Tujina

Mugabe zaprisegel

Harare, 17. 03. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

Dolgoletni predsednik Zimbabveja Robert Mugabe je po zmagi na predsedniških volitvah zaprisegel. Njegovi državi pa se zaradi očitkov v zvezi s potekom volitev obetajo gospodarske sankcije.

Robert Mugabe, stari-novi predsednik Zimbabveja, je z zaprisego začel še en šestletni mandat na mestu predsednika države. 78 letni Mugabe je na položaju predsednika države že od leta 1980. Predsednik Mugabe je na govoru ob zaprisegi napovedal pospešitev agrarne reforme, in poudaril, da se z reformo borijo zoper kolonialistično zapuščino Velik Britanije.

Morgan Tsvangirai, opozicijski kandidat, je volitve označil za krajo
Morgan Tsvangirai, opozicijski kandidat, je volitve označil za krajo FOTO: Reuters

Zaradi spornih volilnih izidov in nekaterih Mugabejevih nedemokratičnih ukrepov je slovesno zaprisego bojkotirala opozicija, pridružili pa so se ji tudi diplomati iz evropskih držav ter diplomati politično najmočnejših držav na območju, Nigerije in Južnoafriške republike.

Članice EU na vrhu v Barceloni so se dogovorile, da bodo bojkotirale današnjo slovesnost ter da bodo na afriški kontinent poslale delegacijo, da bi tamkajšnje države prepričala, naj ne podpirajo Mugabeja. Poseben odbor Commonwealtha pa naj bi v torek v Londonu obravnaval poročilo opazovalne misije o predsedniških volitvah, ki je zapisala, da so potekale v "ozračju strahu". Avstralija, Velika Britanija pa tudi nekatere druge članice Britanske skupnosti narodov se sicer zavzemajo za izključitev Zimbabveja iz skupnosti, čemur pa nasprotujejo JAR, Nigerija in večina afriških članic. Mugabejeve slovesne zaprisege so se sicer udeležili predsedniki Tanzanije, Malavija, Mozambika in DR Konga.

Mugabe je po navedbah volilne komisije zbral 1,68 milijona glasov, medtem ko je za Tsvangiraija glasovalo 1,26 milijona ljudi.

Tako opozicija kot neodvisne humanitarne organizacije in norveška skupina opazovalcev so ostro kritizirali potek volitev. Šlo je predvsem za zastraševanja pripadnikov opozicije, neprimernem poteku glasovanja v prestolnici in prepoznem obveščanju volivcev. Južnoafriška skupina opazovalcev pa je obsodila tudi zmanjšanje števila volišč v mestih in nasilje med predvolilnim bojem.

Kratka zgodovina Zimbabveja

Zimbabve je nastal iz nekdanje britanske kolonije Južna Rodezija, ki se je leta 1963 po propadu Federacije Rodezija in Njasa preimenovala v Rodezijo. Predsednik rodezijske vlade Ian Smith je leta 1978 z zmernimi črnskimi voditelji dosegel sporazum o neodvisnosti Rodezije pod oblastjo črnske večine. V deželi se je razplamtela gverilska vojna med vladnimi silami in uporniki Patriotske fronte, eden od njenih voditeljev pa je bil tudi Robert Mugabe. Na ustanovni konferenci predstavnikov rodezijske vlade in zimbabvejskih upornikov so leta 1979 v Londonu dosegli sporazum o prenosu oblasti na črnsko večino in tako je Rodezija za kratek čas spet postala britanska kolonija. Na parlamentarnih volitvah februarja 1980 je večino sedežev dobila stranka ZANU, njen voditelj Mugabe pa je marca postal predsednik vlade. Mugabe je 18. aprila istega leta razglasil neodvisno Republiko Zimbabve, na zadnjih predsedniških volitvah leta 1996 pa je bil že šestič izvoljen za predsednika.

SORODNI ČLANKI