Tujina

Mugabe ovira medije

Harare, 15. 03. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Zimbabvejski predsednik Robert Mugabe je dva dneva po objavi uradnih izidov predsedniških volitev podpisal zakon o informiranju, ki omejuje svobodo neodvisnih in tujih medijev.

Mugabe ima dovolj demokratičnih pritiklin
Mugabe ima dovolj demokratičnih pritiklin FOTO: Reuters

Robert Mugabe, ki je ponovno zmagal na predsedniških volitvah v precej sumljivih okoliščinah, je takšen zakon zaradi protestov doma in v tujini podpisal šele po volitvah, čeprav ga je parlament po številnih zapletih sprejel že 31. januarja. Zakon vzpostavlja vladno komisijo, ki bo zadolžena za akreditacijo zimbabvejskih novinarjev in podeljevanje delovnih dovoljenj za vse medijske hiše v državi. Do stalne akreditacije bodo odslej upravičeni samo zimbabvejski državljani in tujci, s stalnim prebivališčem v državi. Člane komisije, v kateri bodo sicer tudi nekaterih novinarji, bo po posvetovanju z Mugabejem imenoval minister za informiranje Jonathan Moyo.

Zakonodaja odslej tudi prepoveduje razširjanje informacij o sejah vlade in posvetovanjih drugih vladnih organov, tuji novinarji pa bodo delovna dovoljenja lahko pridobili le za omejen čas, ki ga sicer zakon ne določa natančno. V skladu z zakonom tuji kapital v zimbabvejskih medijskih hišah ne bo smel pridobiti večinskega deleža.