Tujina

Moskva pozvala k dialogu

Pjongjang/Moskva, 18. 02. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Rusija je pozvala ameriško in severnokorejsko vlado k čimprejšnji rešitvi težav na Korejskem polotoku, saj so prepričani, da stopnjevanje vojne retorike ne prispeva k rešitvi vse težjega položaja na Korejskem polotoku.

Ruske oblasti so prepričane, da je potreben takojšnji in neposredni dialog med Washingtonom in Pjongjangom. V Moskvi tudi izražajo zaskrbljenost glede groženj Severne Koreje, da bo odstopila od sporazuma o premirju, s katerim se je končala korejska vojna, ki je trajala med leti 1950 in 1953. Ta dokument je edina podlaga za mir in stabilnost na polotoku, poudarjajo v Rusiji.

V Pjongjangu so prepričani, da Američani krepijo vojaško navzočnost na Korejskem polotoku
V Pjongjangu so prepričani, da Američani krepijo vojaško navzočnost na Korejskem polotoku FOTO: Reuters

Severnokorejska vojska je zagrozila, da bo v primeru uvedbe sankciji proti Pjongjangu odstopila od premirja iz leta 1953, s katerim se je končala vojna med Korejama. Oblasti v Pjongjangu so prepričane, da ZDA krepijo vojaško navzočnost na Korejskem polotoku in da proti Severni Koreji načrtujejo pomorske blokade. Severno Korejo tako ne zavezuje nobeno spoštovanje k temu sporazumu, če bodo ZDA še naprej kršile sporazum o premirju.

Severnokorejska vojska ne bo imela druge izbire, kot da se spričo morebitnih sankcij, ki bi jih proti Severni Koreji uvedle ZDA, odpove obveznostim iz sporazuma. To pa je, po mnenju severnokorejske vojske, korak do vojne napovedi.

Napetosti med ZDA in Severno Korejo so se začele zaostrovati oktobra lani, ko je Severna Koreja po ameriških navedbah priznala obstoj tajnega programa jedrskega orožja. Časnik New York Times pa je, sklicujoč se na vladne predstavnike v Washingtonu, poročal, da ZDA pripravljajo načrt sankcij proti Severni Koreji, da bi Pjongjang prisilili, da se odpove programom razvoja orožja.