Tujina

Policija odkrila razstrelivo

Washington/Mumbaj/Islamabad, 03. 12. 2008 09.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Indijske oblasti so deaktivirale bombo, ki so jo našli na železniški postaji, eni od tarč islamskih upornikov. Tako Indija kot ZDA sta za pokol v Mumbaju obtožili pakistansko teroristično skupino.

Številni še vedno žalujejo.
Številni še vedno žalujejo. FOTO: Reuters

Indijska policija je danes na osrednji železniški postaji v Mumbaju, eni od tarč nedavnih terorističnih napadov, odkrila in razstavila razstrelivo, ki so ga pred dnevi tam pustili teroristi. V mestu se je medtem zbralo več deset tisoč protestnikov, ki od oblasti pričakujejo, da jih bodo bolje zaščitile pred skrajneži.

Ameriška obveščevalna služba je Indijo opozorila, da teroristi načrtujejo napad na Mumbaj. Indija je prejela najmanj dve posebni opozorili o možnih napadih z morja, vendar ni uspela preprečiti grozodejstev. Višji uradnik Busheve administracije je potrdil, da so informacijo sporočili indijskim organom, vendar podrobnosti ni želel razkriti.

Demonstranti so se med drugim zbrali nedaleč od hotela Taj Mahal, ki je bil eden od tarč napadov teroristov. Kot je dejala ena od udeleženk, želijo na ta način izraziti svoje nasprotovanje do brezbrižnosti vlade, od katere pričakujejo, da bo proaktivna in ne lena. "Vsi imajo dolžnost do države," je dodala.

Indijska policija je medtem danes na osrednji železniški postaji v Bombaju odkrila in tudi razstavila eksploziv, ki so ga po nedavnih napadih v mestu za seboj pustili teroristi. Vodja protiteroristične enote policije je zagotovil, da so razmere pod nadzorom in da je posebna enota policije eksplozivne naprave že razstavila.

Po poročanju indijske televizije, ki se sklicuje na policijske vire, naj bi sicer improvizirane eksplozivne naprave našli med prtljago žrtev, ki so bile ubite v sredinih terorističnih napadih. 

CIA naj bi Indijo opozorila na napade.
CIA naj bi Indijo opozorila na napade. FOTO: Reuters

Za napadi stoji Pakistan?

Direktor ameriške obveščevalne službe Mike McConnell je za napade obtožil pakistansko teroristično skupino Laškar-e-tajba, ki jo tudi Indija sumi organizacije napada.

McConnel, ki sicer ni omenil imena skupine, je v torek dejal, da gre za isto skupino, ki je odgovorna za podoben napad na vlaku v Mumbaju leta 2006 ter za napad na indijski parlament leta 2001. S tem je v govoru na univerzi Harvard kot prvi ameriški predstavnik s prstom pokazal na omenjeno skupino. Laškar-e-tajba je bila v preteklosti povezana tako s pakistansko obveščevalno službo kot tudi z mednarodno teroristično mrežo Al Kaida.

Indijski visoki predstavnik policije je prav tako v torek, dan po tem, ko je New Delhi prvič uradno obtožil skupino iz Pakistana odgovornosti za napade, izrazil prepričanje, da so napadalci v Indijo prispeli po morju iz pakistanskega Karačija. Okoli deset napadalcev je namreč minuli teden s čolni prispelo v Mumbaj, kjer so povzročili pravo opustošenje ter ubili najmanj 188 ljudi in jih ranili več kot 300. Med mrtvimi je bilo tudi 22 tujih državljanov.

Ob že tako napetih odnosih med Pakistanom in Indijo, ki so se po napadih in indijskih trditvah, da je bil edini preživeli napadalec pakistanski državljan, še zaostrili, so indijske oblasti v ponedeljek pakistanskemu odposlancu izročile seznam 20 pakistanskih terorističnih osumljencev in zahtevale njihovo izročitev. Med njimi je tudi vodja skupine Laškar-e-tajba Hafiz Mohamed Saed.

Pakistanski predsednik Asif Ali Zardari je že zavrnil njihovo zahtevo in v oddaji Larry King Live na ameriški televizijski mreži CNN v torek zvečer dejal, da jim bodo v primeru, da New Delhi priskrbi trdne dokaze, sodili kar v Pakistanu. Obenem je tudi izrazil dvom, da je bil zajeti napadalec v Mumbaju res Pakistanec.

Riceova pozvala Pakistan k sodelovanju

Ameriška državna sekretarka Condoleezza Rice je danes znova pozvala Pakistan, naj se nemudoma in transparentno odzove na vse zahteve Indije glede preiskave terorističnih napadov, ki so pretekli teden pretresli indijsko finančno prestolnico Mumbaj.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gorgonalen
04. 12. 2008 10.15
in te še naj kdo reče da politika zda...trenutna...da ni dobra,...no to da ni dobra je res...je pa odlična v boju proti tem gnojevskim teroristom,še bolj ostra bi morala bit...
k8rc
03. 12. 2008 23.28
vsak dan nekaj novega o napadu je kaj čudno nič novega
deadea
03. 12. 2008 15.26
\"Riceova indijskim oblastem predala dokaze o pakistanski vpletenosti v napade.\"