Tujina

Mugabe prepričan v zmago

Harare, 10. 03. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Predsedniške volitve v Zimbabveju bodo zaradi dolgih vrst pred volišči potekale še tretji dan. Predsednika Mugabeja, ki je prepričan v zmago, pa opozicija obtožuje, da poskuša volivcem preprečiti glasovanje in se tako znova polastiti oblasti.

Dolge vrste pred volišči
Dolge vrste pred volišči FOTO: Reuters

Včerajšnji dan je minil predvsem v znamenju dolgih vrst na voliščih, poročali pa so tudi o več incidentih. V nemirih zaradi počasnega postopka pred enim od volišč v Harareju je bilo v posredovanju policije ranjenih 12 ljudi.

Čeprav v Zimbabveju danes poteka že drugi dan volitev za predsednika, vrste pred volišči v glavnem mestu Harareju pa so še vedno dolge. Dolge vrste so volišča, ki imajo elektriko, prisilila v nočno delo, najbolj vztrajni volivci pa so na izpolnitev državljanke dolžnosti čakali tudi po petnajst ur. Eden izmed volivcev je tako poudaril, da mu ni uspelo voliti "vse od 5-ih zjutraj do 22-ih". "Morali bi povečati število volišč, tako kot so to naredili za parlamentarne volitve in referendum."

Robert Mugabe, ki se je na čelo države povzpel leta 1980, takoj potem, ko so Zimbabve zapustili Britanci, je število volišč po zadnjih volitvah zmanjšal kar za tretjino. Opozicija vztraja, da bi zato volitve morali podaljšati, minister za informiranje pa je to možnost že zavrnil. Opozicijski predsedniški kandidat Tsvangirai je izjavil, da sicer ne morejo napovedati izzida, vendar "hočejo vsem zagotoviti, da bodo lahko volili, to je namen". Predvsem v glavnem mestu Harareju, kjer je prihod na volišča res izrazito množičen in upajo, da je to odraz razpoloženja v državi.

Voditelj opozicijskega Gibanja za demokratične spremembe Morgan Tsvangirai na volišču
Voditelj opozicijskega Gibanja za demokratične spremembe Morgan Tsvangirai na volišču FOTO: Reuters

Tsvangirai je v 22 letih prvi resen nasprotnik Mugabeja, katerega vladavina je bila zaznamovana s številnimi ustrahovanji, nasilnimi zavzetji farm belcev ter propadanjem gospodarstva zaradi slabega vodenja države. Evropska unija in ZDA sta zaradi Mugabejevega režima proti Zimbabveju uvedle sankcije, ki pa so v prvi vrsti usmerjene proti predsedniku in njegovim najožjim sodelavcem.

Zahodne države niso zadovoljen niti z novim opozicijskim kandidatom. Njegovi politični načrti naj bi bili slabi, pred nekaj dnevi pa naj bi na dan prišel celo video posnetek, na katerem prvak Gibanja za demokratične spremembe, govori o atentatu na sedanjega predsednika Mugabeja.

Mugabe prepričan v zmago

Zimbabvejski predsednik Robert Mugabe, ki je na oblasti že 22 let, je včeraj izrazil prepričanje v zmago na volitvah. "Sprejel bom izide volitev. Še več, na njih bom zmagal," je dejal Mugabe po oddaji glasu na volišču. "Prebivalci želijo, da predsednik Zimbabveja ostane predsednik Zimbabveja," je še dejal Mugabe, ki je znova obtožil Veliko Britanijo, Evropo in ZDA, da so vnaprej določile izide volitev.

Opozicijsko Gibanje za demokratične spremembe (MDC) pa obtožuje vlado, da poskuša upočasniti glasovalni proces in tako vplivati na izide glasovanja. MDC tudi predlaga podaljšanje volitev za dva dni, da bi s tem vsi dobili možnost, da volijo.

SORODNI ČLANKI