Tujina

Moskva za kompromis o resoluciji

Moskva/Varšava, 18. 05. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Rusija je potrdila, da si prizadeva za kompromis glede osnutka resolucije ZN o povojnem Iraku, ki predvideva odpravo mednarodnih sankcij proti tej državi. Moskva upa, da bo mednarodna skupnost sposobna najti rešitev, ki bo sprejemljiva za vse.

Rusija, Kitajska in Francija se strinjajo, da bi morali resolucijo korenito spremeniti
Rusija, Kitajska in Francija se strinjajo, da bi morali resolucijo korenito spremeniti FOTO: Reuters

Omenjeni osnutek resolucije so Varnostnemu svetu ZN predložile ZDA, VS ZN pa o njem še vedno razpravlja. Resolucijo so podprle Velika Britanija, Španija in Nemčija, medtem ko se Rusija, Kitajska in Francija strinjajo, da bi morali resolucijo korenito spremeniti.

Namestnik ruskega zunanjega ministra Jurij Fedotov je ocenil, da osnutek resolucije "ne odpravlja vseh skrbi" Rusije, zato se morajo pogajanja nadaljevati. "Računamo, da bomo sprejeli konstruktivni pristop, saj je to v interesu vnovične uveljavitve enotnosti VS ZN in aktivnega sodelovanja vseh držav pri povojni obnovitvi Iraka," je še dejal ruski diplomat.

Poljska prevzema nadzor nad sektorjem

Vodja poljskega urada za nacionalno varnost Marek Siwiec je medtem v pogovoru za poljski radio povedal, da bo mesto predsednika mednarodne posvetovalne skupine o Iraku zasedel nekdanji namestnik poljskega premiera Marek Belka. "Ni še znano, kakšne točno bodo naloge te skupine in v kakšnem odnosu bo do ameriškega civilnega upravitelja v Iraku Paula Bremerja. A po vrnitvi Belke iz Iraka in po njegovem srečanju z Bremerjem bo možno kaj več reči o tem" je dejal Siwiec. Belka naj bi po njegovih besedah v Irak odpotoval že v nekaj dneh.

V eksploziji ubit ameriški vojak

Osrednje poveljstvo ameriške vojske (Centcom) pa je sporočilo, da je bil v eksploziji zapuščenega streliva v Bagdadu ubit ameriški vojak, trije pa so bili ranjeni. Okoliščine dogodka niso znane, Centcom pa je že sprožil preiskavo. Centcom je ob tem omenil še dva incidenta. V enem od iraških skladišč goriva v Bagdadu naj bi bil v soboto zvečer uničen ameriški vojaški tovornjak cisterna, na katerega je neznanec vrgel granato. V granatnem napadu na ameriški tovornjak v bližini Habanije, 80 kilometrov zahodno od Bagdada, pa sta bila ranjena dva ameriška vojaka.