Tujina

VIDEO: Našli 900 preživelih

Peking, 14. 04. 2010 07.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
58

Jugozahod Kitajske je stresel potres z magnitudo 6,9. Umrlo je najmanj 589 ljudi, več tisoč je ranjenih. Reševalci, ki jim pomaga tudi vojska, so izpod ruševin potegnili 900 preživelih.

Zemljevid kaže provinco Činghaj in položaj mesta Jushu, ki naj bi bilo najbolj prizadeto.
Zemljevid kaže provinco Činghaj in položaj mesta Jushu, ki naj bi bilo najbolj prizadeto. FOTO: Google Maps

Nekaj minut pred 8. uro po lokalnem času je jugozahod Kitajske stresel potres z magnitudo 6,9. Po zadnjih podatkih je umrlo najmanj 589 ljudi, ker pa so številni ujeti pod ruševinami, bo številka najverjetneje še višja, so sporočile kitajske oblasti. Reševalci so že na terenu in iščejo preživele, poroča tiskovna agencija Reuters. Ranjenih je najmanj 10.000 ljudi.

Epicenter potresa je bil v provinci Činghaj, 375 kilometrov jugovzhodno od tamkajšnjega mesta Golmud ter 240 kilometrov severozahodno od tibetanskega mesta Čamdo, na globini 46 kilometrov, so sporočili iz ameriškega geološkega centra. Gre za hribovit predel, imenovan Tibetanska planota. Najmočnejšemu sunku, ki je imel magnitudo 6,9, so kmalu sledili še trije močnejši popotresni sunki.

Leta 2008 je kitajsko provinco Sečuan stresel potres z magnitudo 7,9. Umrlo je 80.000 ljudi.

Kitajski mediji poročajo, da so se številne stavbe zrušile, med njimi so tudi šole. Na terenu so številne reševalne skupine, preživele pa išče tudi vojska.

Tibetanska planota velja za potresno območje. Predstavniki lokalnih oblasti so sporočili, da so tamkajšnje hiše močno poškodovane. Oblasti so ukazale, naj reševalne enote takoj začnejo s postavljanjem začasnih bivališč, saj so temperature zelo nizke. Po prvih ocenah naj bi bilo uničenih med 80 in 90 odstotkov hiš v mestih Jushu in Jiegu.

"Ranjeni ležijo vsepovsod. Največje težave, s katerimi se trenutno soočamo, je pomanjkanje šotorov, medicinske opreme, zdravil in zdravstvenih delavcev,“ je dejal tamkajšnji predstavnik za medije.

Potres je povzročil veliko razpoko na zbiralniku vode, ki ga skušajo popraviti, saj v nasprotnem primeru grozi poplava. Sprožilo se je tudi precej zemeljskih plazov, ki so zasuli ceste, kar dodatno otežuje dostavo pomoči. Meteorologi poleg tega za prihodnje dni napovedujejo močne vetrove ter dež s snegom, seizmologi pa svarijo pred popotresnimi sunki.

Kitajske oblasti so na prizadeto območje poslale okoli 700 vojakov in 5000 reševalcev. Na gorato območje so že poslali tudi okoli 5000 šotorov, 50.000 plaščev in 50.000 odej. Kot je sporočila vlada v Pekingu, bodo prizadetemu območju namenile 29 milijonov dolarjev pomoči.

Glede na to, da na prizadetem območju živijo večinoma etnični Tibetanci, se je danes že odzval tibetanski duhovni voditelj dalajlama, ki je ponudil svoje molitve za žrtve potresa. Papež Benedikt XVI. je pozval k solidarnosti s prizadetimi, svojo pomoč pa je že ponudilo več držav, med drugim Francija in Japonska.

Najmočnejšemu sunku, ki je imel magnitudo 6,9, so kmalu sledili še trije močnejši sunki. Po poročanju državnih medijev je uspelo reševalcem izpod ruševin doslej potegniti več kot 900 preživelih.

V odročni, visoko ležeči provinci Qinghai so sicer potresi relativno pogosti. Gospodarstvo pretežno te tibetanske regije sicer temelji predvsem na poljedelstvu in živinoreji.

