Tujina

Moskva proti Tbilisiju

Tbilisi/Moskva, 29. 09. 2006 11.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Potem ko je Gruzija aretirala štiri ruske častnike, ki naj bi vohunili, se je Rusija obrnila na Varnostni svet ZN.

Gruzinska policija je obkolila sedež ruskih sil v Tbilisiju
Gruzinska policija je obkolila sedež ruskih sil v Tbilisiju FOTO: Reuters

Gruzinske oblasti so v sredo aretirale štiri ruske častnike, ki jih obtožujejo vohunjenja, policija pa je obkolila poveljstvo ruskih sil v Tbilisiju. S tem se je začel diplomatski spor med sosednjima državama, ki se vse bolj zaostruje.

Razmere med Rusijo in Gruzijo so se močno zaostrile v zadnjih tednih, ko se je ta država z zvezo NATO dogovorila, da bodo začeli pogovore o tesnejšem zavezništvu. Rusija je v Portorožu članice zavezništva obtožila, da Gruziji prodajajo orožje.

Gruzija Rusijo obtožuje, da s podporo separatističnim težnjam Abhazije in Južne Osetije spodkopava njeno oblast.

Hkrati trdijo, da je Moskva začela gospodarsko vojno proti Gruziji, saj naj bi bojkotirala uvoz gruzinskih izdelkov. V Kremlju to odločno zanikajo.

Rusija, ki je početje Gruzije označila za nevarno in nesprejemljivo, je zahtevala sklic izredne seje Varnostnega sveta Združenih narodov. Začela je tudi delno evakuacijo ruskega osebja iz te države, saj naj tam ne bi bili več varni. »Danes bo Gruzijo zapustilo več kot sto ljudi,« je napovedal ruski veleposlanik v Tbilisiju Vjačeslav Kovalenko. Poleg tega je rusko zunanje ministrstvo državljane opozorilo, naj ne potujejo v sosednjo Gruzijo, Gruzincem pa so prenehali izdajati vizume. Razmišljali naj bi tudi o uvedbi sankcij.

Zadnji ruski vojaki naj bi Gruzijo zapustili leta 2008
Zadnji ruski vojaki naj bi Gruzijo zapustili leta 2008 FOTO: Reuters

Gruzinske sile so še vedno razporejene okoli sedeža ruskih sil v Tbilisiju. Trdijo namreč, da se v stavbi skriva še peti častnik, ki naj bi prav tako sodeloval pri vohunjenju in ga želijo zaslišati.

Oblasti južnokavkaške države so sicer objavile posnetke, ki naj bi prikazovali ruske častnike, kako plačujejo za podatke o vojaških objektih v Gruziji. Vseh pet osumljencev povezujejo tudi z napadom v mestu Gori, v katerem so bili ubiti trije gruzinski policaji, več deset ljudi pa je bilo ranjenih.

Ruski obrambni minister Sergej Ivanov, ki je o odnosih z Gruzijo spregovoril tudi na zasedanju NATO v Portorožu, je obtožbe zavrnil. Po njegovem mnenju želi Tbilisi s tem le odvrniti pozornost od notranjih problemov v državi. Gruzinski predsednik Mihail Sakašvili pa je ruski odziv na aretacije označil za histeričnega.

Ruske sile premeščene bliže gruzijski meji

Gruzijski notranji minister Vano Merabišvili je dejal, da je Rusija premestila svoje vojaške sile bližje rusko-gruzijski meji in da naj bi ruska mornarica v Črnem morju v naslednjih nekaj dneh začela vojaške manevre, kar je v Gruziji povzročilo osuplost. "Našim kolegom svetujem, naj prenehajo rožljati z orožjem. To je nesprejemljivo za demokratično državo in mi tega ne razumemo," je dejal.

Medtem pa je neimenovani predstavnik ruskega veleposlaništva v Tbilisiju dejal, da je Rusija začela z dvema letaloma evakuirati osebje svojega veleposlaništva in člane njihovih družin. "Dve letali z okoli 80 potniki sta eno za drugim poleteli v Rusijo," je dejal.

Ruski veleposlanik v Gruziji je že pred tem dejal, da je evakuacija upravičena, saj je "varnostna grožnja kredibilna". Gruzijski predsednik Sakašvili je sicer zanikal kakršno koli ogroženost ruskega osebja, saj Gruzija deluje strogo v skladu z mednarodnimi dogovori.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.