Tujina

Al Asad se oddaljuje od pobojev protestnikov

Damask, 24. 03. 2011 11.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
13

V Siriji je v protestih umrlo 34 demonstrantov. Predsednik trdi, da sam za to ni odgovoren, in se strinja, da država potrebuje spremembe. Sprejeli naj bi zakone, ki bodo omogočili svobodo govora in večstrankarski sistem.

Sirski navijač pred plakatom s sirskim predsednikom.
Sirski navijač pred plakatom s sirskim predsednikom. FOTO: Reuters
V državi, kjer so že od leta 1963 v veljavi izredne razmere, s tem pa so tudi prepovedane demonstracije, so se protesti začeli 15. marca v prestolnici Damask, ko so se na socialnem omrežju Facebook pojavili pozivi k protestom za večjo svobodo v državi.

Predstavniki bolnišnice v mestu Dara na jugu Sirije so novinarjem tiskovne agencije Reuters dejali, da so včeraj sprejeli 25 trupel protivladnih protestnikov. Vsi so umrli zaradi strelnih ran, na njih pa so streljale varnostne sile. Okoli 300 ljudi pa naj bi bilo v spopadih ranjenih. Opozicijski aktivisti pravijo, da je policija včeraj streljala na skupino okoli 300 ljudi, ki so se zbrali v bližini mošeje Al Omari. Med njimi so bili tudi otroci in ženske. Po navedbah prič je vojska okrepila navzočnost v Dari, mesto pa zaprla, tako da je iz njega mogoče oditi, vanj pa ni mogoče priti. Sicer pa je bilo do danes skupaj v protestih ubitih 34 demonstrantov.

Butaina Šaban, pomočnica predsednika Bašarja al Asada, je zahteve protestnikov označila za upravičene. "Jih že preučujemo ... V prihodnjem obdobju bomo priča pomembnim odločitvam na vseh področjih," je dodala in še povedala, da bodo razmilili o ukinitvi izrednih razmer. "Treba bo sprejeti zakon, ki bo dovoljeval svobodo govora in večstrankarski politični sistem. Predsednik predlaga ustanovitev odbora, katerega glavna naloga bo dvigniti življenjski standard v državi," je govorila predstavnica za stike z javnostmi. Ob tem pa je zanikala, da bi predsednik ukazal strele na protestnike.

Protestniki nasprotujejo režimu sirskega predsednika Bašarja al Asada. Mošeja v Dari, ki je južno od prestolnice Damask, je zbirališče protirežimskih protestnikov. Tam so postavili tudi šotore. Varnostne sile jih poskušajo razgnati, pri tem pa uporabljajo tudi prave naboje, prav tako solzivec. Med žrtvami naj bi bil tudi zdravstveni delavec, ki je skupaj s kolegi poskušal pomagati ranjenim protestnikom.

Ravno med govorom predsednikove pomočnice pa je iz Sirije prispela vest, da je bil prijet eden izmed vodilnih aktivistov Mazen Darviš, vodja sirske desnosredinske skupine, ki se zavzema za svobodo govora.

Napadale oborožene tolpe?

Državna televizija je objavila posnetke, ki naj bi nastali v mošeji. Videti je ogromno orožja, a uradne potrditve, da so posnetki res nastali v mošeji, še ni.
Državna televizija je objavila posnetke, ki naj bi nastali v mošeji. Videti je ogromno orožja, a uradne potrditve, da so posnetki res nastali v mošeji, še ni. FOTO: Reuters
Oblasti so zaradi nasilja nad protestniki v torek odstavile guvernerja province Dara in obljubile preiskavo, kljub temu pa se protesti širijo, na Facebooku pa so tudi pozvali k novim.

Državna televizija zanika, da bi protestnike napadle varnostne sile, pravijo, da so napad izvedle oborožene tolpe. One naj bi bile odgovorne tudi za napad na reševalno vozilo. Po njihovih navedbah naj bi pri tem umrli zdravnik, reševalec, voznik in policist. Zatrjujejo tudi, da so varnostne sile le obračunale s tolpo, pri tem pa ubile in ranile nekaj napadalcev, nekatere pa še iščejo. Državna policija je objavila tudi posnetke notranjosti omenjene mošeje. Videti je bilo veliko orožja – od pušk, pištol do streliva ter granat. Ali gre za resnične posnetke, še ni znano. Novinarji državne televizije so dejali tudi, da bodo varnostne sile še naprej zasledovale oborožene tolpe, ki terorizirajo civiliste.

Kasneje je policija mošejo zapustila, vanjo pa je vdrlo na stotine protivladnih protestnikov, ki so proslavili, da je mošeja spet v njeihovih rokah.

Ozadje protestov in kakšne so zahteve ljudi

Protestniki pred mošejo
Protestniki pred mošejo FOTO: Reuters
Sirija, država z večinskim sunitskim prebivalstvom, ki jo vodijo manjšinski alaviti, sekta šiitskega islama, ima zgodovino zatiranja oporečnikov. Al Asadov oče in predhodnik Hafez je leta 1982 v mestu Hama zatrl upor skrajnežev, pri čemer je bilo ubitih več tisoč ljudi.

