Tujina

Usoda Alitalie znana v 48 urah

Rim, 16. 09. 2008 14.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Alitalia, ki je nekoč veljala za ponos Italije, danes tone. Kakšna bo njena usoda in koliko zaposlenih bo ostalo na cesti, bo znano najkasneje do srede.

Za sredo je napovedana stavka vseh zaposlenih na rimskem letališču Fiumicino. Za zdaj leti niso odpovedani.
Za sredo je napovedana stavka vseh zaposlenih na rimskem letališču Fiumicino. Za zdaj leti niso odpovedani. FOTO: Reuters
Po novem načrtu sanacije bi na cesti ostalo 3250 zaposlenih, kar je polovica manj, kot je bilo predvideno. Podprla so ga štiri največja združenja sindikatov, za tiste, ki zastopajo pilote, stevardese in drugo osebje na letalih, pa ni sprejemljiv.

Devet sindikatov, ki zastopajo zaposlene v italijanskem letalskem prevozniku Alitalia je nocoj sedlo za skupno mizo. Podjetniški konzorcij CAI (Compagnia aerea italiana), ki želi prevzeti in sanirati Alitalio, od njih zahteva, naj se končno zedinijo glede predloga sanacije. Ta predvideva znižanje plač in izgubo 3250 delovnih mest, kar pa je še vedno pol manj, kot so napovedovali. Nanj je že pristalo pet največjih sindikatov, tisti, ki zastopajo pilote, stevardese in drugo osebje na letalih, pa so ga zavrnili.

CAI je v Alitalio pripravljen vložiti milijardo evrov, njegova ponudba pa naj bi po pisanju italijanskih medijev veljala le do konca tega meseca. Če se sindikati do srede poenotijo in sprejmejo predlagano rešitev, bi CAI že v četrtek dobil pooblastila za začetek sanacije letalskega prevoznika.

Berlusconi: Sindikati ogrožajo 20.000 delovnih mest

O Alitalii je v ponedeljek zvečer v oddaji televizijske postaje Rai Uno govoril tudi italijanski premier Silvio Berlusconi. Po njegovih besedah obstajata le dve možnosti: prva je sklenitev dogovora in rešitev največjega italijanskega letalskega prevoznika iz krize, druga pa popolni stečaj družbe in izguba 20.000 delovnih mest. V primeru uresničitve druge možnosti bi krivdo nosili sindikati in piloti, je zatrdil Berlusconi.

Delitev na 'zdrav' in 'bolan' del

Finančna policija je v sklopu preiskave, ki jo je odredilo javno tožilstvo, prevzela dokumente o finančnem poslovanju Alitalie v zadnjih desetih letih.
Finančna policija je v sklopu preiskave, ki jo je odredilo javno tožilstvo, prevzela dokumente o finančnem poslovanju Alitalie v zadnjih desetih letih. FOTO: Reuters

Alitalia je 29. avgusta razglasila stečaj in italijansko vlado zaprosila za izredno upravljanje. Po načrtu vladnega svetovalca za Alitalio, banke Intese Sanpaolo, se bo največji italijanski letalski prevoznik razdelil na dva dela. Zdravi del bo prevzela skupina italijanskih vlagateljev, združenih v CAI, del podjetja, ki posluje z izgubo, pa naj bi šel v stečaj.

Berlusconi je v ponedeljek še povedal, da se je nova Alitalia, v kateri bi bila združena zdravi del stare Alitalie in zasebna družba Air One, pripravljena povezati tudi s tujimi letalskimi prevozniki. Francosko-nizozemski prevoznik Air France-KLM je pripravljenost na odkup manjšinskega deleža že izrazil, italijanski premier pa je v ponedeljek omenil še nemško Lufthanso. Ta je v odzivu zapisala, da je Alitalia zanimiv partner, a ne v tako slabem finančnem stanju.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pijanec22
17. 09. 2008 00.33
Če se ne bi politiki mešali, bi to že zdavnaj kupili Francozi in firmo spravili k sebi.