP Šeri Rehman.

Potem, ko je Mušaraf dan pred volitvami Butovo pomilostil in tako zagotovil, da proti njej ne bodo sprožili postopkov zaradi obtožb na račun podkupovanja, je bilo pričakovati, da bo njena stranka sodelovala v volitvah. Ostali opozicijski poslanci so že v sredo zaradi protesta proti Mušarafovi kandidaturi odstopili s položajev.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.