Protestniki v državi, kjer so razlike velike, kar 14 odstotkov od 22 milijonov prebivalcev živi pod pragom revščine, zahtevajo demokratične reforme, spoštovanje človekovih pravic in svobodo govora, nekateri pa tudi odhod predsednika al Asada. Čeprav majhni, gre za prve proteste v državi od leta 2000, ko je predsednik postal al Asad, ki je prevzel oblast od svojega očeta Hafeza al Asada, ki je državo vodil 30 let.

Sprva so se protesti začeli v Damasku. Zbralo se je manjše število ljudi, ki so jih varnostne sile razgnale. Protesti so se nato "preselili" na jug države, saj so bili prebivalci besni, da je policija aretirala 15 učencev, ki so po stavbah pisali pozive k padcu režima in uporu.

Protesti se zdaj širijo tudi v bližnja mesta, kot sta Jasem in Nava.

Številne aretacije aktivistov in intelektualcev

Oblasti so že začele z aretacijami aktivistov, v torek pa so v bližini prestolnice Damask aretirali opozicijskega pisatelja in nekdanjega političnega zapornika Louaija Huseina. Ta je pred aretacijo na svetovnem spletu objavil peticijo z zahtevo po svobodi izražanja in podpori protestnikom v Dari. Prijeli so tudi številne študente in novinarje.

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Berstuk
25. 03. 2011 09.44
Kdo pa stoji za Facebook pozivi (vsemi, v vseh državah) pa ne boste nikoli uganili, ne?
JurijGrmMlajsi
25. 03. 2011 02.23
Rha Seveda ni doživljenski, a zdokler je na oblasti se on in njegova mafija obnašajo diktatorsko! Ok, pa popravimo- je lažnivec, hinavec, ne drži obljub, prodaja pravljice, edini blagoslov je v tem da se ga bomo lahko zbenili že naslednje leto, a to ni njegova zasluga.
HLAPCI.HLAPCI
25. 03. 2011 01.47
JurijGrmMlajsi24.03.2011, 20:08 in je tudi diktator Mogoče si premlad in ne veš, a v Sloveniji imamo vsaka 4 leta demokratične volitve kjer lahko voliš kogar hočeš. ?? Lahko tudi kandidiraš.. ?? Tak da ne ga bluzit o "diktatorih"
major1
24. 03. 2011 21.33
Predsedniki kot ubijalci ubijajo v interesu države, zato to ni kaznivo dejanje, saj tako oni opravičujejo ubijanje državljanov.
JurijGrmMlajsi
24. 03. 2011 20.08
Martian Ni res, Borat ni lep in je tudi diktator!
Martian
24. 03. 2011 19.43
zakaj so vsi diktatorji tko grdi??demokratično izvoljeni politiki so dosti lepši....poglejte Boruta..
mjolnir
24. 03. 2011 19.12
ijx Zbava in filmi sploh niso nek problem! Gledam ameriške filme, a če mi kateri od njih soli pamet kako je njihov sistem najbooljši, pač ignoriram ta del, če pa je propagande preveč izklopim. Čal niti evrospki film ni več kot senca nekdanje podbe, ko smo imeli Tatije, Fellinije in ostale mojstre.
mjolnir
24. 03. 2011 19.10
Sirija, Jemen... bojo imeli dela to pomlad! A imajo toliko letal?
janez6b
24. 03. 2011 18.30
Wesley Clark, upokojeni general ameriške vosjke, razloži da so 10 dni po 9/11 že imeli plan da napadejo Irak, čez nekaj tednov so imeli načrt napast 7 držav v petih letih Irak, Libija, Sirija, Libanon, Somalija, Sudan, Iran Pove tudi da če bi ne bilo nafte ne bližnjem vzhodu se po njem ne bi nihče oziral, bili bi reveži kot drugje v afriki.2
Trakulja77777
24. 03. 2011 18.14
Še par let in bo Amerika napadla Sirijo in Iran pod pretvezo "človekove pravice" in njihovo totalno bedno zavoženo demokracijo.
skydrol7
24. 03. 2011 18.13
drzava obljublja raziskavo za vzrok neredov.....
invictus_slo
24. 03. 2011 13.34
Kdaj se bodo pol Slovenci uprli? Nekako isti procent folka zivi pod pragom revscine ...
ljx
24. 03. 2011 13.30
Ameriko bi radi izvozili v vsak kotiček sveta,Amerika nam je že zasedla naše medije,naše oddaje ki jih gledamo,pa vsak film se mora končati po Ameriško! Pustite tiste ki želijo živeti v svoji puščavi tako,kot se v puščavi živi! Vse kar rabijo je njihova oaza,ne pa postaja s McDonaldsom in tank štelo! Čeprav se tega ne zavedate,ampak tudi v Sloveniji ste že napol Amerikanci.