Japonci že ponudili pomoč

Japonske oblasti so že ponudile svojo pomoč, toda Kitajci so odgovorili, da je še preuranjeno prositi svetovno javnost za pomoč pri reševanju preživelih. Japonci so kljub temu pripravljeni priskočiti na pomoč. Ptres je sicer prizadel območje, ki je težko dostopno, tako da nekatere vasi še naprej čakajo na prihod reševalnih enot, hrane in zdravil.

KOMENTARJI (58)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pinkyca19
15. 04. 2010 02.16
igor.gojcic ful lepo si obrazložu... sm šla sama osebno kr mal googlat o teh otrocih, in je prov zanimivo no...sicer še raziskujem, k mi še ni čist jasno;)
loden
15. 04. 2010 01.43
CosaNostra... A SI TUD TI ODVEČ? Kaj ti pa je? Vsako življenje je pomembno. Sram te je lahko s takimi izjavami.
CosaNostra.
15. 04. 2010 01.34
ITAK JIH JE PREVEČ
_dolfi_
15. 04. 2010 00.30
pa koga to briga...600 kitajcev gor ali dol...saj jje itak še 1,5 milijarde!!!!.....naj bi ta potres kresnil v Pekingu...ali pa v kakšnem drugem večjem mestu....da bi jih malo manj bilo...ne pa ..kot mravelj jih je...množijo se kot mrčes!!!!...heh
nora_ovca
14. 04. 2010 23.45
Kimberley-Echo
14. 04. 2010 23.39
Napovedovanje apokalipse na Zemlji je nikoli obrabljena tema. Kaj bo ko bo, če bo? Zame je vsak dan nekaj posebnega in se ne obremenjujem z mislijo, da bo nekega dne katastrofa svetovnih razsežnosti. Tudi, če bo, kaj potem. Jaz na to nimam vpliva, tarnati že zdaj je pa neumno početje. Konec sveta so najbrž napovedovali že pred tisočletji in ga bodo še naprej. Danes je nov dan s soncem obsijan, vam pa lahko noč...
ne..me..basat.
14. 04. 2010 23.25
potres je bil v TIBETU, ne na kitajskem!!!
wish-mistress@hotmail.com
14. 04. 2010 23.23
Činghaj in Jushu. Obvladate. Eno je slovenjeno, drugo pa ne. Kitajska imena se NE SLOVENIJO (z nekaterimi izjemami) .
Baphomet.
14. 04. 2010 23.14
pokica2010 lol. o kaksni sreci se tebi to sanja? mislis da si varna v sloveniji? oh... daj odpri oci. ne bodi tako naivna. res je, da slovenija ne spada med potresno ajbolj ogrozena obmocja sveta, ampak to ne pomeni prav veliko. nekega lepega dne, ki se bo zgodil kmalu, bo velicastna narava celo slovenijo zravnala z zemljo. glede na to da je potres v haitiju celo drzavo porusil, ceprav je haiti priblizno za polovico vecji od slovenije, potem bo potres v sloveniji porusil vse do zadnje hise :)
Jure Kacicnik
14. 04. 2010 23.04
Temu se reče pa; kaj vse bi dal, da bi lahko dre-k mešal. Očitno se zahod še vedno hoče ušunjat na kitajsko skozi nacionalizem in estremizem, po starem dobrem receptu za komunizem ali pač socializem spodkopavat. E brate neide, to so pa kitajčki - so pa že mal dle na kolesih in po hišah, kot mi.
Cedevitek
14. 04. 2010 22.47
@pre_mar: lej, prepričeval te jest ne bom. O stealth bombnikih imajo tudi vse podatke objavljene, anede. Ma kaj objavljene, ker imajo dober p.r. so jih za novinarje dali na net že med načrtovanjem letala.
Ramzess
14. 04. 2010 22.36
