Tujina

'Mufti na dopustu'

Sydney, 30. 10. 2006 11.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Avstralski mufti, ki je razburil javnost z izjavami, da so nepokrite ženske kot surovo meso, je na dopustu.

Če vzameš nepokrito meso in ga namestiš na cesto, v vrt ali v park brez pokrivala, pridejo mačke in ga pojejo. Čigava krivda je to, krivda mačke ali nepokritega mesa? Problem je v nepokritem mesu. Avstralski mufti al Hilali

Avstralski mufti Šejk Taj Aldin al Hilali, ki je razburil javnost z izjavami, da so nepokrite ženske kot surovo meso, ki vabi k spolnemu napadu, je danes odšel na "začasni dopust" po tem, ko je danes omedlel in so ga prepeljali v bolnišnico. Duhovni vodja 350.000 avstralskih muslimanov je za nedoločen čas zaprosil za dopust, medtem ko so pozivi k njegovemu odstopu vse glasnejši.

Mufti al Hilali
Mufti al Hilali FOTO: Reuters

Al Hilali je omedlel med čakanjem na srečanje z lokalnimi voditelji glede pozivov k njegovem odstopu, nakar so ga odpeljali v bolnišnico Canterbury v Sydneyju, kjer bo moral ostati še nekaj dni, čeprav je njegovo stanje stabilno. Sporočilo o odločitvi za začasni dopust je pred bolnišnico prebral vodja mošeje, v kateri al Hilali pridiga, Tom Zreika.

"V doglednem času bom sprejel odločitev, s katero naj bi sprostili pritisk na avstralske muslimane in ki bo koristna za vse Avstralce," je v sporočilu zapisal al Hilali. Ponovno se je opravičil, če je koga užalil s svojimi izjavami, ženske pa označil kot "cenjene dragulje in najočarljivejše stvarčice na svetu". Zreika je ob tem zagotovil, da al Hilalija niso odstavili.

Al Hilali si je z izjavami, da so nepokrite ženske kot surovo meso, ki vabi k spolnemu napadu, prislužil gnev avstralske javnosti in trimesečno prepoved pridiganja. Vendar ga je glavno islamsko svetovalno telo v Sydneyju podprlo, češ da so njegove izjave napačno razumeli, in odklonilo njegovo razrešitev s položaja avstralskega muftija.

Al Hilali, ki je bil že v preteklosti tarča kritik zaradi svojih izjav, v katerih je zanikal holokavst, branil samomorilske napadalce, opisal teroristične napade na ZDA kot božje delo, jude pa označil kot krivce za vse vojne in probleme, ki ogrožajo mir in stabilnost v svetu, je javnost znova razburil s svojo pridigo ob koncu svetega postnega meseca ramadana.

V njej je grajal ženske, ki se "sugestivno zibljejo", se ličijo in ne nosijo pokrival. "Problem je v nepokritem mesu," je dejal. Ženska, ki ostane doma, pa je varna pred spolnim napadom, je poudaril. "Če bi bila v svoji sobi, v svojem domu, pokrita, ne bi prišlo do težav," še meni mufti.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

xes
30. 10. 2006 12.24
Kot ateist se ob tej izjavi tega muftija cutim skrajno uzaljenega! Torej zahtevam opravicilo. Ga bom dobil? Me prav zanima ja....
phoebus@apollonus.net
30. 10. 2006 12.03
Da so ukradli avto je kriv lastnik, ki si ga je kupil in ne lopovi. Kako "lepi" nauki...