X-girl="mislim da so se resnično začele uresničevat napovedi ruskega dečka :( .. (saj se spomnite, da je napovedal katastrofi. prva hujša naj bi se zgodila letos, najhujša pa leta 2012) sožalje vsem svojcem umrlih." Fantu je ime Boris Kipriyanovich - Boriska. Fantek je že pri dveh letih začel govoriti o vesolju, Lemuriji, oddaljenih civilizacijah, planetarnih sistemih … Trdi, da je nekoč živel na Marsu in podrobno govori o tamkajšnjem življenju. Takrat, pravi, je kot pilot večkrat obiskal Zemljo. Prepričan je, da bodo njegove informacije odigrale pomembno vlogo v prihodnosti našega planeta. Ni še dopolnil dveh let, ko je že znal brati in risati z barvnimi odtenki. Psihologi so v njegovih risbah z mešanico modre in vijolične barve ugotovili, da je verjetno risal človeško avro, ki jo je videl okrog ljudi. Boriska, tako ga kličejo ljubkovalno, je pri dveh letih prvič sedel v lotosov položaj in začel govoriti podrobnosti o vesolju in neznanih civilizacijah. Našteval je imena planetov v osončju in njihovih satelitov ter galaksij, pristopal je k neznancem ter jim govoril o njihovih pregrehah, nekatere je svaril pred težavami, ki prihajajo … Vse se je izkazalo za resnično. Boriska pravi, da je končno nastopil čas, da se na Zemlji rodijo posebni ljudje, kot so indigo otroci. "Zemljo bo nekaj doletelo," trdi, "zato so ti otroci tako pomembni, saj bodo lahko pomagali ljudem. Zemeljska pola se bosta zamenjala in prva velika katastrofa, ki bo prizadela eno od celin, se bo zgodila leta 2009. Naslednja, še bolj uničujoča, pa nas bo doletela leta 2013." Obe katastrofi naj bi bili povezani z vodo. Boriska so preučevali najrazličnejši znanstveniki in vsi menijo, da si fantič vseh teh zgodb ni mogel izmisliti, poleg tega jih čudi, od kod otroku toliko strokovnega znanja. "Z Marsa," jim vztrajno odgovarja deček. "Keilis! To pomeni pozdravljeni – v jeziku mojega planeta." Pravijo, da otroci ne lažejo. Sicer ni edini tak otrok.
redinmir
14. 04. 2010 22.10
@x-girl Prosim za več informacij o tej napovedi. Kje je bilo to objavljeno in kdaj? Drugače zbiram vse napovedi prihodnosti in jih spremljam.
pokica2010
14. 04. 2010 22.08
temu se pa reče, sreča je kje se rodiš, lahko smo srečni da smo rojeni v sloveniji, in ne v afriki in ne na tajskem in ne na haitiju in ne na kitajskem...
pmx
14. 04. 2010 21.44
Fiju! Kar cela dva zadetka dobim, ko v googlu vtipkam "Tesla artificial earthquake"!! Pa to je noro, mora res bit nekaj na temu, da je toliko člankov. :-))) Ja potresov je res nekam dosti zadnje čase, pa ne prvi ne zadnji, skozi zgodovino so bili še hujši. In so tudi logični, že za prvega so govorili, da so ga povzročili masivni tektonski premiki in da je za pričakovat še drugje po svetu potrese. Skratka nič nadnaravnega, vsekakor pa je grave.
Jezek_SS_032
14. 04. 2010 21.41
Naravna selekcija ...
K.Š.
14. 04. 2010 20.55
konec sveta je vedno bližje... vedno bolj in bolj verjamem, da bo 2012 res nekaj :|
Cedevitek
14. 04. 2010 20.53
Vsem veleumom, ki se posmehujejo ideji o umetno sproženih potresih - dajte si malo razširit svoja obzorja. V google vtipkajte "Tesla artificial earthquake", kliknite na prvi link, pa se malo informirajte.
karah
14. 04. 2010 20.46
v zadnjem stavku pOtres, ne ptres jaooo..kje so lektorji..a lahko mene zaposlite !?!?!
x-girl
14. 04. 2010 20.15
mislim da so se resnično začele uresničevat napovedi ruskega dečka :( .. (saj se spomnite, da je napovedal katastrofi. prva hujša naj bi se zgodila letos, najhujša pa leta 2012) sožalje vsem svojcem umrlih.